Рекомендуємо прочитати

Як діють різні олії на організм людини?

article3558.jpg

Рослинні олії століттями використовувалися в народній медицині і в косметології. У них містяться найцінніші речовини і вітаміни, різні кислоти і мікроелементи, необхідні для здоров'я людини. Шкіра мов шовк, доге та здорове волосся, пружні груди, струнка талія, засіб для загоєння рубців та аромат-афродізіак в одній маленькій пляшці, захист від онкологічних захворювань та панецея від алергії... Ділимося секретами у цій статті!

1 - Олія виноградних кісточок

Незважаючи на те, що багатьом з нас олія виноградних кісточок здається куди менш банальною, ніж, скажімо, соняшникова або навіть оливкова олія, її використовували ще в давнину.Сьогодні в усьому світі відомо понад 250 видів винограду. Але далеко не всі вони йдуть на приготування вина або шампанського. Так само і з олією.

Масло виноградних кісточок корисно. До його складу входить до 76% лінолевої кислоти, яка виступає додатковим лікувальним засобом у комплексній терапії різних захворювань. Його регулярне вживання рекомендовано людям, страждаючим від ожиріння, атеросклерозу, гіпертонії і діабету. Масло виноградних кісточок не містить холестерол, тому не викликає накопичення в організмі цієї шкідливої речовини.

В кулінарії масло виноградних кісточок використовують для приготування салатів, маринадів, білого хліба, булочок і навіть майонезу. Масло є термічно стабільним і не втрачає своїх смакових властивостей навіть після нагрівання.

Користь виноградного масла в кулінарії і косметології

Не менш активно ця базова олія використовується в косметичних цілях. Основна причина - висока концентрація активних речовин. Наприклад, в 1 ст. л. олійки міститься рекомендована добова доза вітаміну Е. Але ще важливішою є наявність проціанідинів - це потужний антиоксидант в з'єднанні з вітаміном С.

Олія виноградних кісточок

До речі, сприятливий вплив олії виноградних кісточок на волосся колись відкрив один романтичний француз в процесі створення косметичного засобу для своєї коханої. Смарагдовий відтінок маслу надає хлорофіл, необхідний не тільки рослинам. Як показали дослідження останніх років, природний хлорофіл відновлює тонус шкіри, сприяє прискореному загоєнню ран і мікротріщин, прискорює обмінні процеси.

Не в приклад багатьом іншим рослинним оліям, масло виноградних кісточок вбирається майже миттєво, добре розтікається, має рідку консистенцію. Все це робить його чудовим транспортним компонентом у складі різноманітних косметичних засобів. Іншою мовою, олія виноградних кісточок доставляє в глибокі шари шкіри ефірні масла та інші активні речовини.

Завдяки м'якому відшулушуючому ефекту його використовують в косметології для жирної шкіри. Олія виноградних кісточок забезпечує підвищення тонусу і структурної гладкості шкіри, нормалізує діяльність сальних залоз, звужує пори. Завдяки швидкому всмоктуванню її застосовують у поєднанні з базовими оліями жожоба і авокадо для виробництва антицелюлітних і масажних засобів. Олія виноградних кісточок - ідеальний варіант для старіючої шкіри (від 35 років). Воно також підходить для чутливої шкіри навколо очей. Його нерідко додають до складу помади та крему для рук. Є в цьому маслі особлива чарівність, якась італійська вишуканість, до якої так і хочеться доторкнутися...

2 - Ефірна олія пачулі

Вплив на свідомість: ефірна олія пачулі (Pogostemon cablin) контролює нервовий баланс. Знімає млявість, прояснює розум, сприяє вирішенню складних питань і допомагає об'єктивно дивитися на речі.

Вплив на тіло: найцікавіша властивість ефірної олії пачулі полягає в ефекті стягування рубців. Ця якість проявляється, зокрема, при впливі на шкіру, яка обвисла в результаті дієти та швидкого схуднення. А оскільки ця ефірна олія до того ж зменшує апетит, вона дуже вдало увійде до комплексу заходів щодо зниження ваги. Має виражені діуретичні властивості, виводить зайву рідину із тканин, застосовується в дуеті з базовою олією виноградних кісочок для масажу шкірі. Вважається також, що ця олія перешкоджає сильному потовиділенню, і одночасно є дезодорантом, тому її можна використовувати в спекотну літню погоду і в емоційній обстановці.

Ефірна олія пачулі

Нерідко пачулі асоціюються з підвищеним рівнем лібідо. Можливо, це відбувається через її здатність зміцнювати нервову систему. Ефірна олія пачулі не має вираженої седативної або тонізуючої дії, тому не порушує ані психологічної, ані фізіологічної рівноваги.

Пачули досить ефективно позбавляє від неприємних наслідків укусів комах і змій.

Вплив на шкіру: має репутацію регенератора тканин, що сприяє зростанню шкірних клітин і формування рубцевої тканини. Покращує стан запалених ділянок шкіри, пом'якшує загрубілу, потріскану шкіру, добре впливає на дрібні подряпини і рани. Допомагає позбутися від акне, екземи, грибкових інфекцій, позитивно впливає на проблемну шкіру голови.

