Рекомендуємо прочитати

Чим небезпечна густа кров і що треба робити?

article3512.jpg

Густу кров необхідно розріджувати! Уповільнений кровотік призводить до кисневого голодування внутрішніх органів і до можливого утворення тромбів. Отже, що потрібно робити, щоб кров вільно циркулювала? Кілька простих порад.

Профілактика утворення тромбів

1. Пийте більше води!

90% людей п'ють дуже мало води. Мова йде саме про чисту воду, а не про рідини. Доросла людина повинна випивати щодня 2-2,5 л води. У спеку ще більше. Привчайте своїх дітей пити воду. Вода - перший і дуже потужний засіб проти утворення тромбів.

2. Продукти для розрідження крові:

- оливкова і лляна олія;
- яблучний оцет;
- часник і цибуля (регулярне споживання часнику наполовину зменшує вірогідність тромбів!);
- лимони;
- насіння соняшника;
- буряк;
- какао і шоколад (гіркий);
- риба і риб'ячий жир;
- томати, томатний сік;
- вівсяна каша;
- ягоди малини, чорниці, журавлини, суниці, вишні, черешні;
- імбир.

Кожен день 2-3 продукти з цього списку повинні бути у вашому раціоні!

3. Продукти, які згущують кров:

- м'ясні бульйони;
- ковбаси;
- копчені страви;
- холодець;
- білий хліб;
- вершки;
- шипшина;
- чорноплідна горобина;
- банани і манго;
- звіробій, валеріана, кропива, деревій, кукурудзяні рильця, горець почечуйний - трави потрібно пити курсами і в жодному разі не постійно!

4. Значно підвищують в'язкість крові:

- куріння;
- алкоголь;
- велика кількість солі;
- сечогінні, гормональні та протизаплідні препарати, а також «віагра»;

5. Більше рухайтеся, ходіть пішки, займайтеся фізкультурою, бувайте на свіжому повітрі!

Густа кров означає, що її в'язкість підвищена. На в'язкість крові впливають багато факторів: пошкодження судин, порушення функції печінки, яке з часом призводить до зміни хімічного складу та підвищення в'язкості плазми, зміна нормального стану клітинних оболонок еритроцитів і тромбоцитів, яке призводить до зліпання цих клітин.

Може бути порушено співвідношення клітинної маси і рідкої частини крові. Висока в'язкість крові підвищує ризик тромбоутворення у серці та кровоносних судинах.

Рекомендації щодо харчування:

Розрідженню крові сприяє дієта і особливий питний режим. Слід пити не менш ніж 1,5 л рідини на день. Найкорисніше зелений чай або трав'яні чаї (по рекомен дації лікаря), натуральні овочеві і фруктові соки, вода. Особливо рекомендується пити натуральний сік з червоного винограду. Через високий вміст біофлавоноїдів він вважається бальзамом для серцево-судинної системи.

Харчування має бути збалансовано відносно білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро - і мікроелементів. Щоб забезпечити організм матеріалом для оновлення та відновлення мембран клітин крові і судинних стінок, важливо отримувати повноцінні білки з повним набором необхідних амінокислот. Хоча важливим джерелом повноцінних білків є м'ясо, воно містить насичені жири, споживання яких слід обмежити, щоб не заважати стабільному процесу зниження в'язкості крові. Основ ним джерелом білка має бути риба, особливо морська, молочні продукти і яйця, 2 рази на тиждень в раціон включається куряче м'ясо або індичка.

Додатковим джерелом омега-3-ненасичених жирних кислот є лляна олія, яку можна приймати по 1 ст. ложці на день. Простагландини, які синтезуються з цих кислот, зменшують рівень холестерину і розріджують кров.

Ще одним важливим джерелом жирів є нерафінована оливкова олія холодного віджиму, що містить велику кількість біологічно активних речовин. Для розрідження крові рекомендують продукти, що містять амінокислоту таурин. Найбільше таурину міститься в морепродуктах і рибі: кальмарах, молюсках, креветках, тунці, камбалі. Необхідна доза (не рідше 2 разів на тиждень) - 200 г кальмарів або сирої камбали. При тепловій обробці кількість таурину в їжі різко знижується. Тому для отримання необхідної дози лікарі радять використовувати препарати або високоякісні БАДи з таурином.

Регулярне вживання морської капусти активує ряд ферментів і покращує засвоєння протеїнів, заліза і фосфору, знижує «поганий» холестерин і в результаті надає антиатеросклеротичну дію, знижує в'язкість крові. Краще використовувати аптечну морськую капусту, оскільки вона проходить необхідний контроль. Суху капусту можна перемолоти в кавомолці і вживати в їжу замість звичайної солі.

Горіхи містять багато білка, мінеральних речовин (кальцій, магній, калій). У волоських горіхах, мигдалі та кешью велика кількість амінокислоти аргініну, з якої в організмі утворюється оксид азоту. Саме він знижує згортання крові. Рекомендована щоденна доза горіхів - 30 г.

При порушенні згортання крові корисні продукти з високим вмістом природних вітамінів і ферментів. Добре щодня з'їдати по 1-2 ст. ложки пророщеного насіння пшениці, в ньому міститься вітамін Е, який підсилює ефект антикоагулянтів. Пророщене насіння підсушують, перемелюють в кавомолці і добав ляють в салати або в будь-які страви. Важлива регулярність використання цього цінного продукту. Можна приймати препарати або БАДи з вітаміном Е.

Розрідженню крові допомагають свіжа цибуля і часник. А ще вони знижують в крові «поганий» і підвищують «хороший» холестерин, захищають ферментні системи від пошкодження вільними радикалами. Результатів можна очікувати, якщо щодня наполегливо з'їдати по половині цибулини середньої величини або по зубчику часнику. Можна приймати і БАДи з часником, в них він позбавлений специфічного гострого запаху і пекучого смаку, але зберігає всі корисні властивості.

Покращує стан стінок судин і плинність крові солодкий болгарский перець, багатий вітаміном С і іншими біологічно активними речовинами. Досить з'їдати по перцю в день.

Помідори. В них міститься речовина, яка зменшує згортання крові, «злипання» тромбоцитів і знижує ризик тромбоутворення. Ця  речовина присутня в томатному соку і томатному соусі.

При порушеннях біохімічного складу крові та активації процес сов згортання корисні і інші овочі: кабачки, патисони, гарбуз, баклажани, ріпа, салат, корінь селери, стручкова зелена квасоля, огірки.

Покращує плинні властивості крові диня. Такими ж властивостями володіє і імбир. Його додають в готові страви.

При підвищеній в'язкості крові і високому ризику тромбоутворення з харчування необхідно виключити банани.

Не рекомендується часто і у великих кількостях вживати листові овочі, йогурт, люцерну, соєву олію, риб'ячий жир у капсулах. Всі ці продукти є джерелами натурального вітаміну К, який ускладнює контроль за дозою антикоагулянтів та інших розріджують кров препаратів. У великих дозах вітамін К може посилити згортання крові.

Краще вживати їжу у свіжому вигляді, готувати на пару або запікати, відварювати або гасити. Масло рекомендується додавати вже до готової страви.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Scroll To Top