Майонез - обов'язкова заправка на кожному новорічному столі. Його використовують у різних салатах, в тому числі і в улюбленому багатьма салаті "Олів'є". Сьогодні стало модним готувати майонез вдома. Ми вирішили розповісти вам кілька простих рецептів, які допоможуть створити цей популярний соус в домашніх умовах.
Майонез з жовтків
Багато господинь для приготування домашнього майонезу використовують блендер або міксер з підходящою насадкою. Ми ж пропонуємо скористатися старим добрим способом, а саме збивати майонез віночком.
Інгредієнти:
1 яєчний жовток
1/2 ч. л. гірчиці
щіпка цукру
щіпка солі
100 мл. оливкової олії
1/2 ч. л. лимонного соку
Спосіб приготування
Для приготування майонезу нам знадобиться один яєчний жовток, який ми добре збиваємо вінчиком з гірчицею, сіллю і цукром. У готову однорідну масу поступово вливаємо оливкову (можна замінити з соняшниковою, а можна скомбінувати в пропорції 1:01) масло. Секрет цього майонезу в тому, що збивати його потрібно не надто швидко і не надто повільно. Як тільки отримана маса починає прилипати до вінчиків, можна вважати майонез готовим. Щоб він став світлим, але не білим (пам'ятаєте, домашній майонез не буває ідеально білим, як магазинний), додайте трохи лимонного соку, яблучного або бальзамічного оцту.
Майонез з цілих яєць
Якщо ви жінка сучасна і не хочете возитися з віночком, пропонуємо вам рецепт майонезу, який готується за допомогою блендера всього за одну хвилину.
Інгредієнти:
1 яйце
150 мл соняшникової олії
0,5 ч. л. гірчиці
0,5 ч. л. солі
0,5 ч. л. цукру
1 ст. л. соку лимона
Спосіб приготування
Приготування домашнього майонезу в блендері - завдання досить просте. Тут не потрібно стежити за консистенцією, кількістю масла і іншими деталями. Досить всі інгредієнти по порядку висипати в ємність і опустити туди насадку блендера. Секрет полягає саме в насадці, яка за короткий проміжок часу збиває інгредієнти, перетворюючи їх у потрібну нам майонезну масу.
Молочний майонез
Буває майонез, приготований з молока. Він теж чудесним чином стає густим і на смак не поступається традиційному майонезу на яйцях.
Інгредієнти:
150 мл молока 2,5% жирності
300 мл соняшникової олії
2-3 ч. л. гірчиці
1 ст. л. лимонного соку
сіль і цукор за смаком
Спосіб приготування
Молоко кімнатної температури влити в ємність для блендера. Додати соняшникову олію і збивати блендером (НЕ міксером!) До тих пір, поки не утвориться густа емульсія. У готову суміш додати сіль, цукор, гірчицю і сік лимона і збивати ще 5 секунд. Дивно, але навіть без яєць виходить справжнісінький майонез.
Майонез з перепелиних яєць
Гурмани люблять експериментувати і готують майонез на перепелиних яйцях. Його рецепт теж вельми простий.
Інгредієнти:
6 перепелиних яєць
150 мл соняшникової олії
0,5 ч. л. солі
0,5 ч. л. цукру
0,5 ч. л. гірчиці
щіпка чорного меленого перцю
1 ст. л. соку лимона
зелень за смаком
Спосіб приготування
Яйця, сіль, цукор, гірчицю і перець змішуємо і збиваємо блендером протягом хвилини. Потім по чуть-чуть додаємо соняшникову олію доти, поки майонез не загусне. У готовий майонез додаємо сік лимона, ще раз збиваємо і змішуємо із зеленню. Отриману суміш ставимо в холодильник, щоб вона загусла. Відмінність цього рецепта від стандартного майонезу тільки в тому, що використовуються не курячі, а перепелині яйця. Кажуть, вони більш ніжні і корисні. Але тут вже краще покладатися на ваш власний смак.
Господині на замітку
Щоб майонез вийшов густим і смачним дуже важливо, щоб всі інгредієнти, використовувані для його приготування, були свіжими і кімнатної температури.
Якщо ви хочете отримати більш гострий майонез, можна замінити традиційну гірчицю гірчичним порошком. Вона додасть смаку пікантності.
Якщо не хочете, щоб ваш майонез гірчив, краще скомбінувати оливкову і соняшникову олії, так як оливкова олія може давати гіркоту.
Густота майонезу залежить від того, скільки соняшникової олії ви в нього наллєте. Але знайте, якщо майонез вийшов дуже густим, можна легко виправити ситуацію. Для цього додайте у вашу готову масу трохи води кімнатної температури і знову перемішайте.
І пам'ятайте про те, що домашній майонез можна зберігати в холодильнику не більше 4 діб. Якщо майонез вийшов смачним, вітаємо, значить, ви все зробили правильно.
При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua
Подібні статті:
Як зробити випічку низькокалорійноюВ рoздiлi - Випiчка i десерти
Ароматні, пишні і смачні булочки, пиріжки з різними начинками, торти, кекси, рулети та пироги, всі ці ласощі не зможуть...
|
Секрети вдалого бісквітаВ рoздiлi - Випiчка i десерти
Бісквіт - база для цілого ряду десертів, використовуючи його в якості основи, можна приготувати з різними добавками...
|
Людський мозок для нормального функціонування вимагає певну кількість глюкози. Цілісне зерно містить і глюкозу і...
|
Чим корисні перепелині яйцяВ рoздiлi - Здорове харчування
Маленькі плямисті яйця перепелів нагадують радше не класичні яйця, а невеликі овальні камінці, хоча насправді це...
|