Рекомендуємо прочитати

Чим кориснi м'ясо та риба?

article2108.jpg

М'ясо - це цінний продукт харчування, оскільки в ньому міститься багато тваринного білка, який є основним структурним елементом всіх тканин організму. Вміст білка в м'ясі коливається залежно від виду та категорії. Найбільше білка в 100 г яловичини і м'ясі курей (до 20 г), найменше вміст білка - в свинині (до 14 г на 100 г продукту). Крім білка, м'ясо містить в собі фосфор, калій, залізо, в ньому присутні майже всі вітаміни (особливо вітаміни групи В).

Риба також багата білком, вміст якого коливається в межах від 15 до 22 г на 100 г продукту. Крім того, риба багата солями калію, магнію, кальцію, хлористого натрію. У ній є необхідні людині амінокислоти, фосфор, нуклеопротеїди. У жирі, печінці і в ікрі деяких видів риб містяться вітаміни А і D. Кількість жиру в різних видів риб неоднаково, коливається в межах 0,5-30,5%. Найкалорійнішим і смачним м'ясо риби буває перед нерестом, а в період після нересту воно стає жорстким, несмачним, з незначним вмістом жиру.

Скільки потрібно їсти білковмісних продуктів?

Щоб заповнити запаси організму, достатньо вживати 10-15% продуктів багатих білком. Надмірне споживання білка призводить до порушення процесів травлення і гниття. Токсичні продукти гниття частково всмоктуються у кишечнику, потрапляють в кров і розносяться по всьому тілу.

Орієнтовно норми добового споживання білка в залежності від віку такі:
діти до двох років - 4 г на 1 кг ваги;
діти від двох років до підліткового віку - 3 г на 1 кг ваги;
від підліткового віку до 20 років - 2 г на 1 кг ваги;
дорослі люди - 1 г на 1 кг ваги.

Дієтологи радять вживати менше червоного м'яса (не більше однієї порції в день), а також вживати різноманітні продукти з цієї групи. Рибу варто їсти не рідше двох разів на тиждень. Якщо є один раз в день м'ясне блюдо, краще під час обіду, а на сніданок або вечерю рибу, сир, склянку молока, ви повністю задовольните потребу організму в тваринному білку. Але, враховуючи той факт, що двох абсолютно схожих людей в природі просто немає, як і немає уніфікованих здібностей до перетравлювання їжі, у підборі кількості білкової їжі ви повинні орієнтуватися лише на свої відчуття. Вибирайте їжу відповідно до індивідуальної здатністю до перетравлювання.

Чим небезпечне вживання білкових продуктів?

У м'ясі, крім корисних харчових речовин, містяться пуринові основи, які в організмі перетворюються на сечову кислоту. Якщо цієї кислоти накопичується багато, може порушитися проникність ниркових капілярів, розвитися подагра, остеохондроз та інші захворювання. Крім того, надмірне споживання м'яса знижує імунну реакцію організму і призводить до зниження його опірності різним захворюванням. Коли тварину забивають, продукти його життєдіяльності припиняють виводитися його кровоносною системою і м'ясоїди поглинають ці отруйні речовини разом з м'ясом тварини. У наш час м'ясо "збагачується" безліччю шкідливих речовин і в результаті м'ясопродукти містять безліч канцерогенів і навіть метастазогенов.

У деяких видів риб у період їх нересту ікра стає отруйною, у інших видів риб окремі нутрощі отруйні завжди, вживання ікри і таких нутрощів в їжу може викликати у людини гастроентерит (блювота, розлад шлунку, підвищення температури). Крім того, в рибі зустрічаються личинки глистів - широкого лентеца і котячого двоустка. Заражається людина цими личинками найчастіше при пробі сирого рибного фаршу, вживанні в їжу сирої замороженої риби, нарізаної скибочками (строганини), погано просмаженої або слабо запеченої риби і т. п. Самий надійний засіб знешкодження риби, ураженої глистами, ретельна термічна обробка її ( варіння, смаження). Обов'язковим є дотримання чистоти рук при обробці сирої риби.

Чим можна замінити 100 г м'яса?

100 г м'яса повністю замінюють:
175 г риби,
480 г молока,
115 г сиру.

Чим можна замінити 100 г риби?

100 г риби повністю замінюють:
60 г м'яса;
300 г молока;
70 г сиру;
1,5 яйця.

Корисні поради:
- Намагайтеся вибирати пісне м'ясо, вирізати весь видимий жир;
- Запікайте рибу і м'ясо під грилем або в духовці або варіть на пару замість того, щоб смажити;
- Намагайтеся їсти рибу двічі на тиждень - особливо, жирні види.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Оскільки харчування є дуже важливим під час вагітності, то необхідно приділити належну увагу складанню меню для...
Популярна думка про те, що вітаміни і білки, які містяться в м'ясі не мають альтернативи, фахівці зі здорового...
Вегетаріанство знаходиться в списку найбільш древніх і відомих течій альтернативного харчування. Але якщо ...
Від чого обіцяють очистити організм численні рекламні оголошення? Мається на увазі, що в ході життєдіяльності людини в...
Scroll To Top