Рекомендуємо прочитати

Город на підвіконні: як вирощувати зелень в домашніх умовах

article2414.jpg

Зелень - тільки свіжа і завжди під рукою! Ці рослини стануть скарбницею смаків і ароматів. А ще - ефектною прикрасою будинку!

Рослини-спеції невибагливі. Зелень вимагає лише поливу і добре освітленого місця. Її можна додавати в супи, соуси, салати. Навіть звичайний бутерброд стане смачнішою, якщо покласти в нього листочок базиліка.

Для шинкування зелені використовуйте спеціальний ніж-січку з напівкруглим лезом. Можете протерти зелень в ступці до густої пасти і перемішати її з м'яким сиром.

Зелень на підвіконні - правила


Сіяти насіння краще всього в пластмасових контейнерах або піддонах. Дерев'яні ящики використовувати не варто: рано чи пізно вони починають протікати.

Грунт можна купити, але, якщо хочеш, зроби його сама з рівних частин річкового піску, тирси, торфу і землі. В якості дренажу використовуй керамзит.

Дуже важливо, щоб ніжні паростки отримували достатньо світла: купи яскраві лампи і встанови їх поруч із розсадою.

Цибулю, так само як петрушка і кріп, мало страждає від браку світла - можна обійтися і без додаткового освітлення. Вирощувати цю корисну зелень зовсім не складно: опусти цибулину в баночку з відстояною теплою водою (попередньо краще обшпарити головку окропом).

З'являються зелені стрілки зрізайте їх, а коли цибулина зморщиться, викинь її і заміни іншою.

Цибулю можна посадити (або посіяти насінням) в будь-яку ємність, наповнену землею, і поливати в міру необхідності. Так само можна посіяти селеру, буряк, посадити зубчики часнику і використовувати потім в їжу їх молоді, ніжні листочки і пір'ячко.
Кріп на підвіконні

Кріп стійкий до холоду і невибагливий у догляді. Землю для його посіву бери торф'янисту. Вже через 40 днів після посіву пряна трава готова до вживання.

Петрушку, перед тим як сіяти, треба на добу залишити в посудині з водою, щоб випарувалися ефірні масла що містяться в насінні: вони заважають швидкому росту. Насіння висівають у м'який грунт на глибину 0,5 см. До паростків ємності із розсадою повинні знаходитися в темному місці. Петрушка любить вологу - поливай її кожен день. А після появи паростків прорідити. Для кращого росту після того, як зріжеш перший урожай, піджив петрушку мінеральними добривами.

Селера (і петрушку теж) можна посадити коренеплодами. Уклади їх трохи з нахилом, засинаючи 2-3-сантиметровим шаром грунту. Коренеплоди цих рослин великі, і якщо садити їх вертикально, то будуть потрібні величезні горщики і багато землі: витрат більше, а підсумок той же.

Насінням селера зазвичай висівають в січні-лютому. Ця рослина любить родючий грунт і світло: на яскраво освітлених підвіконнях одна гілочка дасть до 100 соковитих листочків.

Крес-салат - смачна і корисна рослина. Паростки з'являються вже на 5-й день після посіву. Якщо не хочеш возитися з землею, візьми серветку, фланель або марлю, поклади на тарілку, намочи тканину і "посій" туди крес-салат. Постав тарілку в темне місце. Як тільки з'являться паростки, перенеси її на підвіконня. Крес-салат можна посіяти разом з ріпою і гірчицею. Для того щоб створити "зелений конвеєр", підсівати насіння потрібно кожні два тижні.

Базилік, посіяний з насіння, проростає дуже довго і повільно, його краще посадити в горщик вже розсадою. Базилік відмінно підходить для телятини, баранини, свинини. Протертий в ступці свіжий базилік з оливковою олією, пармезаном і кедровими горішками - це знаменитий соус песто, перлина італійської кухні.

Майоран вирощують вдома без особливих зусиль: посіяний у вологий грунт, він проросте через пару тижнів.

Чебрець - прекрасна приправа до страв з квасолі і гороху (супи, рагу). Без чебрецю немислимо приготування кассуле - фірмової страви лангедокской кухні (біла квасоля, запечена з м'ясом). Ця зелень додається також до шампіньйонів або смажених лисичок. Є різновид лимонного чебрецю, підходить до птиці і риби.

Бораго (огіркова трава) дуже добре почуває себе на підвіконні. Вона не вимоглива до світла і проста у догляді. Парстки з'являються на 8-й день після посіву. За смаком це рослина нагадує огірок.

Розмарин широко використовується в провансальської кухні. Це відмінна приправа до баранини, дичини, птиці, а також до Рататуй (дотримую з тушкованих баклажанів, цукіні, помідорів і паприки). Після того як всі голки зірвані, жорсткі гілочки розмарину можна використовувати як шпажки для шашликів (наприклад м'ясних чи рибних).

Орегано - класична італійська приправа, яку використовують як у свіжому, так і в сушеному вигляді - до піци та спагетті. Пікантне, трохи гіркувате орегано підкреслює смак сиру з помідорами або майонезних і сметанних соусів. Орегано чудово підходить також для ароматизації оцту і оливкового масла.

Шавлія покращує травлення, тому його часто додають до жирної, важко перетравлючої їжі (свинина, вугор, гусак). Шавлію дуже люблять в Італії, її додають до ньоккі (галушки) або сальтімбокке (Медальйони зі свинини з сиров'ялені шинкою). М'ясисті листочки можна панірувати в тісті і подавати на закуску.

У нас м'ята традиційно використовується в десертах (шоколадних мусах, морозиві). У британській і арабській кухні м'ята вважається класичною приправою до баранини. Нарізана смужками м'ята робить більш яскравим смак бурячкка, огіркового салату і страв із зеленого горошку, а також є прекрасним доповненням до коктейлів.

Город на підвіконні - корисні проростки


Щоб харчуватися корисними пророщеними зернами, посади їх сама! Для цього підійдуть насіння базиліка, вівса, пшениці, буряка, цибулі, соняшнику, капусти, редису.

Процес пророщування триває не більше 8 днів - залежно від культури.

Візьми широкий келих або глибоке блюдо і на третину заповни насінням. Залий теплою водою і постав у темне місце.

Не забувай кілька разів в день обполіскувати насіння водою і зливати її. А як тільки з'являться паростки, постав контейнер на підвіконня.
Щодня обприскують водою і повертай тарілку за годинниковою стрілкою, щоб салат не "витягнувся" в одну сторону.

Що чекати від городу на підвіконні?


До настання тепла ти можеш вирощувати вдома все що завгодно. Але не чекай, що зелень на підвіконні досягне тих же розмірів, що і в городі: в домашніх умовах цього не відбудеться. Зрештою, адже нам важливий сам процес! При гарному догляді урожай не змусить себе довго чекати.

Але навіть якщо з першого разу у тебе нічого не вийде, бажання виростити свій пучок зелені, можливо, перетворить тебе в завзяту городницю!

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Трави ми готуємо в залежності від того, які проблеми з волоссям нас турбують. Найчастіше вони використовуються для...
Такий трав'яний настій з ароматом хвої, дуже благотворно впливає на нервову систему і діє на неї заспокійливо. Для...
Щоб Ваше блюдо вийшло смачним і ароматним, потрібно знати, які саме прянощі підходять до певних страв....
Для того, щоб проникнути в таємниці гірських вершин, можна зробити лосьйон, до складу якого входить: квітки деревію,...
Scroll To Top