Рекомендуємо прочитати

Страви з лисичок: 16 рецептів приготування

article3383.jpg

Лисички - одні з найсмачніших грибів: крім того, що вони гарні просто маринованими, з них можна приготувати безліч страв: як ситних так і легких, перше, друге і закуски. Хочу вибрав для вас найкращі рецепти!

Різотто з лисичками
Інгредієнти:
Рис - 400 г
Цибуля ріпчаста - ½ головки
Цибуля червона - 1 головка
Стебло селери - 1 штука
Бульйон курячий - 1,5 л
Лисички - 300 г
Часник - 4 зубчики
Петрушка - 20 г
Вершки - 100 мл
Масло вершкове - 100 г
Олія оливкова - 50 мл
Сіль - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Приготування:
Дрібно нарізану цибулю і селеру злегка обсмажити на суміші оливкової олії і вершкового масла. Додати 200 г нарізаних лисичок і смажити до готовності лисичок. В сковороду додати рис і обсмажувати з грибами і овочами пару хвилин, щоб рис ввібрав грибні, овочеві соки та масло. Потім влити третину бульйону, посолити, поперчити і залишити на повільному вогні, постійно помішуючи і за необхідності підливаючи бульйон невеликими порціями.
На іншій сковороді обсмажити залишилися 100 г цілих лисичок на суміші оливкової олії і вершкового масла. Коли лисички почнуть засмажуватися, додати до них дрібно нарізаний часник, посолити, поперчити і потримати на вогні ще пару хвилин, вимкнути і посипати дрібно нарізаною петрушкою.
Коли рис буде злегка "сирий" вимкнути вогонь і влити вершки, вмішуючи їх лопаткою в рисову масу. Перед тим як подавати різотто прикрасьте його смаженими лисичками.

Лисички, тушковані в сметані
Інгредієнти:
Лисички - 600 г
Сметана - 200 г
Цибуля ріпчаста - 1 шт
Масло вершкове - на смак
Сіль - за смаком
Приготування:
Помити лисички, маленькі залишити цілими, а великі порізати. У глибокій сковороді розтопити вершкове масло і злегка обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати гриби і посолити. Обсмажувати, періодично помішуючи близько 20-25 хвилин. Після того як вода майже випарується, зменшуємо вогонь до слабкого, додати сметану і перемішати. Тушити на слабкому вогні 10-12 хвилин.

Піца з лісовими грибами і молодим чебрецем
Інгредієнти:
Сир вершковий -100 г
Гриби білі - 100 г
Лисички - 100 г
Помідори черрі - 50 г
Цибуля зелена - 20 г
Соус томатний - 50 г
Цибуля ріпчаста - 1 головка
Чебрець свіжий - 3 стебла
Борошно пшеничне - 300 г
Молоко - 150 мл
Дріжджі сухі - 5 г
Олія оливкова - 4 ст. л
Трави прованські - 1 ст. л
Цукор - 1 ст. л
Сіль - за смаком
Приготування:
В молоко додати 1 столову ложку цукру і дріжджі, перемішати, дати постояти 10 хвилин. Додати 1/4 чайної ложки солі, оливкове масло, трави і перемішати. Поступово додати борошно, безперервно перемішуючи віночком. Потім вимісити руками, додаючи борошно, що залишилося. Коли вийде ніжне і еластичне тісто, накрити рушником і поставити в тепле місце на сорок хвилин. Об’єм тіста повинен збільшитися вдвічі. Помісити тісто і залишити ще на 30 хвилин. Розкачати тісто товщиною 0,5 см, викласти у форму, накрити рушником і прибрати в тепле місце на 20 хвилин.
Сир натерти на крупній тертці. Цибулину дрібно нарізати і обсмажити на олії разом з грибами, посолити, поперчити. Тісто продірявити виделкою, змастити томатним соусом, викласти зверху гриби, половинки чері, присипати сиром і випікати при температурі 220 градусів 15 хвилин.

