Рекомендуємо прочитати

Корисні властивості часнику

article2098.jpg

Часник це не тільки найпоширеніша у світовій пікантна кулінарна приправа. Багато народів наділяють його здатністю зцілювати від хвороб: від нежиті до раку.

Хоча часник не можна вважати панацеєю, він володіє багатьма корисними властивостями і помірне вживання часнику здатне принести користь організму.

Багато людей невиправдано відмовляються від вживання часнику через його неприємний запах, однак «аромат» часнику легко замаскувати, пожувавши корінь селери, петрушку, м'яту або базилік.

Корисні властивості часнику і нервова система

Перш за все часник - це лідер серед продуктів харчування за вмістом вітаміну В1 ─ тіаміну. Тіамін життєво важливий для забезпечення енергетичних процесів в клітинах - цей вітамін потрібен для переробки глюкози в енергетичні субстрати, які можуть використовуватися клітинними структурами, необхідний для нормального функціонування нервової системи і скорочення м'язів. Головна проблема забезпечення потреби організму вітаміном В1 полягає в тому, що тіамін моментально розкладається при підвищеній температурі і на світлі. Часточки часнику покриті непрозорими плівками, які очищають безпосередньо перед вживанням, крім того часник їдять переважно в сирому вигляді. Це дозволяє зберегти в спеції запас вітаміну В1, що й обумовлює корисні властивості часнику для нервової системи.

Корисні властивості часнику та інфекційні захворювання.

Загальновідомо, що в часнику міститься велика кількість ефірних масел - фітонцидів, рослинних агентів, що мають бактерицидну і противірусну дію. Тому часник в зимовий сезон і при епідеміях ГРВІ в деякій мірі допомагає захиститися від простудних захворювань.

Однак головне достоїнство часнику як антисептичного засобу проявляється в екстремальних умовах, коли доводиться вживати їжу сумнівної якості і пити погано очищену воду (наприклад, в туристичному поході). Вживання разом з прийомом їжі зубчик сирого часнику дозволяє істотно зменшити ризик захворювання на кишкові інфекції.

Також, народна медицина рекомендує в сезон ГРВІ в профілактичних цілях закапувати в ніс часниковий сік. У часи, коли не існувало противірусних препаратів і вакцин, подібна практика дійсно була досить хорошим способом профілактики ГРВІ. Однак через те, що часник надає подразнюючу дію на слизові оболонки, він «здав позиції» основного засобу противірусного захисту.

Корисні властивості часнику на суглоби і печінку.

Ще одна корисна властивість часнику - високий вміст в ньому сірковмісних речовин. Специфічний запах часнику зумовлений сірковмісною речовиною алліцин, яка потрапляючи в шлунок, розкладається до простих речовин, які легко засвоюються організмом.

Сірка необхідна для синтезу амінокислоти метіоніну є потужним гепатопротектором. Крім того сірка необхідна для нормального функціонування суглобових хрящів.

Тому раціон людей, які страждають артритами і гепатозом повинен бути багатий на часник.

Корисні властивості часнику і травлення

Ще одна корисна властивість часнику - здатність стимулювати виділення жовчі. Тому традиційно часником присмачують жирні, важкі для травлення страви.

Корисні властивості часнику і його загально зміцнюючу дію.

Не варто забувати і про те, що в часнику міститься досить багато макро-і мікроелементів: заліза, магнію, хрому, миш'яку (необхідного в невеликих дозах для кровотворення), міді.

Вельми багатий часник і бета-каротином і вітаміном С.

Тому часник дуже важливо включати в раціон в осінньо-зимовий період, коли в їжі зменшується частка свіжих фруктів і овочів.

Втім, якими б корисними властивостями не володів часник його не можна розглядати як особливі ліки проти будь-яких хвороб. Це не більше ніж корисний і смачний продукт.

Слід пам'ятати, що хоча повноцінне харчування вкрай важливо для збереження здоров'я, жоден харчовий продукт і часник в тому числі не може замінити лікарські засоби, створені спеціально для лікування конкретного захворювання.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Готуємо свинячі реберця. Свинячі реберця гаряче улюблене багатьма національностями, а значить рецептів з цим...
Приготуємо стручкову квасолю в мультиварці в томаті і з курячим філе. Смачно і соковито! Болгарський перець своїм...
Картопляне пюре - річ класична, виключно смачна й поживна, яку вживають в їжу в усьому світі. Цей простий у приготуванні...
Заправка для борщу, заготовлена на зиму - хороша підмога для будь-якої господині, особливо в будні дні. Крім того, всі...
Scroll To Top