Рекомендуємо прочитати

Замінники цукру

article2093.jpg

Замінники цукру - мода, примха чи необхідність? Медики наполягають на обмеженні цукру в раціоні. Цукрозамінники бувають двох видів - натуральні і штучні.

Встановлено, що надмірне споживання цукру сприяє порушенню обміну ліпідів, призводить до підвищення рівня цукру в крові, створюючи умови розвитку атеросклерозу, зайвої ваги і метаболічного синдрому та ін «Підсолодити пігулку» можуть цукрозамінники, однак до них також не слід ставитися безтурботно ...

Цукрозамінники: з калоріями і без

Натуральні цукрозамінники (ксиліт, сорбіт, фруктоза, мальтіт, ізомальт, маніт, Палатин і багато інших) засвоюються в організмі повністю. Вони беруть участь у всіх обмінних процесах і, як звичайний цукор, є багатим джерелом енергії. Природно, при таких даних натуральні цукрозамінники висококалорійні. Саме тому виникла необхідність в солодких речовинах, не провокують збільшення у вазі.

У відповідь на це були розроблені штучні цукрозамінники - сахарин, аспартам, цикламат, ацесульфам К та ін. Більшість з синтетичних замінників цукру, потрапляючи в організм людини, не метаболізується і не володіють енергетичною цінністю. Вони в десятки і навіть сотні разів солодші сахарози - але при цьому практично не містять калорій. Багато штучних цукрозамінників (підсолоджувачів) підходять як людям, страждаючим діабетом, так і дієті з метою схуднення. Однак застосування синтетичних замінників цукру суворо лімітований Комітетом експертів з харчових добавок ФАО / ВООЗ: властивості більшості з них досконально не вивчені.

Сьогодні відомо, що наявність деяких захворювань - протипоказання до тих чи інших замінників цукру. Зокрема, при серцевій недостатності заборонено вживати ацесульфам К, при фенілкетонурії - аспартам, а при ожирінні, метаболічному синдром і цукровому діабеті заборонена фруктоза. Також слід враховувати, при систематичному вживанні ксиліту можуть загостритися захворювання жовчовивідних шляхів. Практично всі штучні підсолоджувачі не рекомендовані під час вагітності, а також дітям.

Шкідливий цукрозамінник

Самим «древнім» штучним підсолоджувачем, що не містить калорій, є сахарин. Його створили на самому початку 20 століття з метою допомогти людям, страждаючим діабетом, а також поліпшити смак їжі у складі всіляких лікувальних дієт. Сахарин солодше цукру в 250-450 разів, при цьому в присутності кислот він зберігає солодкість. Він стабільний при термічних впливах, що робить його придатним для приготування будь-яких страв, у тому числі - морозива та випічки. Однак сахарин він має неприємний металевий присмак (сучасні замінники на основі сахарину для поліпшення смаку доповнюють цикламатом).

Хоча сахарин все ще популярний у багатьох країнах світу, більшість фахівців в області харчування вважають, що даний цукрозамінник шкідливий для здоров'я. Так, до цих пір повністю «не зняті звинувачення» в провокації загострення жовчнокам'яної хвороби. Цей підсолоджувач заборонений в країнах ЄС, США і Канаді, так як вважається потенційним канцерогеном.

Здорова альтернатива цукру

Одним з найпоширеніших синтетичних цукрозамінників є низькокалорійний аспартам. Він являє собою з'єднання двох натуральних компонентів - аспарагінової кислоти і фенілаланіну. Аспартам в 200 разів солодше цукру і практично не містить калорій.

Завдяки натуральним складовим і доброго смаку цей підсолоджувач відразу ж здобув величезну популярність. Однак задовго до того, як FDA схвалило використання аспартама, було піднято питання про його шкоду: деякі споживачі скаржилися на головні болі після його вживання. Було встановлено, що при нагріванні до +30 ° С (наприклад, в спеку, при термічній обробці) аспартам розпадається, в результаті чого утворюється високотоксичний метанол, який в свою чергу перетвориться у формальдегід. Формальдегід - потужний канцероген. Ці трансформації аспартама провокують запаморочення, нудоту, порушення травлення, головні болі, прискорене серцебиття, алергію, безсоння, депресію і ... підвищення апетиту.

В цілому фахівці з харчування визнають аспартам безпечним. На сьогодні він присутній у більш ніж 6000 продуктах і 500 лікарських засобах, включаючи дитячі. Гранично допустима доза для дітей та дорослих в даний час обмежена 50 мг / кг маси тіла щоденно в США і 40 мг / кг - в країнах ЄС. Вживання штучних цукрозамінників жінками репродуктивного віку та дітьми рекомендовано в дозах 2,5-5,0 мг / кг день.

Цукрозамінники: при діабеті і до дієти

Людям, страждаючим діабетом, лікарі рекомендують чергувати вживання натуральних і штучних цукрозамінників, оскільки деякі хворі мають підвищену чутливість до тих чи інших речовин. А ось тим, хто сидить на дієті, натуральні цукрозамінники, мають майже таку ж калорійність, як і цукор, взагалі не підходять. Однак і вживання синтетичних продуктів може призвести до прямо протилежного очікуваного ефекту. Варто пам'ятати про те, що цукрозамінники - компонент безлічі низькокалорійних продуктів - це і спортивне харчування, йогурти, батончики і деякі напої (дієтична кола і ін). І ми ризикуємо істотно перевищити добову норму споживання тих чи інших цукрозамінників, якщо не врахуємо цей факт. Щоб цього не сталося, слід уважно вивчати етикетки продуктів.

Як розпізнати цукрозамінники в продуктах харчування:

Е 420 Сорбіт
Е 950 Ацесульфам
Е 951 Аспартам
Е 952 Цикламат
Е 953 Ізомальт
Е 954 Сахарин
Е 957 тауматин
Е 958 гліциризин
Е 959 Цітроза (Неогесперідін)
Е 965 Мальта
Е 967 Ксиліт

Фахівці вважають, що майбутнє - за новим типом підсолоджувачів, які в сотні і навіть тисячі разів солодше цукру. Найбільш популярним з них є стевіозид - глікозид з екстракту рослини стевії. Стевіозид не тільки замінює цукор, але і знижує рівень глюкози в крові, артеріальний тиск. Глікозиди стевії засвоюються організмом, при цьому їх калорійність мізерно мала.

Вчені висловлювали побоювання щодо можливих побічних ефектів стевії, проте в 2006 році ВООЗ закрила це питання. Експерти ВООЗ провели масштабні випробування глікозидів стевії за участю людей і тварин. Їх висновок наголошує: «стевіозіда і ребаудіозіди А не призводять до генетичних мутацій і не є канцерогенними. Стевіозид продемонстрував ефективність у пацієнтів з гіпертонією і у людей, які страждають на діабет 2-го типу ».

raquo; можуть цукрозамінники, однак до них також не слід ставитися безтурботно ....

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Одним з найбільш корисних і цілющих дарів природи вважаються ягоди ожини. Її чорні невеликі плоди є найближчими...
Мед - це унікальний продукт, всі властивості якого до цих пір не вивчені, незважаючи на те, що довгий час свого існування...
Батьківщина фініків - країни Сходу. Звідти ці чудові фрукти і потрапили до нас в країну. Корисність і шкода фініків...
Якби проводили конкурс на самий солодкий фрукт, то хурма розділила б призове місце з безумовними фаворитами: фініки,...
Scroll To Top