Рекомендуємо прочитати

Користь чи шкода журавлини

article2008.jpg

Для того, щоб розібратися що дає нам журавлина - шкоду або користь, потрібно для початку розглянути її склад.
Журавлина містить пектинові речовини, різні цукри, вітаміни і органічні кислоти. Вивчення біохімічного складу ягід журавлини великоплідної показало, що по ряду показників вона перевершує журавлину болотну і з успіхом може замінити її при використанні в якості як харчового, так і лікувального та профілактичного засобу.

Що корисного в журавлині?


За вмістом вітаміну С журавлина великоплідна рівноцінна грейпфруту, лимону, садовій суниці, апельсині. Крім вітаміну С, в них містяться тіамін (вітамін В), піридоксин (В6), фолієва кислота (В5), нікотинова кислота (вітамін РР), рибофлавін (В2). За змістом каротиноїдів журавлина поступається деяким плодовим і овочевим рослинам, але вона може відігравати велику роль у вітамінному балансі нашого організму, особливо при систематичному вживанні її в раціоні харчування. Останнім часом зросла цінність журавлини як джерела філлохинон (вітаміну К1). Плоди журавлини також містять біологічно активне з'єднання - бетаїн.

У ягодах журавлини містяться корисні речовини фенольної природи, що володіють Р-вітамінною активністю. Це антоціани, лейкоантоціани, катехіни, фенолокислоти і флавоноли. Найважливішу роль відіграє, що входить до складу журавлини, хлорогенова кислота (Неохлор-генів і хлорогенова). Ці кислоти володіють протизапальними, капіляроукріплюючими , сечогінними і жовчогінними властивостями. Ці ж речовини зумовлюють і стійкість цих рослин до захворювань.

Тритерпеноїдів, що містяться в ягодах, пагонах і листках журавлини представляються, в основному, урсолової і олеановую кислотами. По своїй дії урсоловая кислота близька до гормону, який виділяють надниркові залози. Завдяки цьому, сік з журавлини корисний тим, що має протизапальну і ранозагоювальну дію.

З органічних кислот в журавлині виявлені бензойна, кетомасляная, лимонна, яблучна, янтарна, хінна, кетоглугаровая, щавлева, хлорогенова. Завдяки високому вмісту органічних кислот, в першу чергу бензойної, ягоди журавлини володіють гарною лежкістю, довго зберігаються в свіжому вигляді і стійкі до пошкодження бактеріями і грибами.

Чим корисні цукри, що містяться в журавлині?


Цукру в журавлині представлені в основному фруктозою і глюкозою, в меншій кількості міститься сахароза.

Полісахариди журавлини - це міцеллюлози і пектинові речовини, клітковина. За рахунок вмісту пектинів, здатних утворювати нерозчинні комплексні сполуки з стронцієм, кобальтом, кальцієм, свинцем і таким чином виводити їх з організму, продукти переробки плодів журавлини великоплідної володіють антірадіантними ефектами.

При пієлонефритах і циститах напої, виготовлені з ягід журавлини, збільшують антибіотичну дію, а також дія сульфамідних препаратів. Журавлинний сік є перевіреним додатковим засобом при лікуванні інфекцій в сечових шляхах і для попередження утворення каменів у нирках. Є відомості про корисність впливу журавлини при такій хворобі як глаукома.

Користь журавлинного соку і журавлини


Сік із журавлини ефективний при лікуванні гострих сверблячих дерматозів. Відомо його потужна антибактеріальна дія відносно гнильних і гноєтворних мікроорганізмів. Тому журавлину з успіхом застосовують при лікуванні опіків, ран, виразок, абсцесів, карбункулів, маститів. Спектр антимікробної дії журавлинного соку дуже широкий і застосуємо до всіх видів найпростіших організмів в поєднанні з спиртовими екстрактами і водою. Доведено наукою корисність соку з журавлини у лікуванні хірургічних хворих. Він адже прискорює загоєння поверхневих гнійних ран та опіків. На протікання шкірних захворювань благотворну дію надає мазь з журавлини: вона знімає запалення, обмежує нагноєння, виступає в ролі знеболюючого, сушить мокнучі ділянки. Журавлинний сік у поєднанні з буряковим (1:1) застосовують при гіпертонічній хворобі і спазмах в судинах, добре втамовує спрагу.

Журавлина - шкода або користь


У народній медицині широко використовуються не лише ягоди журавлини, а й листя та пагони. Відвар листя застосовують зовнішньо у вигляді ванн при відкладенні солей і ревматизмі, для полоскання горла при простудних захворюваннях і ангінах. Гарячий чай з листя журавлини п'ють після лазні або після прогрівання на печі при відкладенні солей і ревматизмі.

У лікуванні недокрів'я і задишки, використання журавлини також дає дуже хороший результат. Її рекомендують при зниженій кислотності шлунка, лихоманці і інших захворюваннях.

Вживання соку журавлини соку допоможе людині побороти шкідливий мікроб - хелікобактер, який провокує виразкову хворобу шлунка. Але з іншого боку сік журавлини протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю, а також захворюваннях печінки. Наявні в журавлині кислоти можуть подразнювати слизову дванадцятипалої кишки і шлунка, що, природно, завдасть шкоди організму. Ще одним негативним явищем стає дія кислот, що знаходяться в журавлині, на зуби. Журавлина протидіє карієсу і по-справжньому зміцнює ясна, але здатна при цьому зруйнувати емаль зуба, що дуже шкідливо. Тому, за певних умов, журавлина може бути і шкідлива для організму.

Як би то не було в певних пропорціях будь-який продукт харчування може бути як корисним, так і шкідливим, і журавлина не виняток з цих правил. Тому вживати всі потрібно з розумом і виходячи зі своїх індивідуальних потреб і особливостей.

Як би то не було в певних пропорціях будь-який продукт харчування може бути як корисним, так і шкідливим, і журавлина не виняток з цих правил. Тому вживати всі потрібно з розумом і виходячи зі своїх індивідуальних потреб і особливостей.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Після 20-ти років потрібно пити багато рідини, збагачувати раціон свіжими фруктами і овочами, віддавати перевагу...
З самого дитинства людина їсть різні каші із зерен і круп, тому що в них міститься багато вітамінів, мікроелементів і...
Чорна смородина корисна для здоров'я печінки, нирок, дихальних шляхів. Її сік має відновлювальну дію, тому незамінний...
Вітамін С. Середній ківі містить 92,7 мг аскорбінової кислоти. Як відомо, вітамін С - сильний антиоксидант, перешкоджає...
Scroll To Top