Рекомендуємо прочитати

Їжа для розуму

article2658.jpg

Діти освічених батьків добре знають: щоб стати розумним, треба їсти більше риби - адже в ній міститься фосфор, який так необхідний мозку. Це дійсно так - риба корисна для розуму, але й не тільки риба, і не тільки фосфор.

Розумна північна ягода

Нещодавно американські вчені опублікували результати досліджень, які показали, що риба стоїть далеко не на першому місці в списку «розумних продуктів». Першість належить лісовим ягодам, овочам, і тільки після них вже йде риба. Причому всі ці продукти корисні не тільки для головного мозку, але і для серця.

Дослідники вважають, що розумнішають люди від ... журавлини. Саме в цій північній ягоді міститься величезна кількість антиоксидантів. Ці речовини, вступаючи у взаємодію з вільними радикалами кисню, практично повністю руйнують шкідливий для серця і судин холестерин. А раз судини в порядку, значить, мозку забезпечено якісне харчування. На другому місці - чорниця. Антиоксидантів в ній менше, зате містяться речовини, що поліпшують зір і слух.

Їжа для розуму

На третьому місці - капуста і крупно листовий буряк. У цих овочах містяться речовини, що руйнують шкідливі ферменти, надлишок яких в організмі може призвести до розвитку хвороби Альцгеймера. Не менш корисний і шпинат. Продукт досить рідкісний на нашому столі, але при цьому аж ніяк не екзотичний. Регулярне споживання шпинату допомагає впоратися з віковими порушеннями нервової системи.

Ну і, нарешті, риба. Але не вся. Бо справа не тільки у фосфорі, що містяться в рибі а й у поліненасичених жирних кислотах і кислотах групи Омега-3, які також регулюють рівень холестерину. Речовини ці дотримають в морській рибі: лосось, тунець, сардини і жирний оселедець-івасі. Є вони в устрицях і креветках, але в менших кількостях. Для порівняння: якщо для того щоб отримати добову норму кислот, жирного оселедця досить з'їсти 60 грамів, то устриць доведеться з'їсти не менше 300 грамів.

Їжа для розуму

До речі, дослідження, проведені Національним інститутом охорони здоров'я в Меріленді, показали, що включення в раціон вагітних жінок риби допомагає їм народити розумну дитину. За даними американських вчених, жирні кислоти групи Омега-3 визначають розумові здібності дитини, його дрібну моторику і моторно-зорову координацію.

Горішок знань

Як би ми не ставилися до реклами, але телевізійні ролики про шоколадні батончики з горіхами, стимулюючі діяльність мозку, не так вже й далекі від істини. У сенсі, що і горіхи, і шоколад корисні для розуму. Але тільки не в тому вигляді, як їх пропонує реклама.

Почнемо з шоколаду. Гіркий чорний шоколад дійсно підвищує інтелектуальну активність головного мозку. Цьому сприяють рослинні білки, що містяться в какао-бобах і какао-маслі. Крім того, встановлено, що 50 грамів такого шоколаду на день знижують загальне старіння організму. А от захоплення солодким молочним шоколадом може призвести до карієсу або, не дай бог, діабету.

Самим «розумним» горіхом завжди вважався волоський. Можливо, цьому сприяла форма його ядра, що нагадує півкулі людського мозку. Згідно з історичними джерелами, вавилонські жерці бога Ану ввели сувору заборону на вживання цих горіхів простим народом, щоб селяни не перевершили розумом чиновників і священнослужителів.

Їжа для розуму

Звичайно, горіхова дієта не зробить людину великим ученим, але медики вважають, що містяться у волоському горісі біологічно активні речовини благотворно впливають на судини головного мозку. За допомогою горіхів можна попередити і навіть вилікувати атеросклероз. Крім того, плоди волоського горіха здатні зняти сильне нервове напруження. Не дарма східні цілителі рекомендують схильним до перезбудження людям щодня з'їдати кілька ядерець.

Крім волоського горіха, репутацію «розумного» має і фундук. Ще Гіппократ писав, що «лісові горіхи збільшують речовину мозку». Тільки треба пам'ятати, що горіхи - дуже концентрована їжа. З'їдати більше однієї жмені в день дієтологи не рекомендують. А крім того, радять ретельно їх пережовувати.

