Рекомендуємо прочитати

Азбука здорового харчування. Кисломолочні продукти.

article3374.jpg

Практично щодня кожен із нас вживає різну молочну та кисломолочну продукцію. Одні роблять це виходячи зі своїх смакових переваг, інші - для здоров'я, треті ж переслідують мету схуднення.

Давайте ж розберемося, які ж продукти дійсно корисні, а від яких краще відмовитися.

Молоко - перш за все, слід сказати, що цей продукт призначений не для дорослих, а для дітей, організм яких росте і розвивається. Його перевагою є високий вміст кальцію і фосфору, проте шкоди від нього набагато більше: один з «мінусів» - погане засвоювання лактози (молочного цукру).

Як наслідок, ті речовини, які повністю не перетравилися, стають причиною шлунково-кишкових розладів, здуття живота і діареї, до того ж молоко може викликати різні алергічні реакції. Користь воно принесе лише тим, хто має справу з рентгенівським опроміненням: приймаючи молоко, яке рентгенологи повинні пити перед початком робочої зміни, відбувається захист білків організму наявністю в ШКТ працівника сульфгідрильних груп - SH.

З кисломолочними продуктами справи йдуть по-іншому - вони показані практично всім. Вони не тільки з сприятливо впливають на нормальну мікрофлору кишечника, а й виконують функції забезпечення організму необхідними поживними речовинами і корисними біологічно активними продуктами метаболізму молочнокислих і біфідобактерій (вітамінами, амінокислотами, пептидами, іншими модуліни).

Кефір - вважається одним з найкорисніших кисломолочних продуктів, який можна вживати практично щодня. Його корисні властивості обумовлені вмістом лактокультур-пребіотиків, які покращують якість травлення. Крім того випитий на ніч кефір покращує флору кишечника і зміцнює сон.

Білки, які в ньому містяться, багаті амінокислотою триптофан - ключовим продуктом для якісного і спокійного сну. Залежно від застосовуваного молока і масової частки жиру кефір існує: жирний - з вмістом жиру 1%, 2,5% і 3,2% і нежирний - зі знежиреного молока.

Чим жирніше молоко, з якого роблять кефір, тим більше жирним вийде готовий напій. Середня жирність кефіру - 2,5 відсотка. Людям, страждаючим від набряків і бажаючим утримати вагу, краще віддати перевагу нежирному кефіру. Кефір з малим процентним вмістом жиру крім іншого, має ще й сечогінну властивість.

Якщо ви переслідуєте мету утримати вагу, то ідеальним варіантом стане кефір 1% і 2.5%, якщо ж стоїть завдання набрати пару кг - тоді підходящим буде кефір з жирністю 3.2%. У разі, коли ви худнете або просто підтримуєте свою вагу, стакан кефіру допоможе перебити апетит у найважчий вечірній час.

Кефір протипоказаний дітям до року, в силу того, що у них не сформувалася мікрофлора для його засвоєння. Не слід пити його тим, хто не переносить лактозу. Пам'ятайте, що простроченим неякісним кефіром можна отруїтися, тому не залишайте пакети в теплі більш, ніж на 1-2 години, не «підігрівайте» кефір на батареї і стежте за терміном придатності. Кисляк - виготовляється з молока з додаванням бактеріальних заквасок.

Залежно від того, який штам бактерій потрапить в молоко, ви зможете отримати традиційний кисляк, варенець, українську ряжанку або грузинський мацоні.

Кисляк має багатий хімічний склад. До неї входить цілий перелік замінних і незамінних амінокислот, а також аскорбінова, фолієва, пантотенова і інші органічні кислоти, мікро-і макроелементи, такі як залізо, фосфор, магній, натрій, кальцій і калій. Її користь полягає в тому, що вона легко засвоюється людським організмом.

Молочна кислота, яка знаходиться в ній, покращує перистальтику кишечника, відновлює природну мікрофлору і комплексно покращує роботу ШКТ. Тому корисно вживати цей продукт при дисбактеріозі, гастриті, коліті, закрепах. Шкода кисляку для людського організму може бути викликана вживанням несвіжого продукту.

