Рекомендуємо прочитати

Чай. Особливості приготування

article3345.jpg

Найпопулярніший - гарячий десертний напій - це звичайно ж чай. Він не тільки смачний, а й корисний завдяки своїй тонізуючій дії. Наведемо кілька рекомендацій щодо заварювання чаю, але пам'ятайте, що чай краще заварювати в порцеляновому, скляному або керамічному чайнику.

Щоб стакан не луснув від гарячої кави або чаю, поставте його на дерев'яну дошку або згорнуту в кілька шарів ганчірку, а в стакан покладіть ложку.
При заварюванні потрібно дотримуватися певної пропорції, яка залежить від виду чаю. Так, для чорного чаю на 1 ч. л. потрібно 1 стакан оди, для зеленого - в 1,5 рази більше. Для звичайного чаю на 7-8 склянок води достатньо заварити 3 г чаю.

Чорний чай варто заварювати тільки що скипілою (що досягла температури 100 ° С) водою. Тільки так чайні листочки віддадуть в чайний настій укладене в них багатство смаку і аромату. Щоб зберегти тепло, заварний чайник попередньо зігрівають (споліскують) окропом. Воду для чаю краще вибирати м'яку, фільтровану.

Жорстка вода погіршує смак і колір чаю, залишає на стінках чашки наліт. Заварка чорного чаю повинна настоюватися 3-5 хвилин інакше чай недозавариться - різні складові чайного букета виходять не відразу. Розбавляють заварку в кілька прийомів, пробуючи який вийшов чай на смак.

Справа в тому, що, дозуючи міцність настою за кольором, неважко помилитися - адже різні сорти чорного чаю дають різну інтенсивність кольору.
Шматочок цукру, покладений в чайник до того, як туди залили окріп, зробить чай більш ароматним і міцним.

Зелений чай також слід заварювати в м'якій, тільки, що закипілій воді. Причому зеленому чаю дають настоятися довше, ніж чорному - 4-6 хв. Пов'язано це з особливостями виробництва зеленого чаю: чайне листя не проходять стадію ферментації, а відразу піддаються сушці. Тому і для виходу всього багатства смаку, аромату і корисних речовин потрібно більше часу.

Чай в пакетиках краще заварювати в заварювальному чайнику, так як, коли ви заварюєте пакетик в чашці «по-американськи», вода може швидко охолонути або ви виймете його занадто рано з побоювань, що чай буде занадто міцний.

І в тому, і в іншому випадку чай буде не таким ароматним. Заварювати пакетики краще в чайнику - таким способом з одного і того ж кількості пакетиків можна отримати більше чашок чаю, ніж при заварюванні в чашках. Ниточка з ярличком при цьому не обов'язкова, і на ній ви заощадите третину вартості.

При заварці чаю може з'явитися піна, це означає, що ні випарувалися ефірні масла. Цю піну видаляти не слід.

Заварювати чай рекомендується далеко від продуктів з сильними запахами.

Ароматизовані сорти чаю потрібно заварювати в два прийоми: спочатку заварку заливають окропом на 3-4 хв і воду зливають; потім повторно заливають окропом, і через 6-7 хв чай готовий.

В будь-який чай для аромату можна покласти шматочок лимона. Але пам'ятайте, що чай з лимоном буде особливо ароматним, якщо натерти на тертці трохи лимонної цедри, покласти в стакан і розмішати з цукром. Після цього налити чай і ще додати скибочку лимона без шкірки.

Зберігати чай слід в закритій ємності, щоб не розсіювався його аромат і смак, а також щоб захистити його від сторонніх запахів.

Для збереження нарізаного лимона свіжим покладіть його на блюдечко зрізом вгору і накрийте чашкою. Якщо лимон все ж почне засихати, опустіть його в холодну воду. Лимон добре збережеться, якщо розрізати його навпіл і покласти зрізом на серветку, злегка змочену оцтом.  

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Вийшла вранці в город, і на тому місці, де росте у мене м'ята перцева, побачила темно-бордові цятки. Підійшла ближче і...
Поліпшити настрій, повернути сили після важкої поїздки, полегшити період передменструальної напруги допоможуть...
Також як чай і кава, какао вважається одним з улюблених напоїв мільйонів людей. У чому ж такий секрет популярності...
Чай користується популярністю з давніх часів. Процедура чаювання може бути не тільки повсякденним заняттям, але і...
Scroll To Top