Гармонійне харчування

Звичайно, треба розуміти, що насправді немає такого продукту, який би можна з'їсти - і порозумнішати. Харчування має бути гармонійним - це головна умова будь-якої дієти. Адже і організму в цілому, і мозку зокрема необхідні найрізноманітніші мікроелементи і вітаміни. Розглянемо ті з них, що мають найбільший вплив на головний мозок.

Дефіцит вітаміну F може призводити до депресії та порушень пам'яті. Він міститься в зелені, листі капусти і вже згадуваній шпинаті. Вітамін В6 покращує довготривалу пам'ять, підвищує оперативність інтелектуальних процесів. Міститься він у вівсянці. Недарма це з давніх пір традиційна ранкова їжа англійських аристократів. Крім того, вітамін В6 є в бананах, картоплі, тунці і курятині.

Про йод, напевно, чули всі. Його нестача призводить до депресії, а якщо цього елемента не вистачає з раннього дитинства, то може розвинутися недоумство. До речі, Україна відноситься до йододефіцитних територій, і тому лікарі наполегливо рекомендують купувати йодовану сіль. Крім того, джерелом йоду можуть служити водорості, мідії, креветки, морська капуста і шампіньйони.

Недолік в організмі заліза веде до анемії, від чого страждає кровопостачання головного мозку, а значить, погіршуються концентрація уваги і пам'ять. Залізо міститься в м'ясі, бобових, гречці, печінці, хлібі, яблуках (особливо гарна антонівка) і гранатах. А його засвоєнню сприяє вітамін С, що міститься в цитрусових, чорній смородині та інших фруктах-ягодах.

Нещодавно вчені встановили, що кальцій допомагає подолати депресію. Міститься він у молочних продуктах, сухофруктах, капусті брокколі, мигдалі і сардинах. Магній ж допомагає боротися зі стресом. Його дефіцит в організмі провокує безсоння і головні болі, виснажуючи кору головного мозку, знижуючи його можливості і розумові здібності людини. Магнієм багаті відварені картопля, капуста брокколі, какао-боби, молоко, банани, мед, мигдаль, квасоля, горох, горіхи і морепродукти.

Через дефіцит хрому може виникнути невмотивоване почуття занепокоєння. Міститься цей елемент у кукурудзі, чорному хлібі, чорному чаї, м'ясних стравах з гарніром з відвареної картоплі в мундирі і багатьох інших звичайних продуктах харчування.

Щоденний тренінг

Справжньою їжею для розуму можна назвати і глюкозу, яка живить клітини головного мозку. Однак тортики та бісквіти приведуть лише до ожиріння. Нам слід віддати перевагу ягодам і свіжим фруктам. А цукру - мед. Додатковим джерелом жирних кислот можуть служити яйця. Чим яскравіше і більш насиченою помаранчевий колір жовтка, тим більше в яйці корисних речовин. Блідо-жовтий колір жовтка свідчить про те, що курці не вистачало вітамінів і мікроелементів.

Їжа для розуму

Але ніяка їжа не зможе зробити людину розумною, якщо він щодня не напружує свою сіру речовину. Інтелект розвивається тільки тоді, коли людина постійно вчиться, читає хороші книги, не пасує перед складними інтелектуальними завданнями. Англійські вчені довели, що щоденне рішення кросвордів, шарад і головоломок уповільнює у літніх людей процеси старіння мозку. Якщо не напружувати голову, розум миттєво одряхліє. А їжа - їжа лише допомагає нашим розумовим зусиллям.

© На каблучках

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Біль у спині - проблема, з якою рано чи пізно стикаються всі люди. На жаль, при перших ознаках недуги багато хто...
Сьогодні майже для кожної людини сир є невід'ємною частиною раціону. Сир – прекрасною закускою на кожен день. Але...
Чорна смородина корисна для здоров'я печінки, нирок, дихальних шляхів. Її сік має відновлювальну дію, тому незамінний...
Стародавні слов'яни вважали гречану кашу їжею богатирів. Гречка і зараз користується популярністю у нас більше, ніж за...
Scroll To Top