Рекомендуємо прочитати

Ікра Лосося - наскільки вона корисна.

article2103.jpg

Лососевій (вона ж «червона») ікрі народна медицина приписує властивості мало не панацеї. Її народні цілителі рекомендують вживати як при надлишку, так і нестачі ваги, зниженому рівні гемоглобіну, захворюваннях щитовидної залози, онкологічних захворюваннях.

На ділі ж, хоча ікра лососевих риб - горбуші, нерки, сьомги, чавичі, кети досить цінний в харчовому відношенні продукт, її застосування в дієтичному харчуванні має ряд істотних обмежень.

Користь лососевої ікри


Харчові цінності лососевої ікри визначаються біологічним значенням ікринок - вони містять всі поживні речовини, необхідні для розвитку зародка.

Тому ікра лососевих риб дуже калорійна, містить велику кількість білка, який містить всі незамінні амінокислоти і має високу біологічну засвоюваність. Також, в лососевої ікри міститься практично повний і збалансований набір жиророзчинних вітамінів, і власне, жирів з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.

Також, варто відзначити, що корисні речовини в ікрі лососевих риб знаходяться в концентрованій формі, тому для того, щоб отримати добову дозу, наприклад, вітамінів, потрібно з'їсти зовсім небагато ікри лососевих риб.

Ще одна перевага ікри лососевих - вона дуже легко і швидко засвоюється в кишечнику, тому ікру лососевих риб можуть вживати навіть люди, що перенесли важку хворобу, які не в змозі вживати «важку» їжу.

Саме ці якості в старовину, коли не існувало спеціальних полівітамінних комплексів та лікарських препаратів, зробили ікру лососевих риб найпопулярнішим продуктом народної «дієтології».

Недоліки лососевої ікри


На жаль, ікрі лососевих риб, при всіх її достоїнства, властивий і ряд суттєвих недоліків.

Так, в лососевої ікри міститься дуже багато холестерину і солі. Тому, лососеву ікру треба з обережністю вживати людям, страждаючим захворюваннями серцево - судинної системи, особливо - при гіпертонії.

Які сорти лососевої ікри найкорисніші?


Хоча, головна проблема лососевої ікри в тому, що поживні якості лососевої ікри істотно погіршуються у процесі додання їй товарного вигляду.

Коли лососеву ікру витягують з риби, вона укладена в оболонку з тонкої міцної плівки - «ястиков». Cамою корисною вважається лососева ікра, безпосередньо після вилову риби звільнена від ястиков, потім засолена і закрита в банки.

Такий спосіб консервації гарантує найменшу пошкодження ікринок і рівномірний засолення. Однак, в цьому випадку, дистриб'ютору доводиться через пів-світу вести банки, а це значно здорожує ціну лососевої ікри.

Тому, часто ястики з лососевою ікрою попросту заморожують, а засолюють лососеву ікру і фасують її по банкам вже в Україні.

Природно, що заморожена лососева ікра при транспортуванні втрачає свій товарний вигляд, і щоб зробити продукт красивим, в лососеву ікру додають рослинну олію, гліцерин, хімічні добавки, які збільшують розміри ікринок і надають їм глянсовий блиск.

Тому, вибираючи лососеву ікру, слід звернути увагу на те, розфасована лососева ікра безпосередньо в регіоні видобування (в Україну лососеву ікру поставляють в основному з далекосхідних регіонів Російської Федерації, США, Канади і Норвегії) і склад продукту - в ідеалі, в лососевої ікри не повинно міститися нічого, окрім власне ікри і солі.

Яка ікра корисніша, в банках або на вагу?


Окрема розмова - лососева ікра на вагу. Зазвичай вона дешевша, ніж лососева ікра в банках, та й виглядає гарніше.
Пояснюється це просто - в лососеву ікру додають мінеральну воду. Тому ікринки розбухають і виходять блискучими і пружними.
Досить часто на вагу продають лососеву ікру, спочатку розфасовану по банкам, у якої закінчився термін зберігання.

Якою має бути лососева ікра належної якості?


Маса лососевої ікри повинна бути рухома, не пересохла, в продукті не повинно бути ікринок, що прилипли до внутрішньої сторони банки. Якісна лососева ікра повинна мати ікринки одного розміру і однорідного кольору. У вмісту банки не повинно бути занадто солоного, гіркого або гострого смаку.

Які способи вживання лососевої ікри найкорисніші?


Сформована у нас традиція вживання лососевої ікри з білим хлібом і вершковим маслом не можна назвати прикладом здорового харчування. Кращий здоровий спосіб вживання лососевої ікри - це є її в охолодженому вигляді маленькими ложечками, без якої не будь закуски.

Втім, не варто забувати, що лососева ікра ніяк не унікальна в своїй харчовій цінності. Більшість корисних речовин, які містяться в лососевої ікри, є і в інших морепродуктах.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Вчися вибирати. Вуглеводи прийнято вважати головним джерелом проблем із зайвою вагою. Коли їх занадто багато, вони...
Якби проводили конкурс на самий солодкий фрукт, то хурма розділила б призове місце з безумовними фаворитами: фініки,...
Ні для кого не новина, що фізичні вправи корисні для здоров'я. Але проблема в тому, що багато хто починає займатися, але...
Часник це не тільки найпоширеніша у світовій пікантна кулінарна приправа. Багато народів наділяють його здатністю...
Scroll To Top