Рекомендуємо прочитати

Як правильно заморожувати фрукти і ягоди

article1972.jpg

Згадуючи часи, коли повсюдно існували холодильники з крихітними морозильними камерами, в яких вміщалася лише пара порцій морозива та пачка пельменів, з полегшенням зітхаю — настала ера великих морозильних камер.

Якби раніше мені прийшло в голову запастися свіжозамороженими продуктами про запас, на зиму, в звичайній міській квартирі, то моя затія накрилася б мідним тазом. Зараз все інакше — у багатьох квартирах з'явилися морозильники! У приватних будинках бувають рятівні льохи, де холодні підземні простори можуть забезпечити збереження цінних вітамінів, але з заморожуванням це не зрівняється.

На щастя, можна вибрати і купити будь-яку холодильну камеру — сейф для свіжозаморожених продуктів. Існує безліч двокамерних холодильників, суміщених з місткими морозильними камерами, що саме по собі вельми зручно. Функціонувати вони можуть окремо, так що якщо знадобиться вимкнути камеру, холодильник спустошувати не доведеться і навпаки.

Об'єм холодильної камери дозволить заморозити багато ягід і фруктів, так що при помірному споживанні, їх може вистачити і до наступного врожаю.

Всі живильні речовини зберігаються в заморожених фруктах і ягодах набагато краще і безпечніше, ніж у консервованих, сушених або зацукрованих. Що стосується останніх, то краще не вживати їх зовсім. Всі ці соління-варення — справжнє знущання над вітамінами, а самі банки з ними, знаючі люди називають гробики для овочів і фруктів.

М'ясо і риба теж помістяться в морозилці, але краще, якщо ви розмістите їх на інших полицях, адже запах ніхто не відміняв, а полуниця з рибним ароматом явище не бажане.

Тара для заморожування.


Найкраще заморожувати продукти в тарі невеликого розміру. Процес заморозки відбувається в ній швидше, а також, це більш зручні порції для розморожування перед вживанням. Наприклад, якщо заморозити великий шматок варених грибів, то потім доведеться скористатися сокирою, щоб відокремити необхідну частину. Але якщо у вас велика сім'я і ви не лінуйтеся готувати для всіх, то стандартну порцію виберіть самі.

Зручно використовувати пластикові баночки від сметани, контейнера від морозива, сиру, звичайні поліетиленові пакети. Спеціальний посуд теж продається, але не завжди резонно на неї витрачатися. Не використовуйте скляну тару, тому що вона може тріснути від холоду. Використання тари прямокутної форми, дозволяє компактніше заповнювати морозильну камеру.

Перед застосуванням тари, її необхідно ретельно вимити і висушити. Продукти укладаються в сухі ємкості щільно, так, щоб вони не містили зайве повітря. Непрозорі ємності краще підписати, щоб не відкривати кожен раз в пошуку потрібного продукту.

Будь яка тара, в якій ви заморожуєте продукти, повинна щільно закупорюється. Від цього залежить не тільки якість продуктів, але і випаровування вологи під час зберігання, яка, збираючись «шубкою» усередині морозилки, зажадає його відключення і відтавання.

Якщо морозильну камеру довелося відключити, подбайте про продукти. Взимку можна віднести їх на холод, а влітку загорнути у ватяну ковдру, запобігши тим самим втрату холоду. Швидко обробивши холодильник, відразу ж увімкніть його, і покладіть продукти назад. Екстрена розморожування камери не буде потрібно, якщо не відкривати морозилку по дрібницями, а також, коли двері морозилки не сполучена з холодильником.

Поліетиленові пакети із замороженими продуктами зав'язуйте петелькою, а не на вузол, це полегшить вам завдання при готуванні.

Як заморожувати ягоди і фрукти.

Як заморожувати ягоди і фрукти

Перед тим як заморозити ягоди, їх потрібно ретельно вимити, перебрати, залишити тільки найкраще. З персиків, слив та абрикос потрібно дістати кісточки. Абрикоси перед заморожуванням необхідно бланширувати 30 секунд у киплячій воді, після чого остудити, висушити, а потім можна і заморозити.

Великі фрукти нарізають на шматочки, але не робіть їх занадто маленькими, інакше витече весь сік.

