Рекомендуємо прочитати

Причини не відмовляти собі в каві

article2449.jpg

Кава - це єдиний в природі продукт, в якому міститься більше 120 корисних для нашого здоров'я речовин, вітамінів, мінералів і цінних мікроелементів.

І тільки протягом 180 днів після обсмажування кави зберігає свої унікальні властивості. Тому, купуючи зерна або мелену каву, обов'язково шукайте на упаковці дату виготовлення. Зберігати ж каву слід в щільно закритій жерстяній або скляній банці в холодильнику - так ви зможете довше зберегти її неповторний аромат.

Отже, чим же корисна кава? Почнемо з самого відомого.

Всім відомо, що кофеїн це алкалоїд, тонізуючий центральну нервову систему і стимулюючий роботу серця. Друг недосипу і ворог гіпертоніків.

Стимулююча дія кофеїну призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, зменшення втоми і сонливості. Одного тільки запаху кави достатньо, щоб прокинутися, - до такого висновку прийшла група вчених з Південної Кореї, Німеччини та Японії.

Крім того, кофеїн загострює сприйнятливість наших органів чуття. Не дарма каву зараховують до потужних афродизіаків. Однак великі дози можуть призвести до підвищення артеріального тиску і навіть до виснаження нервових клітин.

До речі, кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чорному і зеленому чаї, шоколаді і мате.

Трігонеллін
Покращує вуглеводний обмін, має судинорозширювальну дію.

Кислоти
Яблучна, оцтова, лимонна, кавова, піровиноградна кислоти в складі кави посилюють виділення шлункового соку і прискорюють процеси травлення.

Пантенолова кислота зміцнює стінки судин, хлорогенна і нікотинова - протистоять мікроорганізмам, включаючи стрептокок роду Streptococcus mutans, який є головною причиною карієсу.

Ось чому чашечка еспрессо буде не лише смачним, а й дуже корисним завершенням щільною трапези. До того ж в чашечці несолодкого еспресо, як у відомій рекламі, всього 2 ккал!

Поліфеноли
Знамениті борці за нашу молодість і красу. Поліфеноли - це антиоксиданти, які борються з вільними радикалами в організмі людини, тим самим глобально сповільнюючи процеси старіння.

До речі, в каві в 4 рази більше поліфенолів, ніж в чаї.

Антигістамінні речовини
Допомагають організму протистояти алергії.

Мінеральні речовини
У каві містяться фосфати, сульфати, кальцій, магній, натрій, калій, залізо, а також вітаміни, життєво необхідні для здоров'я людини: В1, В2, В3, В6, В12, Р. При цьому вітамін В3 знижує рівень шкідливого холестерину.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Мед - це унікальний продукт, всі властивості якого до цих пір не вивчені, незважаючи на те, що довгий час свого існування...
Гранат робить благотворний вплив на судини, роблячи їх стінки еластичними завдяки спалюванню жирів....
Наше життя з кожним роком стає все мобільнішим і прогресивнішим. Всі ми прагнемо встигнути взяти своє, все сильніше...
Іноді себе і своїх домашніх хочеться побалувати чимось смачненьким і в теж час незвичайним, як кажуть, смаженою...
Scroll To Top