Рекомендуємо прочитати

Здорове харчування без насильства над собою

article3591.jpg

У мене не було конкретної точки відліку, коли я став замислюватися про систему харчування...

Це відбувається само собою, з плином практик, поліпшенням відчування свого тіла і його потреб, просто інформаційною підкованістю. Три роки тому я почав поступово прибирати зі свого раціону непотрібні продукти і замінювати їх іншими, більш корисними. Спочатку була база: овочі, фрукти, горіхи, бобові, мед, свіжі молочні продукти та каші. Особливо допомогло те, що я полюбив індійську кухню - нехай вона не в усьому корисна, але здорове зерно і, особливо, чудовий смак в ній однозначно присутні.

Потім, з тілесними практиками, прийшли більш тонкі відчуття. Наприклад, самі собою усунулися деякі шкідливі поєднання продуктів. Я став інтуїтивно віддавати перевагу хлібу на заквасці дріжджовому, зробленому на термофільних грибах. Перестало тягнути на крохмальні продукти - картопля, банани. Розлюбив гриби. А найголовніше, став завжди вчитуватися в етикетки на упаковках, на смак розрізняти корисне і шкідливі пусті калорії.

Дуже важливо пам'ятати, що в їжі потрібен індивідуальний підхід до себе. Дехто відмінно засвоює і крохмаль, і гриби. Я, наприклад, погано. Саме про це і йдеться: потрібно відчувати себе і свої особливості, а не просто слідувати за модою. Проте слід знати, що тільки те тіло адекватно сигналізує про свої потреби, яке очищено від шкідливих відкладень, нав'язливих звичок і поганих думок. Це теж варто мати на увазі, прислухаючись до себе.

В останній рік стали приходити нові інтереси в їжі, і я з подивом помітив, як багато є продуктів, які, володіючи чудовими смаковими та поживними властивостями, практично невідомі широкому загалу. Я став частим відвідувачем тематичних магазинів та Інтернет-магазинів здорового харчування і «еко-крамниць», яких в Києві виявилось дуже не мало. Неважливо, що вони породжені в чомусь лише модою - сама тенденція хороша: це означає, що люди замислюються і про себе, і про природу більше, ніж десять, п'ятдесят і сто років тому. І можливо у це складно повірити, але ніколи у мене не було «зривів», спокус, бажання кудись повернутися, з'їсти щось «заборонене». Напевно, тому, що спокуси виникають  тоді, коли стримуєш себе силою, змушуєш. А коли тобі добре і легко від того, що ти робиш, є тільки радість нових здобутків.

Ось деякі продукти, які я намагаюся завжди мати на своїй корисній кухні...

Здорове харчування без насильства над собою

Пророщені зерна
Пророщені зерна бувають і пшеничні, і вівсяні, і житні, і сочевичні, та багатьох інших культур. Основа користь пророщених зерен полягає в тому, що при пророщуванні зерно починає розвиватися, давати початок новому організму рослини. Там містяться практично всі відомі науці корисні речовини та різні мікроелементи - в Інтернеті легко знайти про це море інформації.

Пророщувати зерна дуже легко, я б навіть сказав елементарно. Вони проростають самі, навіть робити майже нічого не потрібно. Це дуже хороший компонент здорової їжі, який можна додавати до будь-яких страв: до салатів, до сириїдних супів, у вигляді хліба або печива і так далі. Зерна можна їсти і просто так, або подрібнивши їх у блендері в однорідну масу.

Ці новонароджені рослини навіть шкода вживати в їжу :) Але ми не можемо зовсім не харчуватися. Я втішаю себе тим, що коли-небудь посаджу більше рослин, ніж з'їв.

Плюс полягає також і в тому, що ці зерна народжуються прямо у вас вдома, та й виробляють зерна для пророщування в Україні, а це означає, що їх не потрібно звідкись везти. Можливо, частково тому вони і засвоюються так легко.

Здорове харчування без насильства над собою

Насіння Чіа
Ці зернятка я відкрив для себе досить нещодавно, побачивши їх в одному з магазинів «здорового харчування» в центрі Києва. Вони прийшли до нас з Південної Америки. З ними навіть пов'язано багато красивих легенд про те, як їх вживали в їжу індіанські воїни, вирушаючи у далекі походи.

Їх фізичні властивості досить незвичайні. Досить змішати їх з невеликою кількістю води, щоб утворилася майже однорідна маса, яку можна їсти з чим завгодно, навіть просто так. Смаку і запаху вони не мають. Виходить високонасичений різного роду корисними речовинами БАД, що не впливає на смак страв. 

Крім Чіа, можна звернути увагу на безліч «чудо-зерен»: наприклад, амарант.

Здорове харчування без насильства над собою

Рослинні олії
Про них сказано чимало і це не дарма. Недоліки деяких радикальних систем харчування полягають у тому, що в них не беруться до уваги потреби людського тіла. Нажаль, одними фруктами ситий не будеш, і справа тут навіть не в кліматі. Стінки кровоносних судин складаються з холестерину, внутрішні органи утворені в тому числі жировою тканиною. Щоб жити, людині необхідні жири, але жири «хороші» і в помірних кількостях.

