Рекомендуємо прочитати

Причини не відмовляти собі в каві

article2449.jpg

Кава - це єдиний в природі продукт, в якому міститься більше 120 корисних для нашого здоров'я речовин, вітамінів, мінералів і цінних мікроелементів.

І тільки протягом 180 днів після обсмажування кави зберігає свої унікальні властивості. Тому, купуючи зерна або мелену каву, обов'язково шукайте на упаковці дату виготовлення. Зберігати ж каву слід в щільно закритій жерстяній або скляній банці в холодильнику - так ви зможете довше зберегти її неповторний аромат.

Отже, чим же корисна кава? Почнемо з самого відомого.

Всім відомо, що кофеїн це алкалоїд, тонізуючий центральну нервову систему і стимулюючий роботу серця. Друг недосипу і ворог гіпертоніків.

Стимулююча дія кофеїну призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, зменшення втоми і сонливості. Одного тільки запаху кави достатньо, щоб прокинутися, - до такого висновку прийшла група вчених з Південної Кореї, Німеччини та Японії.

Крім того, кофеїн загострює сприйнятливість наших органів чуття. Не дарма каву зараховують до потужних афродизіаків. Однак великі дози можуть призвести до підвищення артеріального тиску і навіть до виснаження нервових клітин.

До речі, кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чорному і зеленому чаї, шоколаді і мате.

Трігонеллін
Покращує вуглеводний обмін, має судинорозширювальну дію.

Кислоти
Яблучна, оцтова, лимонна, кавова, піровиноградна кислоти в складі кави посилюють виділення шлункового соку і прискорюють процеси травлення.

Пантенолова кислота зміцнює стінки судин, хлорогенна і нікотинова - протистоять мікроорганізмам, включаючи стрептокок роду Streptococcus mutans, який є головною причиною карієсу.

Ось чому чашечка еспрессо буде не лише смачним, а й дуже корисним завершенням щільною трапези. До того ж в чашечці несолодкого еспресо, як у відомій рекламі, всього 2 ккал!

Поліфеноли
Знамениті борці за нашу молодість і красу. Поліфеноли - це антиоксиданти, які борються з вільними радикалами в організмі людини, тим самим глобально сповільнюючи процеси старіння.

До речі, в каві в 4 рази більше поліфенолів, ніж в чаї.

Антигістамінні речовини
Допомагають організму протистояти алергії.

Мінеральні речовини
У каві містяться фосфати, сульфати, кальцій, магній, натрій, калій, залізо, а також вітаміни, життєво необхідні для здоров'я людини: В1, В2, В3, В6, В12, Р. При цьому вітамін В3 знижує рівень шкідливого холестерину.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Іноді себе і своїх домашніх хочеться побалувати чимось смачненьким і в теж час незвичайним, як кажуть, смаженою...
Гранат робить благотворний вплив на судини, роблячи їх стінки еластичними завдяки спалюванню жирів....
Наше життя з кожним роком стає все мобільнішим і прогресивнішим. Всі ми прагнемо встигнути взяти своє, все сильніше...
Мед - це унікальний продукт, всі властивості якого до цих пір не вивчені, незважаючи на те, що довгий час свого існування...
Scroll To Top