Кисла простокваша не рекомендована до вживання при гастритах і виразках, підвищеній кислотності шлункового соку, гепатиті, панкреатиті, жовчнокам'яній хворобі.

Йогурт - цей продукт прийнято ділити на ті, що містять активні бактерії, і такі, в яких ці мікроорганізми знищені. Останні характеризуються надзвичайно довгим терміном придатності, якого домагаються шляхом термічної обробки йогурту, при котрій корисні бактерії гинуть.

Завдяки виробленню лактату, йогурт сприяє знищенню патогенних мікроорганізмів. На жаль, не всі звертають увагу на жирність і користь для організму людини йогурту, що дуже необачно, адже залишаючись в невіданні можна дуже швидко набрати зайву вагу. За відсотком жирності йогурти поділяються на три групи.

Найоптимальніші під час дієти - знежирені з масовою часткою жиру не більше 0,5%. Така мала кількість пояснюється тим, що для виготовлення використовують молоко низької жирності. Не нашкодять фігурі і йогурти, жирність яких не перевищує 2%. А от якщо масова частина 3,2% і вище, ці йогурти вже точно не підходять для вживання під час дієти. Йогурти жирністю 5-10% приготовлені з натуральних вершків.

Вони відмінно втамовують голод, але від частих перекусів ними варто утримуватися. Цей смачний продукт підвищує імунітет, пригнічує запальні процеси, покращує мікрофлору кишечника, а також благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту. Але пам'ятайте про те, що йогурти, що реалізуються в торговельній мережі, містять багато різних і не завжди корисних для людського організму добавок - всіляких консервантів і барвників, тому при можливості, краще вживати йогурти домашнього виробництва.

Сир - виготовляють з молока, сквашуючи це саме молоко і відокремлюючи сироватку. Тверда маса, яка після цього залишається і називається сиром. Дуже багато дієтичних розпоряджень, причому хворим з різними недугами, включають в себе сир. Він показаний при лікуванні захворювань печінки і кишечника, шлунка і нирок. Хворі у вас серце або проблема з судинами, або з легкими, і в цих випадках сир незамінний.

Для кісток, зубів і серцевого м'яза в сирі знайшлися інші корисні речовини - кальцій і фосфор. Є в сирі і залізо. Компонент цей робить його дуже затребуваним для нормалізації рівня гемоглобіну. Продукт з вмістом жиру 18% вважається жирним і корисний він в тому випадку, якщо ви відчуваєте необхідність в наборі декількох кілограм.

Саме з нього кальцій засвоюється найкраще. 9% - напівжирний, це оптимальний показник для кисломолочних виробів та оптимальний продукт для тих, хто підтримує свою вагу в межах норми. Знежиреному сиру віддають перевагу люди, які намагаються вести боротьбу із зайвими кілограмами. У такому сирі, практично всі корисні речовини збережені, а калорійність мінімальна.

Для здорової дорослої людини шкоду знежиреного сиру може бути помітний тільки при важких фізичних навантаженнях: відбувається критичне спалювання білка, а це загрожує наслідками, особливо при інтенсивному метаболізмі.

Сирні продукти (глазуровані сирки, сирки, сиркові десерти) - Сирні сирки та десерти припадають до смаку багатьом. Дійсно, цей делікатес не приторний, чи не надлишково солодкий, але при цьому доступний і, на відміну від багатьох солодощів, дійсно корисний. Корисні властивості обумовлені вмістом тварин легкозасвоюваних білків, вітамінів А, групи В, С і D, великої кількості мінералів, в тому числі - кальцію, калію, магнію, заліза, фосфору, жирів і вуглеводів, що забезпечують організм енергією. А якщо додати до цього солодкий приємний смак то такий десерт можна вважати відмінним доповненням до раціону.

Єдиний мінус сирних продуктів - в їх калорійності. Містять цукор і молочні жири, вони забезпечують організм енергією, яку більшість споживачів не встигнуть витратити. Отже, повним людям або тим, хто страждає від цукрового діабету, з сирними сирками варто бути обережними.