Зараз у великих містах знайти різноманітні  якісні олії не проблема. Мене особисто підкорило масло волоського горіха, кедрова олія, масло чорного кмину. Стара-добра оливкова олія теж є дуже корисною, але через широкий асортимент можна легко помилитися. Як відрізнити якісну оливкову олію? Справжня оливкова олія має сильний, ні з чим не порівнянний смак, з трав'янистими нотками. Воно повинно бути нерафінованою, першого холодного віджиму. Краще обирати олії, які продаються у темному склі.

У світі, наприклад, давно з'явилися спеціалізовані магазини оливкової олії. Ми з родиною інколи згадуємо, як в Маямі, в вегетаріанському магазині, стояли цілі ряди великих діжок з оливковою олією, що мають краники. Кожен сорт можна було спробувати на смак і відчути його аромат.

У різноманітних рослинних оліях з горіхів і зерен містяться всі речовини, які реклама зазвичай приписує виключно нутрощам риб: Омега-3 , Омега-6 та інші. Олії також відмінно впливають на травлення. Кожен сам для себе повинен підбирати потрібне йому дозування масел, все залежить від конституції тіла і стану вашого здоров'я.

Здорове харчування без насильства над собою

Крупи
Крім живих зерен, можна і потрібно харчуватися кашами. Засвоюються вони швидше, готувати їх дуже просто, а у багатоденному поході на природу або в подорожі їх і зовсім нема чим замінити. Однак, тут теж є своя специфіка.

Наприклад, манна каша, яку багато хто не люблять з дитинства, зовсім марна, незважаючи на свій досить приємний смак, тому що зерна в ній розмелені до втрати всіх корисних речовин. Аналогічно, до речі, з борошном вищого гатунку.

Найкращі, смачні та поживні каші з цілісного зерна. Гречана каша, пшоно, рис теж хороші. Але останнім часом я особливо вподобав полбу або двозернянку - дику пшеницю, яка росте на півдні та сході України і не вимагає для свого вирощування ніяких хімікатів. Коштує вона дешево, а організмом сприймається дуже добре. Взагалі будь-які каші з цілісних екологічно чистих зерен дають енергію, особливо при підвищених фізичних навантаженнях, і покращують обмінні процеси.

З рису, основного інгредієнта аюрведичних страв, можна робити багато цікавого. Ми, наприклад, любимо вегетаріанські суші-роли, зроблені з рису для суші, водоростей і свіжих овочів всередині.

Не рекомендується їсти каші на молоці з тієї причини, що молоко в поєднанні з іншими продуктами засвоюється дуже важко. Його потрібно пити окремо, особливо добре вживати його теплим, з шафраном, можна додати і зовсім трохи меду.
Каші краще робити на воді або на соєвому (рисовому, мигдальному) молоці. Втім, це окрема тема для великої статті.

Здорове харчування без насильства над собою

Сироїдні солодощі
Я не вважаю, що радикальний перехід на 100% сироїдіння є повністю обґрунтованим, особливо для тих, хто любить підвищені фізичні навантаження. Також під час холодної зими й взагалі про низькотемпературну середу мовчу - там обов'язково потрібна гаряча їжа. Однак, поки ми перебуваємо в тепличних міських (або сільських) умовах, у нас під рукою є безліч різних продуктів, а до того ж ще й у спекотну пору року, сирі продукти повинні складати 70-90% раціону. З них можна робити все, що завгодно: салати, сирі супи в блендері, смачні та корисні солодощі, а можна їсти їх і просто так, ніяк не "готуючи". Це може бути, наприклад, сирий томатний суп зі спеціями, зеленню і авокадо

Звичайно, чудово, коли можна їсти фрукти, овочі та зелень,що вирощені на власному городі. Це, як і у випадку з зернами, іноді буває навіть трохи морально некомфортно: до них прив'язується, сприймаєш їх як живу істоту, а не пакет з магазину. У цьому випадку можна вибачитися перед рослиною, обережно відрізати пару листочків і залишити рости далі.

Що ж стосується солодощів - це моя улюблена частина обіду трапези. Справжні солодощі робляться без цукру, з смачних і корисних продуктів. Їх основа зроблена з перемеленого в блендері соняшникового насіння і волоських горіхів з додаванням бананів і меду. Всередині - свіжі, володіють приємною кислинкою ягоди червоної смородини. Такі смаколики можна обваляти у керобі - солодкому без додавання цукру і схожому за смаком на шоколад порошку з плодів ріжкового дерева.

В цілому, чистий і здоровий організм, що не володіє шкідливими звичками, завжди знає, що йому насправді потрібно. А потрібно завжди щось різне - день у день побажання в їжі можуть змінюватися, і це нормально. Потрібно слухати себе, свої внутрішні зміни, природні цикли! Потрібно, звичайно, правильно поєднувати продукти, не допускаючи змішування несумісного. А найголовніше - потрібно і готувати і їсті у доброму гуморі, не тримаючи всередині злих чи сумних та важких думок, і радіючи кожній хвилині цього приємного процесу ;)

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Іспанські експерти з університету Барселони дізналися, що кава з цукром це один з найбільш дієвих способів швидко...
Багатьох батьків турбує питання правильного харчування дітей, включаючи режим прийому їжі. Деякі діти їдять погано і...
З моменту поповнення в родині жінка розчиняється у своєму довгоочікуваному малюку - «дихає» ним, живе його...
Новий рік - довгоочікуване і улюблене свято більшості людей. Але він несе з собою велику небезпеку - багато зайвих...
Scroll To Top