Рекомендуємо прочитати

Великодні паски: ТОП-6 рецептів

article3640.jpg

Було б дивно, якби у Великодній тиждень ми запропонували вам приготувати стейки або супи. Особливо, коли паски ручної випічки знаходять все більшу популярність. Для того щоб у вас був вибір, яку саме паску спекти, ми підготували шість перевірених рецептів.

“Секретна паска”

Тісто: 1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, 100 г мокрих дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 1/2 ч. лож. солі, потерта цедра з 1 лимона.

Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі. Після того, як суміш підросте — додайте решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук! Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв. З тієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см. Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир (масло) потрібно додавати обов’язково наприкінці!

Паска “Покутська”

Тісто: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 15 жовтків, 100 г дріжджів, 300 г вершкового масла або маргарину, 400 г цукру, 100 г ізюму, 1/2 ч. ложки солі, ваніль.

Помадка: 2 білки, 200 г цукру-пудри, сік з 1/2 лимона, ваніль.

В теплому молоці розвести дріжджі з 1 ст. ложкою цукру і 3 ст. ложками борошна і поставити, щоб почали бродити. Каструлю з жовтками, цукром і ваніллю поставити у більшу каструлю, в якій кипить вода, і збивати жовтки, поки не утвориться однорідна пухка маса, і дати їй охолонути. Приготовлену раніше розчину посолити і влити в посуд з борошном, додати збиті жовтки і вимісити. Під кінець вимішування влити розтоплений жир і знову місити, поки жир рівномірно розійдеться в тісті, додати перебраний і помитий ізюм, знову перемісити, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Потім частину тіста перекласти в змащену вершковим маслом, посипану сухарями і вистелену промащеним папером форму, заповнивши її тістом на 2/3; накрити і поставити, щоб воно підросло. Тоді змастити білком і пекти в гарячій духовці (190— 200°) протягом 45 хвилин. Спечені баби можна змастити білковою помадкою. Помадку приготувати так: розтерти ложкою білки з цукром-пудрою до утворення однорідної пухкої маси, додати до смаку лимонний сік або лимонну кислоту, ваніль.

Паска “Звичайна”

Тісто: 500 г борошна, 1 склянка молока, 4 жовтки, 50 г дріжджів, 100 г вершкового масла, або маргарину, або олії, 100 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, ваніль.

Розвести в теплому молоці дріжджі з 1 ст. ложкою цукру і 1 ст. ложкою борошна. Коли розчина почне бродити, влити її в посуд з борошном, додати розтерті з цукром до білості жовтки, посолити і замісити. Під кінець вимішування влити розтоплений жир або теплу олію, вимісити ще раз, щоб тісто ввібрало весь жир, накрити і поставити в тепле місце. Коли тісто відійде, перемісити, викласти частину його в форму, дно якої застелене промащеним папером, заповнивши її на 2/з. Тісто знову поставити, щоб підійшло. Коли форма виповниться, тісто змастити яйцем і пекти в гарячій духовці (190—200°) протягом 45 хвилин.

Паска “Львівська”

Тісто: 750 г борошна, 1 1/2 склянки молока, 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 г вершкового масла або маргарину, 150 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, ваніль, 50 г ізюму, 50 г цукатів, 3 гіркі мигдалини.

Сироп: 200 г цукру, 1 1/2 склянки води, сік і цедра з 1/2 лимона, кілька крапель ромової есенції. Помадка: 200 г цукру, 6 ст. ложок води, 1 ч. ложка вершкового масла, 1/2 ч. ложки оцту, кілька крапель ромової есенції, сік з 1/2 лимона.

Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її у посуд з борошном, посолити, додати розтерті з цукром жовтки, ваніль і місити тісто. Під кінець вимішування додати розтоплений жир і місити, поки тісто не вбере весь жир, додати ізюм, нарізані цукати, натертий мигдаль, перемісити, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Тоді частину тіста викласти на 1/з висоти форми, дно якої застелене промащеним папером, і поставити, щоб підійшло. Змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190—200°) протягом 40 хв. Спечені баби на другий день наколоти дерев’яною паличкою в кількох місцях, скропити сиропом, щоб добре наситилися, після чого змастити помадкою.

Сироп приготувати так: цукор залити водою з лимонним соком, заварити, додати рому (до смаку), цедру і вимішати. Помадку приготувати так: цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити «до нитки», після чого зняти з вогню і розтирати, додавши вершкове масло. Коли сироп почне біліти, влити лимонний сік.

Паска нашвидкоруч

Тісто: 500 г борошна, 1 склянка молока, 3 яйця, 50 г дріжджів, 100 г вершкового масла або маргарину, 100 г ізюму, 100 г цукру, 1/2 ч. ложки, солі, цедра з 1/2 лимона.

Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її в посуд з борошном. Посолити, додати розтерті з цукром яйця, цедру, ізюм і замісити тісто. Під кінець вимішування додати розтоплений жир і місити, доки він рівномірно розійдеться в тісті. Тоді частину тіста викласти на 1/3 висоти змащеної жиром форми, дно якої застелене промащеним папером. Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Змастити яйцем і пекти в гарячій духовці (190— 200°) протягом 40 хвилин.

Дріжджова паска з родзинками

Тісто: 1 кг борошна, склянка молока, 1/2 склянки вершків, 8 жовтків, 2 білки, 250 г маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 100 г дріжджів, ванілін.

Помадка: 100 г цукрової пудри, білок, ромова есенція або лимонний сік.

Для оздоблення: кольоровий кондитерський мак.

Дріжджі, столову ложку борошна і столову ложку цукру розколотіть у 1/2 склянки теплого молока. Решту молока доведіть до кипіння, залийте ним 300 г борошна і розітріть, щоб не було грудочок. Жовтки розітріть з цукром і ваніліном до білого кольору. Розчину влийте в охолоджене запарене тісто, додайте розтерті жовтки, нагріті вершки, борошно і замісіть тісто. Влийте розтоплений маргарин, вимішайте, щоб тісто його повністю увібрало, вкиньте перебрані і помиті родзинки, легко вимішайте тісто, накрийте і поставте у тепле місце. Змастіть форми і вистеліть їх промащеним папером. Коли тісто підійде, перемісивши, викладіть його у форми на 2/3 висоти. Як тільки тісто знову підійде, змажте його білком і печіть у духовці 30—40 хвилин. Охолоджені бабки вийміть з форми, полийте помадкою і посипте кольоровим кондитерським маком. Для помадки цукрову пудру розітріть з білком до утворення однорідної пухкої маси, додайте кілька крапель ромової есенції або лимонного соку на смак.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Багато господинь, не тільки початківці, але й досвідчені, бояться готувати дріжджове тісто. Хоча насправді це дуже...
Цей ніжний і смачний пиріг з абрикосами, припаде до смаку вашим гостям під час чаювання!...
Scroll To Top