Рекомендуємо прочитати

Домашній йогурт

article2106.jpg

Домашній йогурт: правила приготування

Домашній йогурт, на відміну від магазинного, можна використовувати не тільки як десерт, але і для приготування холодних супів і заправки для салатів. До того ж, робиться домашній йогурт дуже просто.

Навіщо потрібно робити домашній йогурт?

Здавалося б, в магазинах можна знайти кілька десятків сортів йогурту на будь-який смак і гаманець? Навіщо ж витрачати свій час на приготування домашнього йогурту?

Перш за все, варто відзначити, що наша промисловість випускає переважно підсолоджені, десертні йогурти. Крім того, що цей продукт не відповідає автентичним уявленням про йогурт (на батьківщині, в Болгарії, підсолоджені продукти взагалі заборонено називати йогуртами — їх називають «йогуртоподібні» продукти), люди, які страждають на цукровий діабет, або які намагаються скинути вагу, змушені відмовитися від цього продукту. Домашній йогурт не містить цукру і в його вживанні не існує обмежень.

Крім того, домашній йогурт можна використовувати в якості заправки для салатів, замість сметани — так як домашній йогурт містить менше жиру, подібна заправка виявиться вельми затребуваною у бажаючих скинути зайві кілограми.

І, нарешті, головна користь домашнього йогурту — у високій концентрації корисних мікроорганізмів: суміші культур лактобактерії Болгарської палички (Lactobacillus bulgaricus) і термофільного стрептокока (Streptococcus thermophilus).

Саме високий вміст живих пробіотичних мікроорганізмів, в ідеально збалансованої пропорції і вивело йогурт в «зірки» кисломолочного світу.

На жаль, більшість виробників, перед продажем пастеризують свої продукти, або додає в них консерванти — такий продукт зберігатися довше, але його оздоровлюючі якості під сумнівом. Свіжий домашній йогурт гарантовано містить високу кількість мікроорганізмів.

Де взяти закваску для домашнього йогурту?

До того ж зробити домашній йогурт дуже просто. Починається приготування домашнього йогурту з пошуку закваски. Простіше всього спробувати приготувати домашній йогурт на основі магазинного. Однак, в цьому випадку, при приготуванні домашнього йогурту може чекати ряд невдач — як уже говорилося, в промисловому продукті може міститися занадто мало живих мікроорганізмів.

Краще для домашнього йогурту взяти чисту йогуртовую культуру — її можна купити в будь-якій аптеці (культури для домашнього йогурту продають в якості пробіотика — кошти, відновлюючого мікрофлору кишечника після інфекційних захворювань та прийому антибіотиків).

Також, культуру бактерій для домашнього йогурту випускають кілька молочних заводів — головне достоїнство цих культур полягає в тому, що вони дозовані під домашнє використання — кількість бактерій в одному флаконі розраховане на закваску декількох літрів молока.

Крім закваски, для виготовлення домашнього йогурту знадобляться флакон стерильного фізіологічного розчину, шприц і стерильні рукавички.

Технологія приготування домашнього йогурту

Для виготовлення домашнього йогурту краще взяти магазинне, пастеризоване молоко. Молоко для домашнього йогурту кип'ятити не можна — це зіпсує смак продукту, а в домашньому молоці міститься дуже багато сторонньої мікрофлори. (Скептики можуть заперечити, що традиційно домашній йогурт робився саме на основі сирого молока — це так, але використовуване для домашнього йогурту молоко повинно бути парним, і в ньому ще не встигли розмножитися бактерії, знайти такий продукт, не маючи своїх корів неможливо).

Потім потрібно підготувати посуд. Ретельно вимити (вода повинна рівномірно розтікатися по поверхні скла, а не утворювати краплі) банки та пластикові кришки.

Відразу після ошпарювання банки потрібно прикрити кришками.

Дуже важливо: ні на яких етапах приготування домашнього йогурту не можна торкатися руками або побутовий посудом до внутрішньої поверхні банки і кришки. Крім того, кришку не можна класти на стіл, навіть верхньою стороною і взагалі перевертати — всі ці дії ведуть до осідання на поверхні мікрофлори з повітря.

Молоко для домашнього йогурту треба відкривати безпосередньо перед переливанням в банку. Відкриті пакети молока для домашнього йогурту використовувати категорично не можна — вийде звичайна простокваша.

Потім молоко в банці підігріваємо на водяній бані до 90оС, і не відкриваючи кришки, охолоджують приблизно до 40оС (рука повинна відчувати терпиме тепло через скло).

Коли молоко охололо — прийшов час готувати закваску. Якщо використовується промислова закваска в пеніцилінових флаконах, набираємо в шприц кілька мілілітрів фізрозчину, впорскують його через пробку, розбовтуються культуру до утворення однорідної суспензії, і знову набравши в шприц, впорскує в молоко, злегка відкривши кришку рукою в рукавичці. (Одягаючи рукавичку, її можна брати тільки за краї. Рукавичкою не можна торкатися ні до яких предметів, крім кришки).

Якщо використовується медична культура йогуртових бактерій в капсулах, їх потрібно просто розкришити над банкою (оболонки капсул роблять на основі желатину, і вони розчиняться в молоці).

Потім банку з домашнім йогуртом загортаємо в шерстяну ганчірку і ставимо в тепле місце — через 12 годин домашній йогурт буде готовий!

Як часто оновлювати культуру домашнього йогурту?

Приготувавши домашній йогурт один раз, можна частину продукту використовувати для закваски наступних порцій молока. На жаль, в домашніх умовах неможливо забезпечити стерильність культур, а лактобактерії та термофільний стрептокок відносяться до числа «ніжних» мікроорганізмів. Тому, з часом, в домашньому йогурті буде накопичуватися стороння мікрофлора і такий продукт втратить свої оздоровлюючі якості.

Тому переносити закваску з однієї порції молока в іншу при виготовленні домашнього йогурту можна не більше трьох разів. Потім для закваски домашнього йогурту слід скористатися новою чистою культурою.

Зберігати закваску для домашнього йогурту треба в щільно закритій скляній банці в холодильнику.

© На каблучках

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Давати дітям до року коров'яче молоко — небажано. Якщо з якихось причин не можна годувати дитину грудьми або просто не...
Рано чи пізно у кожної мами виникає питання: як відучити від нічних годувань свою дитину? Малюк не втомлюється...
Для новонародженого більш ідеального харчування, ніж грудне молоко просто не знайти. У материнському молоці містяться...
Багато батьків задумуються над питанням, в якому віці можна давати сметану дитині. Сметана є легкозасвоюваним...
Scroll To Top