Без сумніву, хрустка піца - улюблена їжа не тільки для дітей. Практично неможливо на голодний шлунок встояти перед видом і запахом теплої піци з сиром, беконом і всіма видами спецій. Але так як ця їжа дуже калорійна, багато відмовляють собі в задоволенні скуштувати навіть шматочок. Але ж є прості рецепти «здорової» піци. Отже, піца: історія, способи приготування і «полегшення» цього чудового блюда.
Трохи історії піци
Чи замислювалися ви, скільки років піці? Чи можете ви уявити собі, що її вік перевищує кілька тисяч років, і навіть археологи точно не знають, яка цивілізація освоїла приготування цієї страви першою. Відомо лише, що це відбулося дуже давно. Історія говорить нам, що стародавні єгиптяни традиційно святкували день народження фараона з коржиками, щедро приправлений спеціями, а стародавні греки додавали різні соуси до них, зробивши їх споживання набагато більш приємним. Свою справжню форму і зміст піца придбала за часів ренесансу в Неаполі, де бідняки пекли коржі з невеликою кількістю продуктів, у тому числі оливковою олією, спеціями і навіть салом. Така піца цілком нагадувала сьогоднішню, так що своєрідною «батьківщиною» піци офіційно вважається Неаполь 1830 року.
Що включає в себе найбільш популярна піца?
Класична піца - це тісто з борошна, дріжджів, цукру, солі, оливкової олії і води. Тісто вимішується вручну, ставиться в тепле місце для набухання, очікується якийсь час і викладається тонким шаром близько 5 мм. на деко. Зазвичай майстри називають це кіркою, товщина якої залежить не тільки від нав'язуваних стандартів, але і від індивідуальних переваг людини.
Традиційний рецепт приготування кірки полягає в наступному: 1 пачка сухих дріжджів, 1,5 чашки гарячої води, 4 чашки білого борошна, 1,5 чайної ложки солі, 2 столові ложки оливкової олії, 1 столова ложка цукру. Але іноді потрібно додати додатково борошна і оливкового масла. Потім тісто покривається помідорами або томатний соусом та іншими добавками за смаком. Класична піца випікається в спеціальній печі з використанням деревини при високих температурах і відносно короткий час.
Піца Маргарита
За даними істориків, в перший раз цю піцу готували при королівському дворі в честь королеви Маргарити Савойської, яка святкувала свій День народження. Раффаеле Еспозіто, майстер піци, виклав із продуктів кольори італійського прапора - з помідорів, моцарели і свіжого базиліка. Так проста піца стала улюбленим ласощами у вищих колах. Для начинки вам будуть потрібні наступні компоненти: 2 великих помідори, 2 зубчики часнику, 250 р. сиру моцарелла, 4 столові ложки оливкової олії, кілька свіжих листочків базиліка.
Піца Поло
Це смачно і легко запам'ятати! Ця піца дуже проста у виконанні і має властивості дієтичних страв! Інгредієнти для начинки: курка, перець, огірки, кукурудза, гриби, вершковий соус, сир. Піцу Поло не варто пекти занадто довго - це знищить всі корисні речовини в ній.
Піца каприччиозо
Це просто скарб для голодних людей! Коли по дорозі додому після довгої і стомлюючого дня ви хочете з'їсти щось велике, ароматне, хоча і калорійне, ви думаєте: "Чому б не піцу?» Вам знадобляться продукти: шинка, бекон, яйця, гриби, плавлений сир, цибуля і перець. Деякі італійську піцу доповнюють наступними інгредієнтами: моцарелла, томат, артишоки, шинка, маслини і оливкове масло.
Піца Кальтсоне
Піца з півмісяцем. Деякі з істориків стверджують, що перша піца була у формі хвоста, і хто знає - може бути звідти і прийшла ідея зробити Кальтоне. Це закрита піца у формі півмісяця, з начинкою з сиру, ковбаси або курки. Вона може бути подана в смаженому або печеному вигляді. Необхідні елементи підготовки начинки: курка, цибуля ріпчаста, помідори, перець, олія, спеції (петрушка, чорний і червоний перець). Деякі кухарі вважають за краще використовувати Рікотта, салямі і сир моцарелла, в той час як інші покладаються на шинку, бекон, огірки, гриби, перець, оливки, кукурудзу, сир і томатний соус. Ну, немає способу краще отримати смачний обід, але ... краще не підраховуйте кількість калорій, особливо, якщо піца смажена.