Печена молода картопля з морквою і лисичками
Інгредієнти:
Картопля молода - 10 штук
Морква молода - 10 штук
Лисички - 1 стакан
Чебрець свіжий - за смаком
Розмарин свіжий - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Сіль морська - за смаком
Олія оливкова - за смаком
Приготування:
Розтовкти в ступці чебрець, розмарин, сіль, чорний перець і додати оливкову олію. Заправити приготованою сумішшю порізану часточками картоплю, моркву і лисички. Все добре перемішати, викласти у форму і закрити фольгою. Поставити в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Потім зняти фольгу і запікати ще 15-20 хвилин до готовності картоплі і моркви.

Палента з лисичками
Інгредієнти:
Кукурудза свіжа - 50 г
Крупа кукурудзяна - 100 г
Молоко - 300 г
Тертий пармезан - 20 г
Лисички - 120 г
Масло вершкове - 15 г
Спеції - за смаком
Приготування:
У глибоку сковороду або сотейник налити молоко і закип'ятити, всипаючи в молоко крупу. Додати спеції і зерна свіжої кукурудзи. Варити помішуючи до готовності крупи (близько 15 хвилин). Заправити паленту пармезаном.
Лисички обсмажити на вершковому маслі, додавши цілий зубчик часнику, який після смаження потрібно викинути. Готову паленту викласти на тарілку, прикрасити лисичками і полити оливковою олією.

Пиріг з лисичками і картоплею
Інгредієнти:
Молоко - 100 г
Кефір - 200 г
Маргарин - 100 г
Яйце куряче - 2 штуки
Борошно пшеничне - 300 г
Розпушувач - 1 пакетик
Картопля - 3 шт
Цибуля - 1 штука
Лисички -1 кг
Сир - 100 г
Сіль - за смаком
Цукор за смаком
Приготування:
Молоко і кефір змішати з розтопленим маргарином, додати 1 яйце, 0,5 чайні ложки солі, стільки ж цукру, пачку розпушувача, все добре перемішати, додати просіяне борошно і замішують тісто, поки воно не відставатиме від стінок. Скачують з тіста кулю, загорнути в пакет і покласти в холодильник на 1 годину.
Картоплю нарізати кубиками й обсмажити до напівготовності на рослинній олії, посолити. Лисички середньо нарізати і обсмажити з цибулею 15 хвилин, щоб вийшла вся рідина. сир натерти на середній терці. Тісто розділити на дві нерівні частини (дві третини і третину), одну частину розкачати так, щоб краї тіста наклалися на бортик форми для випічки. Укласти шарами начинку: картопля (бажано, щоб масло стекло), потім гриби з цибулею і зверху рівномірно присипати сиром. Другу частину тіста теж розкачати і прикрити нею пиріг, краї заліпити, в серединці зробити дірочку. Змастити пиріг злегка збитим яйцем. Випікати 15 хвилин при температурі 200 градусів, потім ще 20 при 180 градусах.

Теплий салат з лисичок, фети і пасти
Інгредієнти:
Лисички - 500 г
Олія оливкова - 9 ст. л
Часник-2 зубчики
Цибуля-шалот - 170 г
Чебрець свіжий подрібнений - 2 чайні ложки
Лимони - 1 штука
Паста спагетті - 500 г
Сіль - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Оцет винний білий - 3 столові ложки
Петрушка рубана - 15 г
Сир фета - 200 г
Шніт-цибуля - 30 г
Приготування:
Поріжте гриби невеликими шматочками. Дрібно наріжте шалот і часник і обсмажте на оливковій олії до м'якості. Збільште вогонь і додайте гриби, чебрець і натерту лимонну цедру. Готуйте до м'якості грибів і майже до повного випаровування рідини. У той же час відваріть пасту в підсоленій воді, з додаванням оливкової олії, злийте воду і добре просушіть. До грибів додайте оцет, потім посоліть і поперчіть. Акуратно умішайте гарячу пасту, фету, петрушку і нарізану шніт-цибулю. Відразу подавайте. Салат можна подавати до столу і холодним.

