Рекомендуємо прочитати

Природні антибіотики

article3515.jpg

При лікуванні багатьох хвороб необхідні антибіотики. Однак більшість з них дають побічні ефекти. Природного альтернативою хімії є натуральні антибіотики. Перелічимо деякі з них.

1. Журавлина

Журавлина - цінне джерело вітаміну C і антиоксидантів. Соком журавлини можна обробляти рани, оскільки це відмінний антисептик. При його внутрішньому застосуванні відбувається нормалізація шлунково-кишкової мікрофлори. Застосовується він і при боротьбі з сечостатевими інфекціями. Але є свої протипоказання: від журавлини варто відмовитися, якщо у вас виявлені симптоми виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, а також гастритах з підвищеною кислотністю.

2. Калина червона

Володіє антисептичними властивостями завдяки вмісту особливих біологічно активних речовин. Калину використовують для лікування ангін, бронхітів, пневмонії, фурункульозу, вугрового висипання, а також в період авітамінозу. Препарати на основі калини застосовують для лікування інфікованих ран. Але біологічно активні речовини, що містяться в плодах даної рослини, можуть погіршити стан хворого при підвищенії густині крові, вагітності, тромбофлебіті, схильності до розладів травлення.

3. Брусниця

В її плодах міститься бензойна кислота - натуральний консервант. У середовищі, створюваної цією кислотою, хвороботворні бактерії втрачають здатність до розвитку і розмноження. Саме бензойна кислота і перетворює брусницю в антибіотик, обумовлюючи її протизапальні дію. Застосування брусниці виправдано при лікуванні захворювань сечовидільної системи - особливо циститів.

4. Гірчиця

Гірчиця має бактерицидні властивості, що дозволяють позбутися від патогенних мікроорганізмів, що мешкають в кишечнику. При застуді даний засіб використовують як зігріваючий препарат. Не рекомендується застосовувати гірчицю при запальних захворюваннях нирок, а також туберкульозі.

5. Часник

У свіжих зубчиках часнику містяться фітонциди, які вбивають бактерії, патогенні грибки і деякі паразитичні інфузорії. Застосовують його в якості зовнішнього та внутрішнього засобу. Протипоказаннями є індивідуальна гіперчутливість, гострі захворювання шлунка та кишечника, запальні процеси небактеріальної природи, локалізовані в печінці чи нирках, епілепсія. При вагітності, лактації, цукровому діабеті, зневодненні кількість щодня споживаного часнику слід обмежити. Часник також не можна приймати одночасно з лікарськими препаратами, що знижують згортання крові. Безконтрольне зовнішнє застосування може викликати подразнення шкіри аж до хімічних опіків.

6. Цибуля

Усім відомий природний антисептик і антибіотик. Його рекомендується їсти цілий рік, а особливо - навесні і восени, коли зростає ймовірність ГРЗ. Біологічно активні речовини, присутні в м'якоті цибулі, допомагають підвищити імунітет, вбивають патогенні мікроорганізми, нормалізують кишкову флору і відновлюють мікробний баланс порожнини рота. Крім того, цибуля запобігає розвитку гнильних процесів в кишечнику, допомагає впоратися з фурункульозом і деякими іншими шкірними захворюваннями. Але цю рослину не слід вживати в надмірних кількостях, інакше можливі підвищення кислотності шлункового соку, тахікардія, нервозність, підвищення артеріального тиску, порушення нічного сну.

7. Редька

Широке застосування в народній медицині знайшли і коренеплоди редьки, сік яких славиться як потужний відхаркувальний засіб та засіб від простуди. Для нього характерна і антисептична дія - зокрема, він підходить для обробки ран. Сік редьки рекомендується пити для поліпшення апетиту і нормалізації роботи органів травлення. Але він протипоказаний людям, що страждають гастритами, виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, а також тим, у кого в органах ШКТ виявлені запальні процеси.

8. Хрін

У хімічному складі хрону присутня речовина під назвою бензілізотіоціанат - досить м'який різновид природних антибіотиків. Він пригнічує бактерії, що здатниі викликати нежить, кашель, грип, запалення в нирках, сечовому міхурі та сечовивідних шляхах.Кажуть, що ефективність шматочка хрону вагою 10 грамів можна порівняти за ефективностю 20 грамів синтетичних антибіотиків.

9. Грейпфрут

Антибіотичні властивості приписують і гірким речовинам, що містяться в м'якоті, перегородках, кісточках і шкірці плодів грейпфрута. Вони здатні знищувати не тільки віруси, але і грибкові інфекції. Екстракт грейпфрута допомагає позбутися від грибка кандида в організмі, який може давати про себе знати головними і суглобовими болями, а також синдромом хронічної втоми.

10. Прополіс

Спектр корисної дії прополісу надзвичайно широкий: він і швидкому загоєнню ран сприяє, і імунітет підтримує на належному рівні, і чи не з усіма видами грибків дозволяє розправитися, і стінки судин зміцнює, і знеболювальну дію надає. В давнину прополісом обмазували дичину і будь-які інші види м'яса, що дозволяло їм зберігати свіжість протягом декількох годин навіть в умовах спеки і палючих сонячних променів.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Якщо ранок - найгірший кошмар вашого життя, та якщо встати зліжка є щоразу важким випробовуванням, то ця стаття для Вас!...
Квас знижує втому, оздоровлює організм, підвищує працездатність, ну і просто втамовує спрагу! Пропонуємо рецепти, як...
Проблема випадання волосся після пологів стосується багатьох жінок. У чому причина і як виправити ситуацію? Багато мам...
Багато сучасних людей стали скаржитися на постійну втому, від якої неможливо позбутися навіть після сну - це може...
Scroll To Top