Рекомендуємо прочитати

Господині на замітку. Спеції.

article2580.jpg

Сьогодні наша кухня не обходиться без спецій. Все ширше асортимент, все більше ми хочемо знати про приправи, щоб їжа була смачною і корисною. Пропонуємо вам щось невідоме і корисне про знайомі спеції.

— Базилік — родом з Індії, але добре прижився і в наших стравах. Відмінно доповнює овочеві страви. Кілька листочків, поміщених в бутель оцту, покращують його аромат. Подрібнене листя додають у омлети, сир, рибні та м'ясні салати. Деякі різновиди базиліка по запаху нагадують гвоздику або мускатний горіх, і цілком можуть замінити ці прянощі. Базилік — джерело вітаміну К, покращує згортання крові.

— Ваніль — в Європу ця пряність потрапила у вигляді паличок, які перед вживанням розтирали разом з цукровою пудрою. На сьогоднішній день їх замінили ваніліном. Ванілін міститься в ефірних маслах багатьох рослин і його штучний аналог — ванілаль. Ванілін попередньо розводять в спирті або горілці, отриманий сироп додають у тісто або просочують вже готові кондитерські вироби.

Ваніль

— Гвоздика — потрапила до Європи з Індонезії. Використовується для приготування гарячих напоїв з вином і компотів. Її додають у страви з червонокачанної капусти, свинини, баранини, в м'ясні підливи та паштети з птиці, а також у гриби. Разом з цибулею вона покращує смак квашеної капусти. Гвоздика — ароматна спеція, містить протизапальний компонент — евгенол. Поєднуючи в собі протизапальні та антиоксидантні властивості гвоздика може принести масу користі — допомагає в запобіганні хвороби серця і раку до уповільнення поразок хрящової і кісткової тканини, викликаного артритом. Гвоздика вбиває деякі бактерії, стійкі до антибіотиків.

Гвоздика

— Запашний перець — батьківщина Центральна Америка. Це сильна пряність, тому користуватися нею потрібно обережно. Горошини перцю кладуть у м'ясні супи, маринади і соуси до м'ясних страв (рідше, до рибних) і витягують перед подачею на стіл. У супи і соуси перець краще додавати за 20 хвилин до готовності.

— Імбир — гостра пряність з Китаю та Західної Індії. Це шишкуватий корінь відіграє велику роль, як засіб для поліпшення травлення, корисний і для шлунка. Ефективний при нудоті, і не викликає сонливості. Імбир додають в тісто для випічки, в компоти, консервовані овочі і зацукровані фрукти. Імбир надає тонкий смак супам, особливо бульйону з птиці. Добре поєднується зі смаженою свининою, печеної качкою і грибами.

Імбир

— Кардамон — першими його почали вживати в їжу індуси. Вони вважали, що аромат кардамону найкраще відтіняє смак фруктів. Любителі цієї пряності дрібно мелять насіння кардамону в каву. Кардамон володіє дуже гострим смаком, тому додавати його в випічку і десерти, потрібно обережно.

Кардамон

— Кінза — або інша назва цієї середземноморської прянощі — коріандр. Особливо широко кінза використовується на Сході і в кавказькій кухні. Кінза покращує смак страв з гороху, капусти та гарбуза. Листя кінзи містять багато вітаміну С.

Кінза

— Червоний перець — батьківщина Південна Америка, привіз Колумб. Справжній пожежа в роті, коли ми їмо страви, приправлені червоним пекучим перцем. Своє застосування знайшов у заправці м'ясних, рибних та овочевих страв і соусів. Червоні стручки додають в їжу і в цілому, і в молотом вигляді. Незрілі зелені стручки кладуть у соління й маринади. Якщо меленим перцем посипати курячий бульйон, то підсилите дію цього традиційного засоби від застуди. Оскільки перець звужує кровоносні судини в носі і горлі, полегшуючи закладеність. Пекучість перцю викликає капсаїцин -, масляниста сполука, яка міститься в багатьох мазях і кремах, застосовуваних при артритах і м'язових болях. Вважається, що пекучий перець діє як протизапальний, антиоксидантний та протираковий засіб.

Червоний перець

— Кориця — батьківщина вологі тропіки Південно-Східної Азії. Сильний гірко-солодкий аромат меленої кориці відомий більше 5 тисяч років. Кухарі радять додавати корицю не тільки в солодощі і кашу, а й у страви з гуски, качки і риби. Подібно іншим спеціям, кориця має антибактеріальні та протизапальні властивості. Кориця багата клітковиною, адже її отримують з кори дерева. Я додаю корицю в каву.

Кориця

— Лавровий лист — відомий із Стародавньої Греції. Вінками з лавра нагороджували героїв. На кухні ми його прекрасно використовуємо для маринування огірків, помідорів, в приготуванні страв з квасолі, грибів, капусти і буряка.

Лавровий лист

— Мускатний горіх — батьківщина Молуккські острови. Тертий мускатний горіх використовують для приготування варення, компотів і ароматизації напоїв і коктейлів. Іноді додають в супи і соуси. Застосування у великих дозах небезпечно.

Мускатний горіх

— Петрушка — особливий аромат таїть «білий корінь». При варінні риби, тушінні м'яса використовують сирий корінь. При варінні супу — розрізають навпіл, підсмажують до коричневої скоринки і додають в бульйон.

Петрушка

— Кмин. Цілі насіння кмину краще додавати в страви в середині готування, а мелений кмин — перед подачею блюда на стіл. Кмином добре приправити смажену картоплю, а суміш кмину і часнику вважається кращою приправою до запеченого гусака. У поєднанні з кардамоном кмин додають в солодку випічку.

Кмин

— Кріп — улюбленець наших страв. Стародавні греки дарували пучки кропу хоробрим воїнам. Сьогодні кріп — краща прикраса бутербродів, салатів і супів. Чи не замінимо для солінь і маринадів.

Кріп

— Шафран. Використовують для додання незвичайного смаку і кольору до м'ясних і овочевих страв, фарбуючи в жовтий колір. Перш ніж додати шафран в блюдо, треба розчинити його в теплому молоці. Шафран містить серотонін — гормон радості. Не забувайте додавати його в свої страви.

Шафран

© На каблучках

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Пекучий червоний перець воістину гарний і ошатний. Його популярність у світі, починаючи з 15 століття, часу відкриття...
Наш чарівний еліксир складатиметься з п'яти інгредієнтів. Його основу складе ваш улюблений шампунь для волосся в...
Різотто - на ряду з пастою, найпоширеніше блюдо в Італії. В його основі - круглий, багатий крохмалем рис, а інші...
Професор Сіднейського університету Сільвія Бісті стверджує, що така рослина, як шафран, здатна не тільки поліпшити...
Scroll To Top