Піца, Маринара
Це приклад самої древньої піци - історії, способам приготування якої вже багато сотень років. Це один з найстаріших у світі рецептів, який винайшли рибалки, повертаючись після плавання в затоці Неаполя. Піца з романтичною історією є уособленням життя бідних працівників. Вам знадобляться наступні продукти: морепродукти, помідори, часник, оливкова олія, орегано, базилік.
Чи існує здорова піца?
По справжньому здорові і безпечні продукти взагалі можна перерахувати на пальцях однієї руки, але ця тенденція на майбутнє. І кількість їх має бути збільшено, враховуючи той факт, що все більше людей почали звертати увагу на те, що вони їдять. Без сумніву, перше, що ми повинні зробити для того, щоб «оздоровити» піцу - це змінити способи приготування тіста. Ось простий зразок рецепту:
«Здорова» кірка для піци
Для цього нам знадобляться наступні продукти: 4 чашки цільнозернового борошна, сухі дріжджі, 1,5 склянки теплої води, 2 столові ложки оливкової олії. Кількість солі слід зменшити до мінімуму. Однієї - двох щіпок буде цілком достатньо. Просто ми звикли до того, що піца завжди подається з найвищим вмістом солі. Якщо обмежити споживання солі, ви помітите, що вашому язику буде потрібно якийсь час, щоб звикнути до змін, але потім ви звикнете. З іншого боку, цукор, як правило, додається в дріжджі, але якщо ви хочете зробити «здорову» піцу - вам доведеться відмовитися і від нього.
У попередньо просіяне борошно додайте оливкову олію і поступово залийте теплою водою з дріжджами в ній. Місіть добре, викладайте тонким шаром на деко і випікайте в духовці швидко. Так піца готується з великою кількістю легкозасвоюваних вуглеводів з високим глікемічним індексом, кількість корисного волокна становить близько 10%, білка 20%, а кількість жиру є відносно низьким.
Потім займіться підготовкою начинки. Можете легко дати волю своїй уяві і замінити всі нездорові продукти здоровими. Наприклад, улюблений соління, які зазвичай досить солоні, ви можете занурити у воду на кілька годин. Таким чином, вони будуть значно більш прісними і корисними. Ви можете замінити жирний майонез легким, те ж саме стосується і сиру.
Крім того, при замовленні піци в ресторані, ви обов'язково отримаєте порцію оливок - це найбільш солона частина страви. Удома ви можете легко «оздоровити» їх. Висушіть оливки, таким чином вони будуть не тільки більш смачними, але і більш здоровими. Тепер про ковбасу. Завжди потрібно використовувати ту, в якій чітко визначено походження та вміст жиру. Якийсь час назад в комерційних магазинах з'явилися ковбаси, жирність яких становить близько 3% і нижче. А коли справа доходить до овочів - у піці можна сміливо збільшити їх кількість і навіть скористатися дарами природи навесні, щоб зробити піцу дійсно здоровою. Сміливо можете додати шпинат, цибулю, а потім, на додаток до здорової та корисної їжі, буде наданий широкий спектр вітамінів і мінералів. Також ви відчуєте безпрецедентний смак.
Виявляється, щоб зробити з «нездорової» піци «здорову» багато не треба - тільки добра воля і трохи фантазії! І не забувайте, що не існує ніяких шкідливих продуктів, є тільки їх шкідлива кількість.
При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua
Подібні статті:
Салати з пекінської капусти можна готувати всю зиму, збагачуючи свій раціон букетом вітамінів та інших корисних...
|
Суп сирний з цвітною капустоюВ рoздiлi - Першi страви
Дуже легкий і смачний суп. Його люблять навіть діти....
|
Салат із крабових паличок і бурякаВ рoздiлi - Салати i закуски
Криза наздогнала багатьох. В результаті недорогі страви і недорогі салати зокрема рулять. Крабові палички неухильно...
|
Банановий рулетВ рoздiлi - Випiчка i десерти
Рецепт приготування "Банановий рулет"...
|