3 - Лляна олія

Лляну олію можна і потрібно використовувати в їжу, адже це, мабуть, перша за біологічною цінністю харчова олія. Гідних конкурентів у неї немає. Лляна олія містить багато поліненасичених жирних кислот, які людський організм самостійно не відтворює. Містить ті ж корисні речовини, що і лляне насіння. Найактивніші компоненти такого масла - жирні кислоти. Вони впливають на дуже багато аспектів здоров'я.

Склад лляної олії: вітаміни A, E, F, жирні кислоти (близько 60% становить омега-3).

В олії, отриманій з лляного насіння, багато вітаміну E, користь якого раніше викликала в деяких вчених сумніви. Але сьогодні цей вітамін є офіційно визнаним продуктом, необхідним для молодості і здоров'я. Не дарма лікарі радять вагітним жінкам вживату їжу багату на вітамін Е. Олія з насіння льону містить кислоти омега-3 і омега-6 у співвідношенні 4:1. Здоровий баланс жирних кислот в організмі має становити 1:2, але більшість людей дотримуються жахливої практики харчування, та отримують співвідношення 1:20. Це відбувається через надлишкові джерела кислот омега-6, що поставляються на продовольчі ринки у вигляді інших неочищених олій.

Лляна олія

Вражаюча цілюща сила лляної олії

При регулярному вживанні лляної олії поліпшується стан шкіри і волосся, зміцнюється імунна система, налагоджується робота щитовидної залози і кори надниркових залоз. Спостерігається зниження рівня холестерину, нормалізація багатьох метаболічних процесів в організмі. Також лляна олія корисна для нервової і кровоносної систем.

Маєте схильність до артеріальної гіпертензії, інфаркту або інсульту? Заведіть нову кулінарну звичку - додавати ложечку лляної олії в соуси, салати і закуски (нагрівати масло не рекомендується). Коли-небудь ця звичка врятує вам життя. У тих людей, хто полюбляє лляну олію, нормалізується травлення, поліпшується робота нирок, спостерігається полегшення захворювань ШКТ. При порушеннях всмоктуючих функцій кишківника, перед прийомом олії потрібна консультація фахівця.

Коли жирні кислоти засвоюються, вони перетворюються в подібні гормонам простагландини (скорочено ПГС). Вони захищають від серцевих недуг, артриту, зменшують згортання крові, знижують рівень тригліцеридів у крові. Олія лляного насіння лікує екзему, спричинену дефіцитом жирних кислот в організмі.

Доктор Бадвіг, відомий німецький фахівець по крові, вважає, що головна перевага лляної олії полягає в тому, що вона зміцнює здоров'я на клітинному рівні, дістається до кожної клітинки організму. Позбавляючи себе задоволення бути здоровим і їсти страви з лляною олією, ми дозволяємо організму хворіти.

Пийте усього 2-3 с.л. лляної олії кожного дня, і організм буде отримувати достатню кількість жирних кислот незалежно від інших продуктів раціону.

4 - Олія насіння чорного кмину

Насіння чорного кмину (Nigella sativa) містить олію з дійсно чудодійними лікувальними властивостями, яка використовувалась протягом багатьох століть в африканських і азіатських країнах , а також у країнах Аравійського півострова. Альтернативні назви цієї олії здатні ввести в оману: олія чорного кунжуту, мускатний колір, калонжі, римський коріандр тощо.

Популярна в Індії медицина Юнані традиційно використовує масло чорного кмину для лікування шлунково-кишкового тракту, паразитарних інфекцій і хронічних захворювань шкіри, таких як екзема і псоріаз, а також для лікування запальних захворювань, у тому числі артриту, ревматизму, астми та бронхіту.

Поживна цінність масла насіння чорного кмину

У складі олії насіння чорного кмину в значній кількості містяться: мідь, вітамін C і омега-6 жирні кислоти, вітамін A і рослинні білки, залізо, кальцій, тіамін, цинк, селен, ніацин, мідь, фосфор і рибофлавін. Питається, що тут такого особливого? Всі перераховані речовини присутні у багатьох рослинних продуктах. Дійсно, куди важливіше антиоксидантная природа кминного масла. Серед його активних інгредієнтів хіміки називають бета-сістерол, нігеллон і тимохінон. Продукт відрізняють високі рівні лінолевої, олеїнової, пальмітинової і стеаринової кислот. Масло також містить різновид рослинних сапонінів - мелатін.