Сметана - багата багатьма мікроелементами, серед яких магній, фосфор, цинк і калій. Особливо проявляється користь сметани в насиченості кальцієм, який необхідний для росту кісток. Тому сметану вважають корисною для людей будь-якого віку, для дітей і дорослих. В сметані неймовірно багато тварин білків, цукрів і води. За своєю жирності вона ділиться на 36%, 30%, 25%, 20%, 15% і 10%, сметану пониженого вмісту жирності або дієтичну.

Дієтична і сметана 10% і 15% виробляється для людей, які бажають позбутися зайвих кілограмів, а також мають певні хронічні захворювання, 25% і 20% призначена для людей, що стабілізують вагу, а 30% і 36-% допоможе в наборі ваги.

Сметана, при цьому, є дуже калорійним продуктом, оскільки в ній дуже багато жирів, і якщо нею зловживати, то це незворотньо може привести до порушення обміну жирів. Людям, у яких є захворювання серця, які страждають від гіпертонії вживати сметану зайво часто не рекомендують.

Наслідком цього може стати збільшене навантаження на жовчний міхур і в цілому на печінку, що загрожує виникненням розладів і серйозних захворювань. Денний раціон, що включає в себе кисломолочні продукти, для кожної людини переслідує свої цілі, має виглядати наступним чином:

Для тих, хто бажає схуднути:
Прийом 1: овочевий салат - 200гр., Каша (гречана, вівсяна або пшенична) - 150-180гр.,
Прийом 2: сир (знежирений) - 100-120 гр., Йогурт (від 0 до 2%) - 1 стакан,
Прийом 3: суп (овочевий або грибний) - 250 гр., М'ясо - 100 гр.,
Прийом 4: кефір (нежирний або 1%), мигдаль - 30-40 гр.,
Прийом 5: запечене м'ясо або риба - 100 гр., Овочі гриль - 250 гр.

Для тих, хто бажає утримати вагу:
Прийом 1: овочевий салат зі сметаною (від 10 до 15%) - 200гр., Каша (гречана, вівсяна або пшенична) - 180гр.,
Прийом 2: сир (9%) - 100-120 гр., Йогурт (від 2 до 3.2%) - 1 стакан,
Прийом 3: суп (овочевий або грибний або гречаний) - 250 гр., М'ясо - 100 гр.,
Прийом 4: кефір (від 1 до 2.5%), мигдаль - 30-40 гр.,
Прийом 5: запечене м'ясо або риба - 100 гр., Овочі гриль - 250 гр.,

Для тих, хто бажає набрати вагу:
Прийом 1: овочевий салат зі сметаною (від 25 до 36%) - 200гр., Каша (гречана, вівсяна або пшенична) - 150гр.,
Прийом 2: сир (18%) - 100-120 гр., Йогурт (3.2%) - 1 стакан,
Прийом 3: суп (овочевий або грибний або гречаний) - 250 гр., М'ясо - 100 гр., Хліб - 30-40гр.,
Прийом 4: кефір (3.2%), мигдаль - 30-40 гр.,
Прийом 5: запечене м'ясо або риба - 150 гр., Овочі гриль - 250 гр.

Щоденне вживання якісної та натуральної кисломолочної продукції охороняє кишечник людини від інфекційних захворювань і запалень і знижує рівень холестерину.

Корисно їсти кисломолочні продукти і під час ухвалення антибіотиків - вони мінімізують згубний вплив антибіотиків на корисні бактерії кишечника.

Кисломолочні продукти стимулюють імунітет, підвищують проти інфекційну стійкість організму, надають протиалергенну дію, а завдяки приємному смаку і аромату кисломолочні продукти покращують апетит, стимулюють виділення шлункового і кишкового соку. 

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Багато батьків задумуються над питанням, в якому віці можна давати сметану дитині. Сметана є легкозасвоюваним...
Борщ традиційна українська перша страва, яка користується великою популярністю і у сусідніх країн, відмінною...
Маска зі сметани для нормальної шкіри. Сметанна маска для будь-якої шкіри.Маска зі сметани для сухої шкіри.Поживна...
Рецепт приготування смачного лимонного хліба....
Scroll To Top