Дрібні і ніжні ягідки, щоб уникнути помятости, краще заморозити на плоскій тарілці або аркуші паперу. Так буде простіше зберегти їх форму і зовнішній вигляд. Таке заморожування потрібно на кілька перших днів, а потім їх потрібно зсипати в звичайний контейнер, щільно закрити і зберігати в морозильнику до вживання.

Заморожування суниці та полуниці.

Велика полуниця заморожується цілими ягодами в сухому і чистому вигляді. Спочатку проморозьте її на підносі в один шар, а потім укладіть в ємність, закрийте і поставте на зберігання.

Заморожена в сирому вигляді без цукру полуниця і суниця, після відтавання має не надто приємний смак і більше годиться для варіння компоту. Але якщо ці ягоди придушити разом з цукром і заморозити, то вийде справжній десерт.

Заморожування полуниці

Заморожування черешні, вишні та аґрусу.

Вимиті ягоди черешні, вишні та аґрусу очищають від кісточок і плодоніжок, упаковують в невеликі ємності, пересипають цукром.

Заморожені вишні та черешні

Заморожування малини.

Стиглі ягоди укладаються в контейнер, пошарово пересипаючи їх цукром. На 3:00 ягоди малини потрібно поставити в прохолодне місце, наприклад в холодильник, не закриваючи кришку. Через три години кришка закривається, і малина відправляється в морозилку, але врахуйте, в процесі зберігання розморожувати її не можна.

Не заморожуйте ягоди з личинками малинового жука. Якщо замочити їх у солоній воді, можна змусити половину личинок спливти на поверхню, але інша частина виповзе при заморожуванні.

Замороження малини

Заморожування журавлини.

Журавлина — це сама невибаглива ягода під час зберігання. Її можна залити водою і таким чином зберегти, не піддаючи заморожуванню, а зберігаючи просто в холодильній камері. Неушкоджені, цілі ягоди залишаться смачними до весни, не втратять цілющих властивостей.

Морозильна камера завжди буде залишатися недостатньо великий, щоб задовольнити всі потреби, так що не захоплюйтеся заморожуванням всього підряд, краще сконцентруйтеся на делікатесних ягодах. А журавлина чудово збережеться і у воді.

Заморожування чорниці, лохини, смородини і брусниці.

Ці ягоди потрібно промити, висушити, проморозити розсипом на піддоні. Вже в замороженому стані насипати в пакет або іншу тару, вичавити повітря, зав'язати пакет на петельку і покласти в морозильник. Беріть для заморозки невеликі пакетики, щоб брати ягоди порційно.

Заморожування свіжоприготованого пюре або соку.


Ягоди можна заморозити у вигляді соку. Свіжовичавлений сік розлийте в невеликі пластикові пляшки об'ємом до 0,5 літра, але не наливайте до країв. Розморозивши такий сік, ви отримаєте значно більше свіжий продукт, ніж той, що купите в магазині.

Пюре з цукром помістіть у пластиковий контейнер, рівнем на півсантиметра нижче верхнього краю.

Щоб заощадити місце в морозилці, а його завжди не вистачає, можна після повного заморожування потримати контейнер кілька секунд під теплою водою, постукати по дну, вийняти заморожену масу і покласти в поліетиленовий пакет. Сам по собі пакет місця не займає, але в одиничному випадку це не дасть ефекту економії, однак, якщо виконати такий трюк зі всіма продуктами, можна домогтися більшої місткості.

Після розморожування, овочі і фрукти треба використовувати в найближчим часом, інакше вони стануть не апетитними, розкиснути і втратять всі свої корисні якості.

Ягідний шербет із заморожених ягід.


Не чекаючи, поки ягоди відтануть, засипте їх в блендер, додайте на чотири частини ягід одну частину цукру, трохи мінеральної води. Після того, як маса добре розмішається, шербет накладають в креманки або морожениці, і відразу подають до вживання.

© На каблучках

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Полуниця - найбагатше джерело вітаміну С. З'ївши 100 г цієї ягоди, ви з лишком покриє його денну норму, при цьому...
Ось і настала жовто-гаряча осінь. Саме час діставати блендер і приступати до приготування смачних натуральних...
Такий трав'яний настій з ароматом хвої, дуже благотворно впливає на нервову систему і діє на неї заспокійливо. Для...
Для початку кип'ятимо воду і розводимо швидкорозчинний желатин (постійно помішуючи, щоб не було грудочок, окріп...
Scroll To Top