Небезпеки метаболічного синдрому

Проблема метаболічного синдрому в західному світі з кожним роком стає все актуальнішою. Абдомінальне ожиріння, високий кров'яний тиск, дисліпідемія (порушення обміну жирів) і переддіабетичний стан - ось далеко не повний перелік симптомів цього хворобливого стану. Саме цей стан є попередником багатьох небезпечних для життя захворювань, таких як діабет і серйозні хвороби серця. «Інтернет-журнал фармакології» відзначає позитивний вплив олії з насіння чорного кмину на багато показників, характерних для метаболічного синдрому. Достатньо приймати усього 2.5 мл двічі на день олії чорного кмину, щоб знизити рівень «поганого» холестерину, тригліцеридів і глюкози в крові, зменшити кров'яний тиск і привести до норми співвідношення обсягів талії і стегон. Чудова перспектива, чи не так?

Надійний захист печінки

Печінка відіграє важливу роль у підтримці здоров'я організму. Вона бере участь у метаболізмі, виробництві білків і детоксикації. Радіаційне опромінення, інфекція, отруєння алкоголем, регулярне зловживання важкою їжею можуть призвести до ускладнення, відомому в медицині як печінкова ішемія і реперфузія. По суті, це запальний процес, який завдає серйозної шкоди вже ослабленій печінці. Згідно зі статтею 2008 р. порталу «Медичні новини сьогодні», антиоксидантні та гепатопротекторні властивості олії насіння чорного кмину роблять його дійсно дієвим і правильним вибором при лікуванні печінкових недуг, у тому числі гепатиту C. Особливо якщо врахувати, що кминна олія не має виражених побічних дій і благотворно впливає на інші органи і системи людського тіла.

Надійний захист печінки

Олія чорного кмину від раку

У регулярному виданні «Дослідження фітотерапії» в серпні 2000 року М. Бурітц опублікував статтю, яка підтверджує наявність у насінні чорного кмину кількох антиоксидантів. Особливу увагу медиків заслужив тімохінон. Зараз вивченням ефективності цієї речовини займається ряд видних учених, у тому числі працівник Інституту Онкології ім. Барбари Енн Карманос при Університеті Уейна в Детройті (штат Мічиган) - С. Банерджі. Учений довів протизапальну дію тимохінона і тимогідрохінона. Ці антиоксиданти дійсно пригнічують ріст і поширення ракових клітин. Незважаючи на те, що дослідження було обмежене рамками лабораторії і проходило на рівні клітинних культур, медики покладають великі надії на насіння чорного кмину і масло, приготоване з нього, як на ефективний засіб боротьби з онкологічними захворюваннями, особливо з раком шлунка і підшлункової залози.

Чарівний тимохінон

Тимохінон пригнічує синтез ДНК і захищає тканини людського тіла від радіаційного ураження. З діяльністю зазначеного антиоксиданту пов'язують і інші корисні властивості кминної масла: лікування шлунково-кишкових розладів, гіпертонії, діабету, атеросклерозу, бронхіту, позбавлення від жару і запаморочення. Доведені антиоксидантні, протизапальні та знеболювальні властивості тимохінона. Це сталося завдяки вченим з Університету в Саудівській Аравії, що опублікували результати своїх досліджень в журналі «Дослідження фітотерапії» 17 квітня 2003 року. Не варто забувати про внесок інших антиоксидантів. Наприклад, нігеллон, згідно доповіді 2005 року «Про контроль якості харчових продуктів», у складі масла чорного кмину ефективно протидіє 20 різних штамів лістерій - харчових патогенних бактерій, відповідальних за поширення лістеріозу. Мені, як людині, яка в дитинстві страждала від регулярних отруєнь, аж до галюцинацій, ця інформація здається особливо цінною.

Олія насіння чорного кмину від різних видів алергії

Алергічні захворювання, які в тій чи іншій мірі піддаються лікуванню олією чорного кмину, включають: риніти, астму та атопічний дерматит, а також сезонні алергічні реакції, нежить, зуд, хрипота в горлі. У згаданій вище журнальній статті «Дослідження фітотерапії» були опубліковані результати цікавого експерименту. Учасники отримували щодня з їжею 40-80 мг / кг масла, отриманого шляхом витягу з насіння кмину. Поступово інтенсивність алергічних реакцій серед випробуваних зменшилася. Крім цієї важливої гіпоалергенної властивості кминного масла, Меморіальний Онкологічний Центр Слоан-Кеттерінг відзначає протизапальні, антиоксидантні властивості, а також потужні властивості зміцнення імунітету,  цього натурального продукту.

Косметичні властивості

У косметичній промисловості масло чорного кмину використовується для боротьби з грибковими захворюваннями шкіри і для оздоровлення волосся. Продукт входить до складу багатьох гігієнічних засобів, адже завдяки наявності в ньому міді, він діє як натуральний протигрибковий засіб.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Кожному без винятку подобається дивовижний смак кавуна. Саме тому наприкінці теплого літа і на початку холодної осені...
Нетримання сечі у чоловіків - це захворювання, яке піддається лікуванню. Визначити метод лікування нетримання сечі Вам...
У наш час існує безліч дієт, за допомогою яких можна за невеликий проміжок часу скинути досить велику кількість...
Японкам вдається завжди залишатися стрункими і мініатюрними, незважаючи на вік. Вони досягають цього за допомогою...
Scroll To Top