Рекомендуємо прочитати

Як захиститися від канцерогенів?

article3308.jpg

Слово "канцерогени" в нашому двадцять першому столітті у всіх на слуху, проте мало хто знає, що представляють із себе ці речовини в дійсності.
Канцерогени - це речовини, здатні викликати злоякісні пухлини в результаті тривалого впливу на організм людини. Вважається, що вони містяться в їжі смаженій, проте список продуктів, у складі яких їх можна знайти - набагато ширший.

У яких продуктах містяться канцерогени?
Найпоширеніші - це продукти, котрі піддаються копченню. В коптильному димі міститься величезна кількість бензолів і фенолів, які самі по собі вважаються сильними канцерогенами. Тому в найпершу групу ризику потрапляють любителі балика та копчені ковбаси.

Небезпечними вважаються і речовини, які використовують для консервації продуктів. Приміром бензойна кислота робить рибу і м'ясо "неїстівним" для мікроорганізмів, крім того потрапивши в організм людини, вона здатна викликати в його клітинах незворотні мутації. До "консервованих" канцерогенів можна віднести продукти, які призначені для тривалого зберігання: майонез, молочні продукти і навіть фрукти та багато іншого. Як правило, щоб зберегти колір і структуру, в них додають нітрати і канцерогенні консерванти. Слід зазначити, що при смаженні продуктів, утворюються канцерогени, що мають різне походження. Наприклад, канцерогени утворюються при смаженні м'яса - з'являються в результаті реакцій амінокислот, під впливом високої температури. А ось смажена картопля, крекери і чіпси мають в своєму складі канцероген акриламід, який виділяється з вуглеводів при нагріванні продуктів.

До речі, цей канцероген здатний спровокувати не тільки онкологічні захворювання, але і порушення нервової системи, а також викликати безпліддя.

Особливо небезпечні ті жири, які використовували кілька разів при смаження продуктів. Якщо в щоденному раціоні їх кількість стає в надлишку, то цілком можливо, що зростання пухлинних клітин може прискоритися.

Кава. Цей нешкідливий на перший погляд напій, отриманий при обсмажуванні зерен, цілком здатний значно підвищити ризик захворювання на рак у тих людей, які випивають більше 5 чашок на день. Любителям чаю можна не хвилюватися, але тільки в тому випадку, якщо кожен раз заварювати свіжий напій. Якщо чай кілька разів заварювати окропом, в ньому може з'явитися канцероген бензпірен.

Як захистити себе і своїх близьких від шкідливих канцерогенів?
Є один маленький секрет - якщо перед приготуванням їжу замаринувати, то канцерогенів утворюється менше, ніж зазвичай. Намагайтеся готувати без використання жирів. Мікрохвильова піч і пароварки - ще один непоганий варіант для приготування здорової їжі. Але якщо без смаженого ви все-таки не можете обійтися - тоді намагайтеся при смаженні частіше перевертати шматочки їжі. Якщо робити це кожну хвилину, то на них не будуть утворюватися зони "перегріву", таким чином вміст канцерогенів зменшиться до 75-90% в порівнянні з тими шматочками, що ви перевертаєте раз на п'ять хвилин. До речі, інформація для тих, хто любить їжу з підсмаженою скоринкою: найбільша кількість канцерогенів міститься саме в ній. І не забувайте при смаженні міняти масло - його використовувати можна тільки один раз.

Що стосується продуктів консервованих, нешкідливими і допустимими вважаються сушіння, заморожені і мариновані за допомогою натуральних речовин (сіль, оцет).

Дієта "антиканцерогени"
Вживання в їжу певних продуктів допоможе послабити вплив канцерогенів на організм. Очищенню організму сприяють чорний і зелений чай, відвари коренів кульбаби і лопуха, грейпфрутовий сік, морська капуста, мед, свіжі овочі і хліб з борошна грубого помелу. У їх складі є речовини, здатні пригальмувати роботу ферментів, що відповідають за посилення дії канцерогенів.

Безсумнівно, дієта буде ефективною лише в тому випадку, коли ви скоротите або зовсім виключите кількість споживаної смаженої та копченої їжі, а також консервовані продукти.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

По-справжньому якісну ікру відшукати не так легко, хоча на прилавках магазинів і ринків даний продукт представлений у...
Ще не відмовилася від куріння? Дізнайся, як це зробити! У ЗМІ постійно твердять про "заборону куріння в громадських...
Банани, будучи одними з найпоширеніших фруктів, швидко заслужили нашу симпатію. Банани досить дешеві в порівнянні з...
Якщо ви нарешті позбулися від куріння, вам напевно буде цікава тема очищення легенів після тривалого куріння. Про це і...
Scroll To Top