Рекомендуємо прочитати

Найкорисніші насіння і зерна

article3560.jpg

Різних розмірів, кольорів і форм...Насіння - це зародки рослин з початковим запасом поживних речовин. Рослини витрачають чимало часу і ресурсів на вирощування насіння, сповнюють його високими концентраціями вітамінів, мінералів, білків, ефірних олій і тимчасово неактивних ферментів. Якщо ви бажаєте перекусити чимось корисним, ситним і високопоживним - насіння поза конкуренцією. Насіння - це життя. Жива їжа. Сире насіння дуже поживна їжа. Більшість калорій людина отримує саме з їстівного насіння або зерен, наприклад, з бобових або горіхів. Насіння є джерелом рослинних масел, напоїв, приправ і корисних харчових добавок. Нижче наведений перелік найкориснішого насіння і способи їх вживання.

Спосіб вживання насіння

Єдиний спосіб отримати максимум від насіння - вживати їх у сирому вигляді. Термічна обробка веде до утворення токсинів, а вітаміни, мінерали та ефірні масла денатуруються. Смажене насіння - це вже не жива їжа. Ніякі насіння в світі не можуть витримати нагрівання і смаження, зберігши свої поживні властивості. Варто завжди пам'ятати, що вживати в їжу насіння потрібно в їх натуральному стані. Їх можна замочувати, молоти і товкти, особливо якщо оболонка насіння занадто тверда для зубів.
Варто вибирати сирі і несолоні насіння.
Потрібно уникати смаженого і глазурованого насіння.
Не потрібно їсти його зацукрованим.

Зерна граната

Рекомендована разова порція - половина склянки.
Гранатові зерна багаті антиоксидантами . Ці речовини захищають клітини організму від вільних радикалів і запобігають передчасному старінню. Кажучи іншою мовою, гранатовий сік "накачує" кров киснем. Антиоксиданти не тільки борються з вільними радикалами, але і запобігають утворенню тромбів. Це покращує кровотік і збагачує кров киснем.
Зерна граната особливо багаті на поліфеноли. Це різновид антиоксидантів, що знижують ризик розвитку раку і хвороб серця. Гранатовий сік через вміст у ньому корисних танінів, антоціанів і елагової кислоти відрізняється набагато більш сильною антиоксидантною дією, ніж зелений чай і червоне вино. Кісточки гранатових зерен, покриті соковитою оболонкою, їстівні. Зерна багаті вітаміном C і калієм, вони низькокалорійні (усього 80 ккал на одну порцію, це на третину нижче більшості фруктів) і багаті клітковиною.
Антиоксидантні властивості гранатових зерен допомагають запобігати окисленню ліпопротеїнів низької щільності. Це запобігає звуження стінок судин жировими відкладеннями і підтримує насиченість крові антиоксидантами.
Лікар-дослідник Клаудіо Наполі з Неаполітанського медичного інституту розповідає: «У піддослідних щурів, яких поїли гранатовим соком, атеросклероз прогресував мінімум на 30 відсотків повільніше».
Гранат корисний і для кісткової системи - він знижує прояви артриту в уражених хрящових тканинах. Цей фрукт знижує інтенсивність запалення і запобігає руйнуванню хрящів ферментами.

Зерна граната

Гарбузове насіння

Рекомендована разова порція: півсклянки
Це єдине насіння, що формує лужні показники крові. Це важливо, враховуючи, що більшість сучасних дієт формують кисле середовище.
Гарбузове насіння багато білками. Сто грамів цього насіння забезпечують 54% від денної норми протеїнів.
Багато людей приймають вітаміни, щоб відшкодувати дефіцит вітамінів групи B. Насіння гарбуза в цьому можуть успішно замінити синтетичні препарати. У гарбузовому насінні містяться всі вітаміни групи B - тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (нікотинова кислота), пантотенову кислоту, піридоксин (В6) і солі фолієвої кислоти.
Людям в поганому настрої гарбузове насіння допоможе впоратися з депресією. Інгредієнт L-триптофан допомагає підняти настрій.
Регулярне вживання насіння гарбуза може запобігати утворенню каменів у нирках. Судячи з результатів досліджень, вживання гарбузового насіння запобігає формуванню ниркових каменів з оксолата кальцію.
Ще одна перевага цього насіння - воно виводять з організму паразитів, особливо стрічкових черв'яків.

