Рекомендуємо прочитати

Цвіль: коли варення стає отрутою

article3375.jpg

Звичайна справа: ви відкрили домашнє варення і побачили на його поверхні острівець цвілі. Швидше за все, ви знімете його і продовжите їсти варення. Між тим, медики попереджають - всякий продукт з пліснявою може нашкодити здоров'ю. А часом і привести до необоротних процесів в організмі.

Чим небезпечна цвіль
Під просторічним визначенням "цвіль" розуміються кілька тисяч видів мікроскопічних грибів, кожен з яких володіє індивідуальними властивостями. Деякі її види, наприклад, Penicillium notatum, стали порятунком для людства (з них отримано перший антибіотик - пеніцилін), інші продукують токсини і можуть стати причиною захворювань.

Білий наліт на овочах або зелена прожилка в хлібі можуть нанести шкоду здоров'ю. Цвіль впливає на організм невидимо, те саме що радіація.

Яд, який виділяє цвіль, навколишнє середовище в побуті, називається мікотоксинами. Мікотоксини, що надійшли в організм з їжею, призводять до погіршення репродуктивної функції та імунного стану, до крововиливів і некрозів печінки. Найбільш чутливі до цих токсинів діти і люди похилого віку, оскільки у них ослаблений імунітет.

Найотруйнішою вважається цвіль жовтого кольору Aspergillus flavus. Вона виробляє найсильнішу отруту, що викликає важкі пневмонії і рак печінки. Цей гриб вражає харчові продукти (найбільш схильні до нього лівер, риба, молоко, рис, земляні горіхи).

Боротися з цвіллю марно
Навіть якщо частина продукту вражена пліснявою, можна бути впевненим, що спорами заражений весь продукт. Найбільш часто ми бачимо цвіль на варенні, томатній пасті, йогурті, сирі, сметані. Багато хто не надають цьому факту значення. Однак навіть поява невеликої плямочки цвілі - грізний сигнал.

Теплова обробка ніяк не впливає на токсини, що містяться в продуктах. Тому запліснявіле варення, хліб, овочі, фрукти або горіхи марно намагатися знешкодити в мікрохвильовій печі або духовці. Як би не було їх шкода, краще від них позбутися.

Якщо ви по необережності з'їли запліснявілий продукт, негайно проведіть дезинтоксикацию організму. Попросту кажучи, прийміть активоване вугілля, яке напевно є у вашій аптечці, з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги.

Безпечні види
Зате сири з пліснявою можна їсти без побоювань (але не більше 50 г в день!). В їжу використовуються три види сирної цвілі: біла (наприклад, на скоринці камамберу), червона або оранжева (по суті, підфарбована біла) на "Мюнстері" і блакитна, яка зустрічається в "Дор блю". Блакитна і червона цвіль в сирах - той же пеніцилін, так що побоюватися її не варто. Сири з чорною пліснявою у нас велика рідкість. На всякий випадок: цю цвіль перед вживанням зчищають! І ще: сири з пліснявою скоринкою не можна довго зберігати. Звертайте увагу на термін придатності, позначений на етикетці.

Заходи профілактики
Щоб захистити хліб від цвілі, візьміть ватяний тампон, капніть на нього 5-7 крапель йоду, помістіть в скляний чистий пухирець або пробірку. Закрийте чистим ватяним тампоном і помістіть в поліетиленовий пакет з хлібом. Цвіль не вдарить хліб як мінімум тиждень.

Холодильник і хлібницю можна вберегти від цвілі, якщо протерти їх поверхні розчином питної соди (1 ч. л. На склянку води), а потім обробити розчином оцту.  

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

У нас, жінок, є один спільний ворог - зайва вага, боротьба з яким важка, завзята й постійна. Вана заважає нам бути...
У цій статті мова піде про мастурбації, адже у досить великої кількості людей сексуальність прокидається в ранньому...
Поява в будинку цвілі це не тільки удар по репутації господині, але також підступний і витончений ворог людського...
Багато хто з нас напевно небудь задавалися питанням «Як легко і безпечно очистити організм від токсинів і...
Scroll To Top