Рекомендуємо прочитати

Домашні сири - варіанти приготування

article3510.jpg

1.Домашній твердий сир

Інгредієнти:
2 л молока (молоко краще домашнє, можна пастерізоване, але не стерилізоване для тривалого зберігання)
2 ст.л. солі
6 яєць
400 г сметани
200 г кефіру

Спосіб приготування
Поки закипає молоко з сіллю, збиваєте яйця зі сметаною.
Поступово додаєте яєчно-сметанну суміш, помішуючи, додаєте кефір і доводите до кипіння (не кип'ятити).
Після усіх  маніпуляцій молоко повинно згорнутися.
Викладаєте масу на дрібне сито (або марлю), даєте стекти сироватці.
Сир загортаєте в марлю, ставите під прес і в холод на 4-5 годин.
Чим важче прес, тим твердіше сир.
Можна експериментувати з добавками (оливки, маслини, перець гострий і т.д.)

2.Домашній твердий сир з перчиком і кропом 

Для сиру:
2 л пастеризованого (обов'язково) молока (за рецептом 1,5 л)
500 мл кислого молока (в рецепті було 400)
4 яйця 9 по рецепту 3 шт. )
1 не повна ч. л. солі (в рецепті не вказано скільки)
Добавки можуть бути будь-які:
Червоний солодкий перець
Кріп

Приготування:
0,5 л пастеризованого молока заквасити, можна просто залишити при кімнатній температурі на 2-3 доби. Я для швидкості процесу нагріла до 40 градусів (приблизно, трохи тепле), додала ложку кефіру і залишила на кухні, через добу кислятина була готова.
1,5 л молока поставити на вогонь і довести до кипіння.
Цим часом 4 яйця і кисле молоко збити до стану сметани.
Як молоко закипить, зробити маленький вогонь і постійно помішуючи ввести кисло-яєчну суміш. Помішуючи, довести суміш до поділу на творожну частину і прозоро-жовтувату сироватку. У мене процес зайняв десь 7-10 хвилин.
Потім відкинути на сито або друшляк, вистелений марлею і дати стекти всій рідини.
Поки стікає рідина перчик нарізати дуже дрібно, кріп також порубати.
У сирну масу додати сіль, добавки і добре перемішати.
Як рідина стече так, що маса буде густа, сир викласти щільно в будь-яку форму, а зверху придавити пресом і залишити на 8-10 годин.
Потім сир витягнути, трохи натерти сіллю і прибрати до холодильника для охолодження на 1-2 години.
Краще, як дістали з форми, загорнути в плівку або в пакет (щоб не обвітрювався).
Потім ріжемо і їмо.
Без холодильника він не тане і не плавиться, структура як у адигейського, навіть трохи щільніше.
А як смачно з теплим хлібом!

3.Ароматний домашній сир

Інгредієнти:
1л кефіру
1л молока
6 яєць
4 чайгі ложки солі (або за смаком)
1/3 ч. ложки червоного гострого перцю
щіпка кмину
1 зубчик часнику
невеликий пучок різної зелені: кріп, кінза, зелена цибуля

Приготування:
1. У каструлю вилити молоко і кефір, поставити на плиту. Не доводячи до кипіння, обережно влити в гарячу молочно-кефірну суміш злегка збиті з сіллю яйця. Довести до кипіння і варити цю суміш, помішуючи, на невеликому вогні кілька хвилин до моменту відділення сироватки.
2. Зняти з вогню, дати охолонути 1-2 хвилини і додати дрібно подрібнену зелень і червоний перець видавити зубчик часнику (або що-небудь на свій смак)
3. Вилити масу в друшляк, застелений марлею, складеною в 2 шари. Вирівняти сирну масу ложкою.
4. Закрутити марлю вузлом, дати стекти сироватці. Потім марлю розкрутити, і кругляшок сиру, що утворився, прикрити краєм марлі, зверху покласти блюдце і поставити на блюдце який-небудь гніт (підійде, наприклад, банка з водою, закрита кришкою).
5. Прибрати в холодильник на кілька годин. І все. Наприклад, ввечері зробили і прибрали в холодильник, а вранці вже можна їсти на сніданок. Відмінно з чорним хлібом і помідорами.

4.Домашній сир

Інгредієнти:
1 літр молока
400 г сметани
1 ст.л. солі
4 яйця

Приготування:
Молоко з сіллю закипить, додати сметану з яйцями. І помішуючи довести до кипіння, вилити на друшлаг, застелений марлею. І під прес години на 3.

5.Домашній сир «Паприка»

Починається все з того, що ми майже доводимо молоко до кипіння і додаємо на 2 л. молока та 0,5 ч.л. лимонної кислоти. Коли відокремилася сироватка, зливаємо її через сито з марлею. Відразу в отриману суміш додаємо:
- зелень будь-яку (я брала петрушку, можна додавати базилік, кріп і т.п.)
- кмин 1 ч.л.
- паприку 1 ч.л.

Паприка повинна бути не мелена, а шматочками. Можна класти і трохи менше спецій. Тепер швидко перемішуємо сир і загортаємо марлю зверху. Ставимо під прес на 40-60 хв.
Пресом може служити каструля із сироваткою.
Тепер додаємо в сироватку сіль з розрахунку 3 ст.л. солі на 1 л. сироватки. Розгортаємо наш сири кладемо його в сироватку.
Через добу чудовий сир готовий.
Якщо брати сільське молоко у бабусь, яке зазвичай буває дуже жирним, то сир по консистенції нагадує звичайний магазинний сир, а якщо брати звичайне магазинне молоко, то сир «шарується» як сулугуні . З таким сиром можна робити бутерброди, але він такий смачний, що ми його з'їли просто так, до бутербродів справа не дійшла :)

Смачного!

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Згодна, що сьогодні є прекрасні салонні процедури по догляду за собою, і я сама ними нерідко користуюся. Але буває так:...
Аспірин - лікарський засіб, що застосовується для зниження температури тіла, знеболювання, розрідження крові. Даний...
Розкішне та довге волосся - це мрія кожної дівчини, однак втілити її у життя цілком можливо. Необхідно запаститися...
За цим рецептом виходить дуже смачна сирна запіканка. І при цьому готується досить легко і швидко!...
Scroll To Top