Рекомендуємо прочитати

Чим небезпечна печія

article3377.jpg

Цей "печія" ми звикли гасити самостійно, проте якщо "загоряння" відбувається знову і знову, без втручання професіоналів не обійтися.

Про те, що знають гастроентерологи про причини та способи лікування печії, нам розповів доцент кафедри факультетської терапії №1 Національного медичного університету ім. А. А. Богомольця, канд. мед. наук Володимир Володимирович Чернявський.

Основною безпосередньою причиною печії є закид кислого вмісту з шлунку в стравохід, який медики називають рефлюксом. Шлунок володіє достатніми механізмами захисту від агресивного кислого середовища, а в стравоході цей захист не настільки сильний. Тому при тривалому і частому контакті вмісту шлунка зі слизової стравоходу виникає такий симптом, як печія.

Найчастіше люди, які страждають печією, звертаються відразу до фармацевтів. Купують ліки, які рекламують по телебаченню. Ці препарати, так само, як і сода, хімічно деактивують кислоту, просто на відміну від соди мають менше побічних ефектів і не впливають на моторику шлунка і кишечника. При регулярній печії необхідно звернутися до гастроентеролога.

Як лікують фахівці
Ті, хто звертається до гастроентеролога, як правило, вже багато років беруть ці засоби і мають на момент обстеження важку ступінь рефлюкс-езофагіту - запалення стравоходу. Правильне лікування некороткострокове, це мінімум місяць прийому спеціальних препаратів за призначеною лікарем схемою, і тільки воно дозволяє загоїти езофагіт. На сьогоднішній день за прийнятими в гастроентерології стандартам основа лікування печії це препарати - інгібітори протонної помпи. Сюди входять "Омепразол", "Рабепразол", "Езомепразол", "Пантопразол". Всі ці препарати блокують вироблення кислоти на клітинному рівні в шлунку.

Але медикаментозне лікування - це не все. Найбільш важливою складовою лікування лікарі вважають дієту. Хворий з печією не повинен переїдати, носити тугі пояси, наїдатися на ніч, лягати і приймати горизонтальне положення раніше ніж через дві години після прийому їжі. Під час печії не можна виконувати ніяких фізичних вправ.

Причини виникнення рефлюксу
Між стравоходом і шлунком є м'язовий сфінктер. Дисфункція цього кругового м'язу і призводить до занедбаності вмісту шлунку в стравохід - виникненню так званої рефлюксной хвороби. Крім того, в запобіганні рефлюксу грає роль діафрагма, тому диафрагмальна грижа теж є безпосередньою причиною печії.

Емоційні навантаження, стреси, погрішності в дієті - вживання великої кількості жирної і гострої їжі, бананів, кетчупів. Також не виключаються проблеми, пов'язані з остеохондрозом шийного і грудного відділів хребта, тому що почасти нервова регуляція виходить з цих сегментів.

Хвороба або не хвороба?
Немає жодної людини, яка б хоч одного разу не страждала від печії. У всіх бувають свята з застіллями, трапляються переїдання. Причини зрозумілі - ми набиваємо шлунок, в ньому підвищується тиск, плюс додається спиртне, яке стимулює секрецію, та й саме по собі дратує стравохід. Печія такого роду хворобою не вважається і повинна проходити сама по собі. Навіть при нормальному харчуванні рефлюкс у людини спостерігається до п'ятдесяти разів на добу. Тільки сумарний час закислення стравоходу у здорової людини не перевищує години на добу. Але навіть при нормальному рефлюксі хворі з гіперчутливістю стравоходом можуть страждати печією.

Чим загрожує печія
Регулярну печію терпіти не можна, оскільки науково доведено, що частота епізодів печії більше чотирьох на тиждень в 16 разів підвищує ризик виникнення раку стравоходу. Спочатку розвивається передраковий стан - стравохід Баррета, а потім і аденокарцинома стравоходу. Так виникає ризик розвитку станів, що загрожують життю. Він пов'язаний з рефлюкс-езофагітом - запаленням стравоходу і ерозії його поверхні, виразкою. Можуть виникнути кровотечі, глибокі виразки можуть перфорувати - розірватися. Якщо виразка гоїться, утворюється рубцева тканина, яка звужує стравохід, ускладнює ковтання, проходження їжі, і така ситуація вже підлягає хірургічному лікуванню. А це дуже важка операція.

Сучасні рекомендації наказують робити ендоскопію (як кажуть в народі - ковтання японського зонда) і перевіряти стан стравоходу всім, хто регулярно відчуває печію більше п'яти років. Саме в цей період найбільш високий ризик появи стравоходу Баррета.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Одним з вкрай неприємних відчуттів, що виникають при проблемах з функціонуванням шлунково-кишкового тракту, є печія....
Ви знаєте, що людина витрачає на боротьбу із застудою, ГРВІ та грипом майже 6 років життя? Прикро провести цей час в...
Оральний секс відомий з давніх часів. Він був поширений за часів античної Греції, про нього написано в стародавніх...
Деякий час тому тільки знаменитим і багатим людям була доступна пластична хірургія. Сьогодні її може собі дозволити...
Scroll To Top