1. Голубці з грибами
Інгредієнти:
- Білокачанна капуста - 8-10 листів
- Вода
- Сіль - за смаком
- Рослинна олія - 2 ст. л.
Для начинки:
- Свіжі гриби - 500 г або сушені гриби - 100 г
- Томатна паста - 1-2 ст. л.
- Розсипчаста рисова каша - 1/2 ст.
- Сіль - за смаком.
Приготування:
- Капустяне листя проварити в киплячій воді 2-3 хв., вийняти з води та дати воді стекти.
- При необхідності жорсткі прожилки листя злегка відбити до м'якості дерев'яної сапкою.
- На кожен капустяний лист покласти 2-3 столові ложки начинки і загорнути його. Голубці підсмажити в олії, потім тушкувати в гусятниці або в духовій шафі на деку.
- Подати з відвареною картоплею і салатом з огірків.
- Для начинки сушені гриби помити і відварити. Свіжі гриби відварити, дрібно нарізати. Змішати гриби з рисом і томатною пастою, посолити за смаком.
2. Голубці по-закарпатськи
Інгредієнти:
- Капуста - 3 кг
- Свиняча корейка - 1 кг
- Свинячий жир - 150 г
- Цибуля - 250 г
- Сметана - 130 г
- Томат-пюре - 40 г
- Мелений перець, сіль
Приготування:
- З головок капусти вирізати серцевину так, щоб листя не розсипалося. Покласти капусту в каструлю з підсоленим окропом і варити на слабкому вогні кілька хвилин. Коли капуста охолоне, відокремити листя і на кожному зрізати потовщену частину.
- М'ясо нарізати тонкими скибочками, відбити, посолити і поперчити. На лист покласти скибочку м'яса, мажену в жиру цибулю, загнути з двох сторін і згорнути рулетиком.
- На дно каструлі покласти кришку меншого діаметру. Покрити її капустяним листям, та на них скласт голубці. Накрити також капустяним листям, залити підсоленим окропом, додати залишки жиру і варити на слабкому вогні 1,5 год.
- Додати до голубців змішану з томатом-пюре сметану і поставити в гарячу духовку на 30-40 хв.
3. Сармі (болгарські голубці)
Інгредієнти:
- Телятина - 500 г
- Свинина - 300 г
- Цибуля зелена - 1 пучок
- Рис - 1/2 ст.
- Йогурт - 1 ст.
- Листя виноградні або капустяні - 30-40 шт.
- Масло вершкове - 100 г або масло рослинне - 1/2 ст.
- Петрушка , м'ята, перець, сіль за смаком
Приготування:
- Цибулю подрібнити і обсмажити в олії, додавши трохи води, після чого перемішати з паприкою і відставити.
- Додати дрібно нарізане м'ясо, рис, перець, м'яту і дрібно нарізану петрушку. Залити все гарячою підсоленою водою і тушкувати до тих пір, поки рис не вбере всю воду.
- Обдати листя гарячою підсоленою водою і викласти на кожен по чайній ложці готової начинки.
- Загорнути голубці і покласти в каструлю. Додати води і чайну ложку жиру. Тримати на повільному вогні під закритою кришкою.
- Йогурт злегка збити, додати м'яке масло, посипати паприкою. Подавати соус разом з голубцями.
- Нафарширувати таким способом можна не тільки листя, але й солодкий перець, баклажани або цукіні.
4. "Ліниві" голубці
Інгредієнти:
- Капуста - 1 шт.
- М'ясо - 500 г
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Бульйон - 1 ст.
- Рис - 1/2 ст.
- Томат - 1 ст. л.
- Лавровий лист, перець, сіль за смаком
Приготування:
- Качан капусти обдати кілька разів водою і дрібно порізати.
- На дно каструлі покласти масло або маргарин і половину капусти. Нарізане шматочками м'ясо, терту моркву, томат обсмажити.
- У каструлю з капустою покласти спочатку м'ясо, потім морква, на неї - сирий рис, капусту, що залишилася.
- Додати лавровий лист, перець, трохи бульйону і тушкувати до готовності.
5. Голубці з рибним фаршем
Інгредієнти:
- Капуста - 1 кг
- Рис відварний - 100 г
- Зелень петрушки і кропу - 10 г
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Соус сметанний
- Масло вершкове - 2 ст. л.
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
- Риба (фарш) - 400 г
Приготування:
- Підготовлений качан капусти відваріть до напівготовності в киплячій підсоленій воді. У вареного листя зріжте потовщену частину. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і обсмажте на маслі.
- Рибний фарш змішайте з рисом, обсмаженою цибулею, посоліть, поперчіть і перемішайте.
- На листя капусти покладіть фарш, загорніть, надаючи голубям прямокутну форму.
- Голубці обсмажте з обох сторін на вершковому маслі, після чого залийте сметанним соусом і запікайте в духовці протягом 8-10 хвилин.
- Подавайте голубці по 2 шт. на порцію з соусом, в якому вони готувалися, і прикрасивши зеленню.
6. Голубці з ковбасою
Інгредієнти:
- Пшеничний хліб - 200 г
- Капуста - 1 шт.
- Варена ковбаса - 200 г
- Яйця курячі - 2 шт.
- Маргарин або смалець - 2 ст. л.
- Гірчиця - 2 ст. л.
- Яблука - 4 шт.