Лисички з хрусткою салямі в соусі з червоного вина з кмином і коріандром
Інгредієнти:
Лисички - 800 г
Часник - 2 головки
Олія оливкова - 2 столові ложки
Масло вершкове - 40 г
Орегано листя свіже - ½ пучка
Салямі - 200 г
Вино червоне солодке - 300 мл
Вино червоне сухе - 600 мл
Бульйон курячий - 500 мл
Коріандр мелений - 1 чайна ложка
Шніт-цибуля - за смаком
Кмин мелений - 1 чайна ложка
Сіль - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Сіль морська - за смаком
Приготування:
Рівномірно розподіліть скибочки салямі на аркуші для випікання, поставте в духовку, розігріту до 80 градусів на 2-3 години, поки салямі не стане сухою і хрусткою.
Для соусу змішайте вина в каструлі і доведіть на помірному вогні до консистенції сиропу. В окрему каструлю налийте курячий бульйон і нагрівайте, поки він не стане більш густим і насиченим. Змішайте вино і бульйон в одній ємності, додайте кмин і коріандр.
Обсмажте гриби на оливковій олії, щоб випарилася рідина. Зберіть їх в друшляк і залиште сушитися на 2 хвилини. Змішайте часник, масло і гриби і обсмажуйте суміш ще протягом 30 секунд при великому вогні. Приправте спеціями і додайте цибулю.
Подавайте гриби в центрі блюда з укладеними зверху скибочками салямі. Приправте блюдо морською сіллю і листям орегано. Зверху збризніть соусом.

Суп-пюре з лисичок
Інгредієнти:
Лисички - 600 г
Морква - 1 шт
Цибуля ріпчаста - ½ головки
Імбир - ½ чайної ложки
Бульйонний кубик - 1 шт
Олія оливкова - 100 мл
Сир чеддер - 30 г
Чебрець свіжий - 1 пучок
Приготування:
1 кубик бульйону (овочевого або яловичого) розчинити в літрі окропу, можна використовувати натуральний бульйон. Моркву натерти на крупній тертці. Половинку цибулі дрібно порізати. На сковороді розігріти оливкову олію і обсмажити цибулю і моркву до золотистого кольору. Покласти овочі в бульйон і зменшити вогонь до половини. Лисички обсмажити в тій же сковороді, де смажилися цибуля і морква. Посипати морською сіллю за смаком. Натіреть свіжий імбир на дрібній тертці (півчайної ложки), і додайте до грибів, протушкувати 5-7 хвилин.
Покласти гриби в бульйон і варити 10 хвилин на середньому вогні (вода повинна википіти наполовину), і 10 хвилин на слабкому вогні. Додати в киплячий суп сир і заважати поки він не розчиниться. Вимкнути вогонь, остудити і перемолоти все в блендері. Перед подачею додати гарячі вершки і прикрасити листочками чебрецю.

Мариновані лисички з родзинками
Інгредієнти:
Лисички - 1 кг
Цибуля-шалот - 5 штук
Часник - 5 зубчиків
Насіння коріандру - 1 столова ложка
Перець чорний горошком - 1 столова ложка
Ізюм світлий - ½ склянки
Оцет яблучний - 1 склянка
Олія оливкова - 1 стакан
Сіль велика - 1 чайна ложка
Приготування:
Руками порвати великі гриби вздовж на однакові невеликі шматочки, щоб було схоже на пелюстки. Закип'ятити велику каструлю води, додати гриби і варити 1 хвилину. Зняти з вогню і ложкою з дірками перекладіть гриби в друшляк. Промийте під холодною водою, поки гриби не стануть теплими і залиште стікати.
У добре розігрітій сковороді злегка підсмажити насіння коріандру. Горошки чорного перцю перекласти в ступку і подрібнити.
В іншій каструлі розігріти невелику кількість оливкової олії на середньому вогні і додати порізаний часник і цибулю. Готувати на середньому вогні помішуючи, поки цибуля не стане напівпрозорою, не даючи підрум'янюватися. Додати коріандр, чорний перець, родзинки, оцет, оливкову олію і сіль. Перемішати і довести до кипіння.
Додати гриби, перемішати і зняти з вогню. Перекласти в банки або в пластиковий контейнер, щільно закрити і залишити в холодильнику на 24 години.

Шинка з лисичками і вершково-гірчичним соусом
Інгредієнти:
Шинка - 400 г
Лисички - 300 г
Печериці - 200 г
Масло вершкове - 20 г
Цибуля-шалот - 3 штуки
Гірчиця діжонска - за смаком
Петрушка - ? пучка
Бульйон курячий - ½ л
Сіль - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Вершки 35% - за смаком
Олія оливкова - 20 мл
Вино біле сухе - ¼ склянки
Борошно пшеничне - 1 столова ложка
Приготування:
У глибокій сковороді розігріти невелику кількість вершкового і оливкового масла, додати дрібно нарізаний шалот, нарізані шматочками печериці і обсмажити до м'якості. Додати лисички, перемішати і злегка присипати борошном. Влити бульйон і готувати до легкого загустіння. Посолити, додати вершки і гірчицю за смаком.
У сковороді розігріти трохи оливкової олії і викласти тонко нарізану шинку. Підрум'янити з обох сторін і влити невелику кількість білого вина. Готувати поки вино не випарується.
Шинку подавати гарячою, полити соусом і присипавши петрушкою. Можна сервірувати з рисом.

Каша з кускус з лисичками, гарбузом та кедровими горішками
Інгредієнти:
Лисички - 500 г
Гарбуз - 300 г
Сир фета - 150 г
Горіхи кедрові - 2 столові ложки
Розмарин сушений - щіпка
Чебрець свіжий - щіпка
Кускус - 400 г
Приготування:
Розмарин обсмажити на вершковому маслі і оливковій олії, як тільки він почне віддавати аромат - покласти лисички. Накрити кришкою. Поставити на повільний вогонь. Не давати воді википіти і додавати окріп по необхідності.
Свіжий гарбуз очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. У середню за розмірами сковороду капнути оливкової олії. Покласти гарбуз, посипати листям чебрецю з 2-3 гілочок і накрити кришкою. Готувати на повільному вогні, поки гарбуз не стане м'яким, хвилин 10. Сир фету подрібнити в чашці виделкою з додаванням води.
Коли лисички будуть майже готові (хвилин через 15-20), додати в них гарбуз і соус. Посипати кедровими горіхами. Посолити за смаком. Бажано використовувати морську сіль. Приготувати кускус і змішати з лисичками, гарбузовим соусом і фетою.

Грибний суп з соусом гремолатою
Інгредієнти:
Гриби білі сушені - 150 г
Масло вершкове - 4 столові ложки
Бульйон овочевий - 1 л
Олія оливкова - 100 мл
Фундук - 50 г
Часник - 1 зубчик
Лисички - 700 г
Окріп - 1 стакан
Цибуля ріпчаста - 200 г
Морква - 1 штука
Петрушка рубана - ½ склянки
Цедра лимонна терта - 1 столова ложка
Печериці - 400 г
Цедра апельсина терта - 1 столова ложка
Приготування:
Залити білі гриби гарячою водою на 20 хвилин. Процідити і нарізати великими шматочками. Розтопити 2 столові ложки вершкового масла у великій каструлі на середньому вогні. Додати цибулю і моркву і обсмажувати до м'якості, близько 5 хвилин. Додати 400 грам печериць, посипати сіллю. Обсмажити гриби, поки не стануть м'якими і коричневого кольору, близько 5 хвилин. Додати білі гриби і обсмажувати 3 хвилини. Додати половину овочевого бульйону в гриби і довести до кипіння. Варити на маленькому вогні 20 хвилин. Остудити і помістити все в блендер (додаючи залишки бульйону).
Соус гремолатою.
Петрушку дрібно нарізати, додати видавлений часник, рубані горіхи, а потім натерту цедру лимона і апельсина. Все розмішати з оливковою олією. Поперчити і посолити за смаком. Залишити остигати в посудині.
Розтопити решту 2 столові ложки олії на сковороді і додати свіжі гриби. Смажити на дрібному вогні 10 хвилин разом з цибулею. Подавати суп в тарілках, зверху прикрасивши смаженими грибами з соусом гремолатою.

Масло з лисичок
Інгредієнти:
Масло вершкове - 12 столових ложок
Лисички - 350 г
Паста томатна - 1 столова ложка
Часник-1 зубчик
Перець кайєнский - щіпка
Сіль - за смаком
Приготування:
Розтопити вершкове масло в сковороді на середньому вогні. Додати дрібно нарізані лисички і готувати 10 хвилин, поки гриби не почнуть ставати коричневими, а масло прозорим. Додати томатну пасту, дрібно нарізаний часник, кайенский перець і сіль. Готувати ще 3-4 хвилини до м'якості грибів і золотистого кольору масла.
Перекласти масу в блендер і подрібнити до стану пасти. Потім перекласти в невелику сервіровочну миску, закрити плівкою і поставити в холодильник до застигання.

Лазанья з грибами
Інгредієнти:
Лисички - 500 г
Печериці - 300 г
Олія - 40 мл
Сир вершковий - 45 г
Молоко - 400 мл
Помідори - 350 г
Базилік сушений - 1 чайна ложка
Часник - 3 зубчики
Сіль -1 чайна ложка
Борошно пшеничне - 40 г
Орегано - 1 чайна ложка
Листи для лазаньї
Цибуля зелена - 2 пучка
Приготування:
Цибулю нарізати тонкими півкільцями, подрібнити часник і обсмажити все в невеликій кількості олії до м'якості. Додати нарізані печериці і готувати, помішуючи, 10 хвилин, поки не випарується зайва рідина. Потім додати лисички, посолити і готувати ще близько 10 хвилин на середньому вогні.
Приготувати соус бешамель. У сковороді розтопити на слабкому вогні вершкове масло, додати борошно, розмішати, довести до кипіння і зняти з вогню, потроху додаючи в гарячу суміш холодне молоко, дуже ретельно розмішуючи, щоб не було грудок.
Поставити суміш на невеликий вогонь і варити, постійно помішуючи (особливо в куточках каструлі), до загусання. Додати дрібку мускатного горіха і сіль. Соус повинен вийти не занадто густим, текучим.
Помідори очистити від шкірки і зробити пюре за допомогою блендера, додати по чайній ложці ароматних сушених трав.
Зварити листи лазаньї згідно інструкції. Змастити форму вершковим маслом, а потім викласти лазанью шарами. Перший шар - листи. Зверху 3-4 столові ложки бешамеля, потім гриби і третина томатного соусу. Накрити листами і повторювати в тому ж порядку ще три рази. Останній шар - бешамель і тертий сир. Верх лазаньї можна прикрасити розрізаними вздовж на 3-4 пластинки грибами.
Запікати в розігрітій до 190 градусів духовці 35-40 хвилин.

Грибний салат із зеленню
Інгредієнти:
Лисички - 200 г
Помідори черрі - 100 г
Салат зелений - 1 пучок
Орегано - ½ чайної ложки
Базилік - ½ чайної ложки
Часник - 2 зубчики
Оцет бальзамічний - 1 столова ложка
Олія оливкова - 1 столова ложка
Цукор - щіпка
Сир тертий - 2 столові ложки
Горіхи кедрові - 1 столова ложка
Сіль - за смаком
Перець чорний горошком - за смаком
Оцет винний білий - ½ чайної ложки
Приготування:
Гриби обсмажити на рослинному маслі протягом 2 хвилин. Додати орегано, посічений зубчик часнику і смажити до готовності. Помідори розрізати навпіл або на четвертинки. На тарілки викласти салатні листя, помідори і гриби. Посолити, поперчити, посипати базиліком.
Змішати бальзамічний оцет з винним, оливковою олією і цукром. Полити салат заправкою, присипати сиром і горішками. 

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

На перший погляд, у приготуванні курки, та й будь-який інший птиці в духовці, немає абсолютно нічого складного....
Білі гриби вживають у їжу в смаженому, вареному, печеному, солоному і сушеному вигляді, та ще й маринують, причому...
Грибні супи можна готувати різними способами. Найпростіший рецепт - додати в овочевий суп кілька свіжих грибів для...
Різотто - на ряду з пастою, найпоширеніше блюдо в Італії. В його основі - круглий, багатий крохмалем рис, а інші...
Scroll To Top