Кісточки абрикоса

Рекомендована разова порція: чверть склянки.
Ядра кісточок абрикоса не менш поживні, ніж різні горіхи і насіння. Крім інших компонентів, в ядрі міститься амигдалин, інша його назва - вітамін В17. Ця речовина атакує ракові клітини і може запобігти поширенню пухлини. Амигдалин можна виявити в сотнях різних продуктів, але в раціоні з переважанням напівфабрикатів і фастфуду вони не присутні. Люди з більш збалансованим і традиційним (національна кухня) харчуванням менш схильні до ризику розвитку онкологічних захворювань, в тому числі через продукти з високим вмістом вітаміну В17.
Крім ядер абрикосових кісточок амигдалин зустрічається в гіркому мигдалі. Саме амигдалин надає йому гіркуватий смак. Тому, якщо ядро абрикосової кісточки не має гіркуватого присмаку, то вітаміну В17 в ньому немає. Амігдалин зустрічається в яблучних та виноградних кісточках, просо, садових бобах, в різних ягодах, маніоку та в іншому насінні, зернах, злаках і бобових. Виняток становлять гібридні сорти.
Говорячи про запобігання захворювань, варто звернути увагу на слова лікаря Ернста Креббса-молодшого, винахіднику препарату «лаетріл» (концентрований амигдалин). За його словами, людина, що вживає щодня від десяти до дванадцяти ядер абрикосових кісточок, майже напевно не захворіє на рак навіть у разі опромінення, близького до фону в районі Чорнобильської АЕС.

Виноградні кісточки

Виноградні кісточки

Рекомендована разова порція: одна-дві столові ложки.
Кісточки винограду багаті вітаміном Е, флавонідами, ліноленовою кислотою і поліфенолами .
Екстракт виноградних кісточок може запобігати появі серцево-судинних проблем: підвищення кров'яного тиску і зростання концентрації холестерину в крові. Феноли обмежують окислення жирів, тим самим запобігаючи появі тромбів і знижуючи інтенсивність запальних процесів.
У журналі Carcinogenesis опубліковані дані про здатність екстракту виноградних кісточок знищувати клітини плоскоклітинної карциноми (різновид пухлинної тканини). Здорові клітини організму при цьому залишаються недоторканими.

Насіння кунжуту

Рекомендована разова порція: чверть склянки.
Насіння кунжуту - одна з найдавніших відомих людству приправ. Цінується за вміст у ньому масла, яке дуже добре зберігається.
Кунжут цінний як джерело марганцю і міді. Він багатий кальцієм, магнієм, залізом і фосфором. У насінні кунжуту багато вітаміну В1, цинку і дієтичної клітковини. На додаток до перерахованого, в кунжуті містяться два унікальних речовини - сезамін і сезамолін. Обидва відносяться до лігнанов. Ці речовини знижують рівень холестерину в крові у людей. У тварин вони запобігають підвищення кров'яного тиску і підсилюють насичення тканин вітаміном Е. Сезамін оберігає пошкодження клітин печінки антиоксидантами.