- Сіль - за смаком
Приготування:
- Замочений і віджатий хліб та ковбасу пропустіть через м'ясорубку, додайте яйця, гірчицю, сіль.
- Перемішайте.
- Відокремте від капустяного качана велике листя. Щоб вони стали гнучкими і еластичними, треба облити їх гарячою водою, підкисленою оцтом.
- Приготований фарш покладіть на листя, скрутіть конвертом.
- Обсмажте голубці на смальці або маргарині.
- Додайте у сковорідку трохи гарячої води. Голубці обкласти нарізаними яблуками і тушкуйте, закривши кришкою.
7. Голубці з сиром "зимова казка"
Інгредієнти:
- Капуста - 1/4 качана
- Сир - 8 ст. л.
- Борошно - 1 ст. л.
- Рис - 1 ст. л.
- Масло - 1 ст. л.
- Яйце - 1 шт.
- Цукор - 2 ч. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Сметана - 1 ст. л.
Приготування:
- Від качана капусти середньої величини відокремити 5-6 листків, опустивши в каструлю з підсоленою кип'яченою водою, і варити 5-10 хвилин.
- Потім перекласти капусту на друшляк, дати стекти воді.
- Зрізати з листя товсті середні прожилки, покласти на середину кожного аркуша фарш і загорнути.
- Після цього голубці викласти в каструлю, залити 1/2 склянки сметани і тушкувати в духовці до тих пір, поки капуста не стане м'якою.
- Фарш: рис відварити в підсоленій воді, відкинути на решето, сир пропустити через м'ясорубку і змішати з сирим яйцем, борошном, відвареним рисом, розчином солі і чайною ложкою розтопленого вершкового масла.
8. Голубці картопляні
Інгредієнти:
- Картопля - 1 кг
- Цибуля ріпчаста - 200 г
- Морква - 200 г
- Олія - 50 г
- Сметана - 200 г
- Перець чорний мелений - 3 г
- Сіль - за смаком
Приготування:
- Ці голубці краще фарширувати в листя квашеної капусти.
- Картоплю помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
- Цибулю і моркву почистити, дрібно нашаткувати і смажити на рослинній олії. Змішати терту картоплю і пасеровані овочі, посолити і поперчити чорним меленим перцем.
- Укладаючи приготований фарш на капустяне листя, сформувати голубці, укласти на деко, полити соусом зі смаженої цибулі.
9. Голубці з м'ясом і сиром
Інгредієнти:
- Савойська капуста (крупне листя) - 4 шт.
- Помідори - 500 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Сир (тертий) - 60 г
- Свинина (рубана) - 175 г
- Яйце - 1 шт.
- Ароматизований оцет - 3 ст. л.
- Хліб (скибочку, для тостів) - 1 шт.
- Оливкова олія - 3 ст. л.
- Картопля (дрібний) - 500 г
- Сіль, перець - за смаком
Приготування:
- Капусту бланшувати близько 2 хвилин, обдати холодною водою, листя розрізати навпіл. Помідори очистити і нарізати кубиками.
- Цибулину порізати, змішати з 40 г сиру, свининою, яйцем і 1 ст. ложкою оцту. Подрібнити м'якоть хліба і додати у фарш, посолити, поперчити.
- Розкласти фарш на листя, згорнути рулетиками, закріпити. Розігріти 1 ст. ложку масла, додати помідори, 50 мл води, 2 ст. л. оцту.
- Тушити в цьому соусі голубці 15 хвилин.
- Картоплю розрізати на четвертинки. Смажити у 2 ст. ложках олії 15 хвилин. Посолити і поперчити.
- Подати з соусом, посипавши сиром.
10. Голубці кисло-солодкі
Інгредієнти:
- Фарш з яловичини - 500 г
- Капустяні листи (великі) - 8 шт.
- Відварений рис - 100 г
- Ріпчасту цибулю - 50 г
- Томатний соус - 100 г
- Ізюм - 50 г
- Сіль - 1 ч. л.
- Перець - 1 ч. л.
- Томатна паста - 240 г
- Імбир (тертий) - 50 г
- Ароматизований оцет - 100 г
Приготування:
- Покласти капустяне листя в скляну каструлю.
- Закрити і помістити в піч на 4-6 хвилин тушкувати до м'якості.
- З'єднати м'ясо, рис, подрібнену цибулю, томатний соус, родзинки, сіль, перець. Добре перемішати.
- Нафарширувати отриманою сумішшю капустяні листи, згорнути їх на зразок сигар. Закріпити шов.
- Покласти швом вниз в каструлю.
- З'єднати інші продукти, перемішати і вилити на голубці.
- Помістити в піч на 15-18 хвилин при 50%. Капустяні листи не повинні розвалитися.
- Залишити на 5 хвилин перед подачею.
Смачного!
При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua
Подібні статті:
Як привітати чоловікаВ рoздiлi - Чоловiки
Раніше я не знала, як привітати улюбленого чоловіка, що подарувати, що сказати? Це питання задає собі кожна жінка, яка...
|
Захотілося рибки? Як смачно приготувати скумбрію? Пропонуємо Вам рецепт дуже смачної запашної маринованої скумбрії....
|
Як поліпшити смак і аромат риби?В рoздiлi - Кориснi поради
Використовуючи різні спеції та приправи при приготуванні риби, можна впливати на смакові якості страви. Від прянощів...
|