Лососевій (вона ж «червона») ікрі народна медицина приписує властивості мало не панацеї. Її народні цілителі рекомендують вживати як при надлишку, так і нестачі ваги, зниженому рівні гемоглобіну, захворюваннях щитовидної залози, онкологічних захворюваннях.
На ділі ж, хоча ікра лососевих риб - горбуші, нерки, сьомги, чавичі, кети досить цінний в харчовому відношенні продукт, її застосування в дієтичному харчуванні має ряд істотних обмежень.
Користь лососевої ікри
Харчові цінності лососевої ікри визначаються біологічним значенням ікринок - вони містять всі поживні речовини, необхідні для розвитку зародка.
Тому ікра лососевих риб дуже калорійна, містить велику кількість білка, який містить всі незамінні амінокислоти і має високу біологічну засвоюваність. Також, в лососевої ікри міститься практично повний і збалансований набір жиророзчинних вітамінів, і власне, жирів з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.
Також, варто відзначити, що корисні речовини в ікрі лососевих риб знаходяться в концентрованій формі, тому для того, щоб отримати добову дозу, наприклад, вітамінів, потрібно з'їсти зовсім небагато ікри лососевих риб.
Ще одна перевага ікри лососевих - вона дуже легко і швидко засвоюється в кишечнику, тому ікру лососевих риб можуть вживати навіть люди, що перенесли важку хворобу, які не в змозі вживати «важку» їжу.
Саме ці якості в старовину, коли не існувало спеціальних полівітамінних комплексів та лікарських препаратів, зробили ікру лососевих риб найпопулярнішим продуктом народної «дієтології».
Недоліки лососевої ікри
На жаль, ікрі лососевих риб, при всіх її достоїнства, властивий і ряд суттєвих недоліків.
Так, в лососевої ікри міститься дуже багато холестерину і солі. Тому, лососеву ікру треба з обережністю вживати людям, страждаючим захворюваннями серцево - судинної системи, особливо - при гіпертонії.
Які сорти лососевої ікри найкорисніші?
Хоча, головна проблема лососевої ікри в тому, що поживні якості лососевої ікри істотно погіршуються у процесі додання їй товарного вигляду.
Коли лососеву ікру витягують з риби, вона укладена в оболонку з тонкої міцної плівки - «ястиков». Cамою корисною вважається лососева ікра, безпосередньо після вилову риби звільнена від ястиков, потім засолена і закрита в банки.
Такий спосіб консервації гарантує найменшу пошкодження ікринок і рівномірний засолення. Однак, в цьому випадку, дистриб'ютору доводиться через пів-світу вести банки, а це значно здорожує ціну лососевої ікри.
Тому, часто ястики з лососевою ікрою попросту заморожують, а засолюють лососеву ікру і фасують її по банкам вже в Україні.
Природно, що заморожена лососева ікра при транспортуванні втрачає свій товарний вигляд, і щоб зробити продукт красивим, в лососеву ікру додають рослинну олію, гліцерин, хімічні добавки, які збільшують розміри ікринок і надають їм глянсовий блиск.
Тому, вибираючи лососеву ікру, слід звернути увагу на те, розфасована лососева ікра безпосередньо в регіоні видобування (в Україну лососеву ікру поставляють в основному з далекосхідних регіонів Російської Федерації, США, Канади і Норвегії) і склад продукту - в ідеалі, в лососевої ікри не повинно міститися нічого, окрім власне ікри і солі.
Яка ікра корисніша, в банках або на вагу?
Окрема розмова - лососева ікра на вагу. Зазвичай вона дешевша, ніж лососева ікра в банках, та й виглядає гарніше.
Пояснюється це просто - в лососеву ікру додають мінеральну воду. Тому ікринки розбухають і виходять блискучими і пружними.
Досить часто на вагу продають лососеву ікру, спочатку розфасовану по банкам, у якої закінчився термін зберігання.
Якою має бути лососева ікра належної якості?
Маса лососевої ікри повинна бути рухома, не пересохла, в продукті не повинно бути ікринок, що прилипли до внутрішньої сторони банки. Якісна лососева ікра повинна мати ікринки одного розміру і однорідного кольору. У вмісту банки не повинно бути занадто солоного, гіркого або гострого смаку.
Які способи вживання лососевої ікри найкорисніші?
Сформована у нас традиція вживання лососевої ікри з білим хлібом і вершковим маслом не можна назвати прикладом здорового харчування. Кращий здоровий спосіб вживання лососевої ікри - це є її в охолодженому вигляді маленькими ложечками, без якої не будь закуски.
Втім, не варто забувати, що лососева ікра ніяк не унікальна в своїй харчовій цінності. Більшість корисних речовин, які містяться в лососевої ікри, є і в інших морепродуктах.
При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua
Подібні статті:
Фізичні вправи: як не кинути, ледве почавшиВ рoздiлi - Фiтнес
Ні для кого не новина, що фізичні вправи корисні для здоров'я. Але проблема в тому, що багато хто починає займатися, але...
|
Вчися вибирати. Вуглеводи прийнято вважати головним джерелом проблем із зайвою вагою. Коли їх занадто багато, вони...
|
Чим корисна хурмаВ рoздiлi - Здорове харчування
Якби проводили конкурс на самий солодкий фрукт, то хурма розділила б призове місце з безумовними фаворитами: фініки,...
|
Корисні властивості часникуВ рoздiлi - Здорове харчування
Часник це не тільки найпоширеніша у світовій пікантна кулінарна приправа. Багато народів наділяють його здатністю...
|