Вийшла вранці в город, і на тому місці, де росте у мене м'ята перцева, побачила темно-бордові цятки. Підійшла ближче і зрозуміла, що це м'ята вже виштовхнула із землі свої туго скручені у вузлик зачатки листочків. «Скоро почну робити напій, який любить вся моя сім'я», - подумала я і вирішила поділитися цим рецептом з усіма читачами.
Почну з того, що всі інгредієнти цього напою корисні і допоможуть організму поповнити запаси вітамінів і мікроелементів, розтрачених довгою зимою.
Пагони, листя, квітки м'яти перцевої містять велику кількість ефірної олії, дубильних, гірких і біологічно активних речовин, цукор, жири, фітонциди, вітаміни С і Р, каротин, мінеральні солі. Освіжаючий м'ятний аромат з давнини цінувався дуже високо. Так, давньогрецький природодослідник і філософ, один з перших ботаніків давнину Теофраст (Феопраст) (справжнє ім'я Тіртей), який жив у 372-287 роках до нашої ери, вважав, що гарні вінки з м'яти в спальні набагато корисніше, ніж троянди, так як перцева м'ята «позбавляє головного болю, захищає голову від шкідливого впливу спеки та холоду».
У лимонах у великій кількості містяться найрізноманітніші вітаміни. Тому регулярне вживання лимона - відмінна можливість зміцнити свою імунну систему. У лимона корисна і цедра. Цедра - потужний антибактеріальний засіб. Також лимон благотворно впливає на серце і судини.
Імбир підвищує імунітет, може вгамувати біль при артриті, знижує рівень холестерину в крові, а також артеріальний тиск. У імбирі містяться калій, магній, мідь, марганець і вітамін B6.
Отже, готуємо напій з м'яти, лимона, імбиру і меду (за бажанням). Мед можна замінити цукром.
Беремо 2 літра холодної кип'яченої або джерельної води. Виливаємо воду в широку каструлю. Миемо два великих пучка м'яти і два лимони. Чистимо імбир, беремо грамів 10-15 або 4-5 колечок імбиру. Мед або цукор додаємо за смаком.
М'яту ретельно розтираємо в каструлі з водою руками, видавлюємо сік двох лимонів, цедру тремо на тертці і теж додаємо в напій. Імбир дрібно ріжемо або теж тремо на дрібній тертці, додаємо його в напій слідом за лимоном. Останнім додаємо мед або цукор за смаком. Можна обійтися і без них, якщо вам протипоказано солодке або ви не вживаєте його з яких-небудь причин.
Приготований напій потрібно поставити настоюватися протягом двох-трьох годин. Потім процідити через дрібне сито або через два-три шари марлі, ретельно вичавивши залишки, вилити у графин і поставити в холодильник ще на годину-дві. Всю цю порцію треба випити протягом доби, а наступного дня приготувати свіжу.
Бажано починати день цим божественним напоєм, так як він благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, виводить з організму продукти розпаду, допомагає позбутися від набряклості. Пийте напій протягом тижня, і ви помітите, як налагодиться ваш сон, ви трохи схуднете і відчуєте бадьорість і приплив нових сил.
Цей напій можна і потрібно давати дітям замість напівсинтетичних соків, якими заповнені полиці всіх магазинів.
При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua
Подібні статті:
Чи корисно пити какаоВ рoздiлi - Здорове харчування
Також як чай і кава, какао вважається одним з улюблених напоїв мільйонів людей. У чому ж такий секрет популярності...
|
Трав'яні чаї для жіночого здоров'яВ рoздiлi - Народна медицина
Поліпшити настрій, повернути сили після важкої поїздки, полегшити період передменструальної напруги допоможуть...
|
При відчутті важкості в шлунку після переїдання в якості "першої допомоги" лікар рекомендує прийняти ферментні...
|
Як уникнути похмілляВ рoздiлi - Народна медицина
Не секрет, що веселі вечірки та застілля часто закінчуються не найприємнішим чином. Головний біль, нудота, відчуття...
|