Рекомендуємо прочитати

Ікра Лосося - наскільки вона корисна.

article2103.jpg

Лососевій (вона ж «червона») ікрі народна медицина приписує властивості мало не панацеї. Її народні цілителі рекомендують вживати як при надлишку, так і нестачі ваги, зниженому рівні гемоглобіну, захворюваннях щитовидної залози, онкологічних захворюваннях.

На ділі ж, хоча ікра лососевих риб - горбуші, нерки, сьомги, чавичі, кети досить цінний в харчовому відношенні продукт, її застосування в дієтичному харчуванні має ряд істотних обмежень.

Користь лососевої ікри


Харчові цінності лососевої ікри визначаються біологічним значенням ікринок - вони містять всі поживні речовини, необхідні для розвитку зародка.

Тому ікра лососевих риб дуже калорійна, містить велику кількість білка, який містить всі незамінні амінокислоти і має високу біологічну засвоюваність. Також, в лососевої ікри міститься практично повний і збалансований набір жиророзчинних вітамінів, і власне, жирів з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.

Також, варто відзначити, що корисні речовини в ікрі лососевих риб знаходяться в концентрованій формі, тому для того, щоб отримати добову дозу, наприклад, вітамінів, потрібно з'їсти зовсім небагато ікри лососевих риб.

Ще одна перевага ікри лососевих - вона дуже легко і швидко засвоюється в кишечнику, тому ікру лососевих риб можуть вживати навіть люди, що перенесли важку хворобу, які не в змозі вживати «важку» їжу.

Саме ці якості в старовину, коли не існувало спеціальних полівітамінних комплексів та лікарських препаратів, зробили ікру лососевих риб найпопулярнішим продуктом народної «дієтології».

Недоліки лососевої ікри


На жаль, ікрі лососевих риб, при всіх її достоїнства, властивий і ряд суттєвих недоліків.

Так, в лососевої ікри міститься дуже багато холестерину і солі. Тому, лососеву ікру треба з обережністю вживати людям, страждаючим захворюваннями серцево - судинної системи, особливо - при гіпертонії.

Які сорти лососевої ікри найкорисніші?


Хоча, головна проблема лососевої ікри в тому, що поживні якості лососевої ікри істотно погіршуються у процесі додання їй товарного вигляду.

Коли лососеву ікру витягують з риби, вона укладена в оболонку з тонкої міцної плівки - «ястиков». Cамою корисною вважається лососева ікра, безпосередньо після вилову риби звільнена від ястиков, потім засолена і закрита в банки.

Такий спосіб консервації гарантує найменшу пошкодження ікринок і рівномірний засолення. Однак, в цьому випадку, дистриб'ютору доводиться через пів-світу вести банки, а це значно здорожує ціну лососевої ікри.

Тому, часто ястики з лососевою ікрою попросту заморожують, а засолюють лососеву ікру і фасують її по банкам вже в Україні.

Природно, що заморожена лососева ікра при транспортуванні втрачає свій товарний вигляд, і щоб зробити продукт красивим, в лососеву ікру додають рослинну олію, гліцерин, хімічні добавки, які збільшують розміри ікринок і надають їм глянсовий блиск.

Тому, вибираючи лососеву ікру, слід звернути увагу на те, розфасована лососева ікра безпосередньо в регіоні видобування (в Україну лососеву ікру поставляють в основному з далекосхідних регіонів Російської Федерації, США, Канади і Норвегії) і склад продукту - в ідеалі, в лососевої ікри не повинно міститися нічого, окрім власне ікри і солі.

Яка ікра корисніша, в банках або на вагу?


Окрема розмова - лососева ікра на вагу. Зазвичай вона дешевша, ніж лососева ікра в банках, та й виглядає гарніше.
Пояснюється це просто - в лососеву ікру додають мінеральну воду. Тому ікринки розбухають і виходять блискучими і пружними.
Досить часто на вагу продають лососеву ікру, спочатку розфасовану по банкам, у якої закінчився термін зберігання.

Якою має бути лососева ікра належної якості?


Маса лососевої ікри повинна бути рухома, не пересохла, в продукті не повинно бути ікринок, що прилипли до внутрішньої сторони банки. Якісна лососева ікра повинна мати ікринки одного розміру і однорідного кольору. У вмісту банки не повинно бути занадто солоного, гіркого або гострого смаку.

Які способи вживання лососевої ікри найкорисніші?


Сформована у нас традиція вживання лососевої ікри з білим хлібом і вершковим маслом не можна назвати прикладом здорового харчування. Кращий здоровий спосіб вживання лососевої ікри - це є її в охолодженому вигляді маленькими ложечками, без якої не будь закуски.

Втім, не варто забувати, що лососева ікра ніяк не унікальна в своїй харчовій цінності. Більшість корисних речовин, які містяться в лососевої ікри, є і в інших морепродуктах.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Ні для кого не новина, що фізичні вправи корисні для здоров'я. Але проблема в тому, що багато хто починає займатися, але...
Вчися вибирати. Вуглеводи прийнято вважати головним джерелом проблем із зайвою вагою. Коли їх занадто багато, вони...
Якби проводили конкурс на самий солодкий фрукт, то хурма розділила б призове місце з безумовними фаворитами: фініки,...
Часник це не тільки найпоширеніша у світовій пікантна кулінарна приправа. Багато народів наділяють його здатністю...
Scroll To Top