Насіння кунжуту

Насіння льону

Рекомендована разова порція: 1-2 столові ложки (в подрібненому вигляді).
Дієтична клітковина насіння льону знижує рівень ліпідів у крові і регулює апетит. За повідомленнями вчених з Копенгагенського університету, насіння льону зменшують відчуття голоду і допомагають боротися із зайвою вагою.
Льон культивується століттями, а його користь загальновідома. Гіппократ описував застосування льону для зняття болю в животі, а французький імператор Карл I Великий настільки любив лляне насіння, що випустив спеціальний указ про їх вживання! 
Корисні властивості лляного насіння складаються з насиченості їх ліноленовою кислотою, високого вмісту дієтичної клітковини і великої кількості лігнанів (рослинні фенольні сполуки - антиоксиданти).
Ефірна ліноленова кислота - потужний протизапальний засіб. Вона знижує вироблення запальних агентів і знижує вміст в крові С-реактивного білка, індикатора запалення. Спільна дія ліноленової кислоти і лігнанів гальмує ріст пухлин у тварин і може знизити ризик розвитку раку у людей.
Лігнани є фитоестрогенами і мають властивості, подібні з естрогеном (жіночий статевий гормон). Вони володіють антиоксидантними властивостями. Фітоестрогени допомагають стабілізувати гормональний рівень, полегшити симптоми передменструального синдрому та менопаузи, можуть допомогти запобігти розвитку раку грудей і передміхурової залози.
Дієтична клітковина насіння льону підтримує нормальну функцію кишківника. Одна столова ложка не подрібненого лляного насіння містить стільки ж клітковини, скільки і півсклянки вівсяних висівок. Розчинні волокна клітковини знижують рівень холестерину в крові і знижують ризик розвитку інфарктів та інсультів.
Мелене насіння льону корисніше для здоров'я, ніж цільне. Насіння можна перемелювати в кавомолці або блендері і додавати до злаків, випічці і у фруктові коктейлі.

Насіння кмину

Рекомендована разова порція: одна столова ложка.
Кмин використовують з давніх часів. Його цілющі властивості використовуються сотнями років.
Кмин корисний при розладах травлення. Він має антисептичні властивості. Насіння кмину багато залізом, вони покращують функції печінки.
Кмин допомагає полегшити симптоми застуди. При виникненні болю в горлі рекомендується пити кминну воду з додаванням сухого імбиру, це заспокоїть першіння.
Кминний сік дуже тонізує. Є відомості, що він злегка підвищує температуру тіла, підстьобуючи обмін речовин.
Кмин сприятливо діє на печінкову і ниркову функції, стимулює імунітет.

Насіння кмину

Насіння амаранту

Насіння щириці (амаранту) має не тільки високу живильну цінність, але й цілющі властивості.
Склад насіння амаранту:
близько 16% білка, збалансованого за вмістом незамінних амінокислот;
близько 6% жиру, що включає ненасичені жирні кислоти;
антиоксидант сквален;
близько 60% вуглеводів - крохмалю;
вітаміни групи В, вітаміни Е, Д, рутин;
мікро- і макроелементи - магній, кальцій, фосфор та інші ;
харчові волокна і пектин;
незначна кількість глютену.
Завдяки унікальному амінокислотному складу, наявності поліненасичених жирних кислот, вітаміну Е і сквалена, насіння амаранту корисно:

  • для нормалізації обміну речовин,
  • для усунення гормонального дисбалансу,
  • для профілактики захворювань нирок та органів травлення,
  • для відновлення після важких захворювань,
  • для очищення організму від токсинів, солей важких металів, радіонуклідів.

Особливо корисно вживати в їжу проростки щириці, омскільки вони значно перевершують своїми антиоксидантними властивостями звичайне насіння.

Насіння соняшника 

Рекомендована разова порція: чверть склянки.
Ці насіннячка служать прекрасним джерелом природного жиророзчинного антиоксиданту - вітаміну Е. Вітамін Е нейтралізує вільні радикали. Це запобігає пошкодженню жирових молекулярних структур - клітинних мембран, клітин мозку і холестерину.
Насіння соняшника дуже багаті на фітостерини. Ця речовина за структурою близька до холестерину. Вживається в помірних кількостях, фітостерини знижують рівень холестерину в крові. Це посилює механізм імунної відповіді і знижує ризик розвитку деяких форм раку.
У насінні соняшника багато магнію. Є дані досліджень, згідно з якими магній полегшує симптоми бронхіальної астми, знижує тиск крові,  зменшує мігренозні болі і запобігає розвиток інфарктів та інсультів.

Насіння соняшника

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Ще в давнину лікарі ставили точний діагноз, просто подивившись на пацієнта, так як багато захворювань залишають свій...
Яйця на сніданок, які є частиною популярної дієти Аткінса, небезпечні для здоров'я серця. До такого висновку прийшли...
Щоб знизити ризик виникнення безлічі захворювань через неправильне вживання їжі, важливо знати, які продукти підуть...
Природа нарощування жирових тканин у чоловіків і жінок різна, що обумовлено, головним чином, генетичними...
Scroll To Top