Густу кров необхідно розріджувати! Уповільнений кровотік призводить до кисневого голодування внутрішніх органів і до можливого утворення тромбів. Отже, що потрібно робити, щоб кров вільно циркулювала? Кілька простих порад.
Профілактика утворення тромбів
1. Пийте більше води!
90% людей п'ють дуже мало води. Мова йде саме про чисту воду, а не про рідини. Доросла людина повинна випивати щодня 2-2,5 л води. У спеку ще більше. Привчайте своїх дітей пити воду. Вода - перший і дуже потужний засіб проти утворення тромбів.
2. Продукти для розрідження крові:
- оливкова і лляна олія;
- яблучний оцет;
- часник і цибуля (регулярне споживання часнику наполовину зменшує вірогідність тромбів!);
- лимони;
- насіння соняшника;
- буряк;
- какао і шоколад (гіркий);
- риба і риб'ячий жир;
- томати, томатний сік;
- вівсяна каша;
- ягоди малини, чорниці, журавлини, суниці, вишні, черешні;
- імбир.
Кожен день 2-3 продукти з цього списку повинні бути у вашому раціоні!
3. Продукти, які згущують кров:
- м'ясні бульйони;
- ковбаси;
- копчені страви;
- холодець;
- білий хліб;
- вершки;
- шипшина;
- чорноплідна горобина;
- банани і манго;
- звіробій, валеріана, кропива, деревій, кукурудзяні рильця, горець почечуйний - трави потрібно пити курсами і в жодному разі не постійно!
4. Значно підвищують в'язкість крові:
- куріння;
- алкоголь;
- велика кількість солі;
- сечогінні, гормональні та протизаплідні препарати, а також «віагра»;
5. Більше рухайтеся, ходіть пішки, займайтеся фізкультурою, бувайте на свіжому повітрі!
Густа кров означає, що її в'язкість підвищена. На в'язкість крові впливають багато факторів: пошкодження судин, порушення функції печінки, яке з часом призводить до зміни хімічного складу та підвищення в'язкості плазми, зміна нормального стану клітинних оболонок еритроцитів і тромбоцитів, яке призводить до зліпання цих клітин.
Може бути порушено співвідношення клітинної маси і рідкої частини крові. Висока в'язкість крові підвищує ризик тромбоутворення у серці та кровоносних судинах.
Рекомендації щодо харчування:
Розрідженню крові сприяє дієта і особливий питний режим. Слід пити не менш ніж 1,5 л рідини на день. Найкорисніше зелений чай або трав'яні чаї (по рекомен дації лікаря), натуральні овочеві і фруктові соки, вода. Особливо рекомендується пити натуральний сік з червоного винограду. Через високий вміст біофлавоноїдів він вважається бальзамом для серцево-судинної системи.
Харчування має бути збалансовано відносно білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро - і мікроелементів. Щоб забезпечити організм матеріалом для оновлення та відновлення мембран клітин крові і судинних стінок, важливо отримувати повноцінні білки з повним набором необхідних амінокислот. Хоча важливим джерелом повноцінних білків є м'ясо, воно містить насичені жири, споживання яких слід обмежити, щоб не заважати стабільному процесу зниження в'язкості крові. Основ ним джерелом білка має бути риба, особливо морська, молочні продукти і яйця, 2 рази на тиждень в раціон включається куряче м'ясо або індичка.
Додатковим джерелом омега-3-ненасичених жирних кислот є лляна олія, яку можна приймати по 1 ст. ложці на день. Простагландини, які синтезуються з цих кислот, зменшують рівень холестерину і розріджують кров.
Ще одним важливим джерелом жирів є нерафінована оливкова олія холодного віджиму, що містить велику кількість біологічно активних речовин. Для розрідження крові рекомендують продукти, що містять амінокислоту таурин. Найбільше таурину міститься в морепродуктах і рибі: кальмарах, молюсках, креветках, тунці, камбалі. Необхідна доза (не рідше 2 разів на тиждень) - 200 г кальмарів або сирої камбали. При тепловій обробці кількість таурину в їжі різко знижується. Тому для отримання необхідної дози лікарі радять використовувати препарати або високоякісні БАДи з таурином.
Регулярне вживання морської капусти активує ряд ферментів і покращує засвоєння протеїнів, заліза і фосфору, знижує «поганий» холестерин і в результаті надає антиатеросклеротичну дію, знижує в'язкість крові. Краще використовувати аптечну морськую капусту, оскільки вона проходить необхідний контроль. Суху капусту можна перемолоти в кавомолці і вживати в їжу замість звичайної солі.
Горіхи містять багато білка, мінеральних речовин (кальцій, магній, калій). У волоських горіхах, мигдалі та кешью велика кількість амінокислоти аргініну, з якої в організмі утворюється оксид азоту. Саме він знижує згортання крові. Рекомендована щоденна доза горіхів - 30 г.
При порушенні згортання крові корисні продукти з високим вмістом природних вітамінів і ферментів. Добре щодня з'їдати по 1-2 ст. ложки пророщеного насіння пшениці, в ньому міститься вітамін Е, який підсилює ефект антикоагулянтів. Пророщене насіння підсушують, перемелюють в кавомолці і добав ляють в салати або в будь-які страви. Важлива регулярність використання цього цінного продукту. Можна приймати препарати або БАДи з вітаміном Е.
Розрідженню крові допомагають свіжа цибуля і часник. А ще вони знижують в крові «поганий» і підвищують «хороший» холестерин, захищають ферментні системи від пошкодження вільними радикалами. Результатів можна очікувати, якщо щодня наполегливо з'їдати по половині цибулини середньої величини або по зубчику часнику. Можна приймати і БАДи з часником, в них він позбавлений специфічного гострого запаху і пекучого смаку, але зберігає всі корисні властивості.
Покращує стан стінок судин і плинність крові солодкий болгарский перець, багатий вітаміном С і іншими біологічно активними речовинами. Досить з'їдати по перцю в день.
Помідори. В них міститься речовина, яка зменшує згортання крові, «злипання» тромбоцитів і знижує ризик тромбоутворення. Ця речовина присутня в томатному соку і томатному соусі.
При порушеннях біохімічного складу крові та активації процес сов згортання корисні і інші овочі: кабачки, патисони, гарбуз, баклажани, ріпа, салат, корінь селери, стручкова зелена квасоля, огірки.
Покращує плинні властивості крові диня. Такими ж властивостями володіє і імбир. Його додають в готові страви.
При підвищеній в'язкості крові і високому ризику тромбоутворення з харчування необхідно виключити банани.
Не рекомендується часто і у великих кількостях вживати листові овочі, йогурт, люцерну, соєву олію, риб'ячий жир у капсулах. Всі ці продукти є джерелами натурального вітаміну К, який ускладнює контроль за дозою антикоагулянтів та інших розріджують кров препаратів. У великих дозах вітамін К може посилити згортання крові.
Краще вживати їжу у свіжому вигляді, готувати на пару або запікати, відварювати або гасити. Масло рекомендується додавати вже до готової страви.
При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua