Рекомендуємо прочитати

Користь чи шкода журавлини

article2008.jpg

Для того, щоб розібратися що дає нам журавлина - шкоду або користь, потрібно для початку розглянути її склад.
Журавлина містить пектинові речовини, різні цукри, вітаміни і органічні кислоти. Вивчення біохімічного складу ягід журавлини великоплідної показало, що по ряду показників вона перевершує журавлину болотну і з успіхом може замінити її при використанні в якості як харчового, так і лікувального та профілактичного засобу.

Що корисного в журавлині?


За вмістом вітаміну С журавлина великоплідна рівноцінна грейпфруту, лимону, садовій суниці, апельсині. Крім вітаміну С, в них містяться тіамін (вітамін В), піридоксин (В6), фолієва кислота (В5), нікотинова кислота (вітамін РР), рибофлавін (В2). За змістом каротиноїдів журавлина поступається деяким плодовим і овочевим рослинам, але вона може відігравати велику роль у вітамінному балансі нашого організму, особливо при систематичному вживанні її в раціоні харчування. Останнім часом зросла цінність журавлини як джерела філлохинон (вітаміну К1). Плоди журавлини також містять біологічно активне з'єднання - бетаїн.

У ягодах журавлини містяться корисні речовини фенольної природи, що володіють Р-вітамінною активністю. Це антоціани, лейкоантоціани, катехіни, фенолокислоти і флавоноли. Найважливішу роль відіграє, що входить до складу журавлини, хлорогенова кислота (Неохлор-генів і хлорогенова). Ці кислоти володіють протизапальними, капіляроукріплюючими , сечогінними і жовчогінними властивостями. Ці ж речовини зумовлюють і стійкість цих рослин до захворювань.

Тритерпеноїдів, що містяться в ягодах, пагонах і листках журавлини представляються, в основному, урсолової і олеановую кислотами. По своїй дії урсоловая кислота близька до гормону, який виділяють надниркові залози. Завдяки цьому, сік з журавлини корисний тим, що має протизапальну і ранозагоювальну дію.

З органічних кислот в журавлині виявлені бензойна, кетомасляная, лимонна, яблучна, янтарна, хінна, кетоглугаровая, щавлева, хлорогенова. Завдяки високому вмісту органічних кислот, в першу чергу бензойної, ягоди журавлини володіють гарною лежкістю, довго зберігаються в свіжому вигляді і стійкі до пошкодження бактеріями і грибами.

Чим корисні цукри, що містяться в журавлині?


Цукру в журавлині представлені в основному фруктозою і глюкозою, в меншій кількості міститься сахароза.

Полісахариди журавлини - це міцеллюлози і пектинові речовини, клітковина. За рахунок вмісту пектинів, здатних утворювати нерозчинні комплексні сполуки з стронцієм, кобальтом, кальцієм, свинцем і таким чином виводити їх з організму, продукти переробки плодів журавлини великоплідної володіють антірадіантними ефектами.

При пієлонефритах і циститах напої, виготовлені з ягід журавлини, збільшують антибіотичну дію, а також дія сульфамідних препаратів. Журавлинний сік є перевіреним додатковим засобом при лікуванні інфекцій в сечових шляхах і для попередження утворення каменів у нирках. Є відомості про корисність впливу журавлини при такій хворобі як глаукома.

Користь журавлинного соку і журавлини


Сік із журавлини ефективний при лікуванні гострих сверблячих дерматозів. Відомо його потужна антибактеріальна дія відносно гнильних і гноєтворних мікроорганізмів. Тому журавлину з успіхом застосовують при лікуванні опіків, ран, виразок, абсцесів, карбункулів, маститів. Спектр антимікробної дії журавлинного соку дуже широкий і застосуємо до всіх видів найпростіших організмів в поєднанні з спиртовими екстрактами і водою. Доведено наукою корисність соку з журавлини у лікуванні хірургічних хворих. Він адже прискорює загоєння поверхневих гнійних ран та опіків. На протікання шкірних захворювань благотворну дію надає мазь з журавлини: вона знімає запалення, обмежує нагноєння, виступає в ролі знеболюючого, сушить мокнучі ділянки. Журавлинний сік у поєднанні з буряковим (1:1) застосовують при гіпертонічній хворобі і спазмах в судинах, добре втамовує спрагу.

Журавлина - шкода або користь


У народній медицині широко використовуються не лише ягоди журавлини, а й листя та пагони. Відвар листя застосовують зовнішньо у вигляді ванн при відкладенні солей і ревматизмі, для полоскання горла при простудних захворюваннях і ангінах. Гарячий чай з листя журавлини п'ють після лазні або після прогрівання на печі при відкладенні солей і ревматизмі.

У лікуванні недокрів'я і задишки, використання журавлини також дає дуже хороший результат. Її рекомендують при зниженій кислотності шлунка, лихоманці і інших захворюваннях.

Вживання соку журавлини соку допоможе людині побороти шкідливий мікроб - хелікобактер, який провокує виразкову хворобу шлунка. Але з іншого боку сік журавлини протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю, а також захворюваннях печінки. Наявні в журавлині кислоти можуть подразнювати слизову дванадцятипалої кишки і шлунка, що, природно, завдасть шкоди організму. Ще одним негативним явищем стає дія кислот, що знаходяться в журавлині, на зуби. Журавлина протидіє карієсу і по-справжньому зміцнює ясна, але здатна при цьому зруйнувати емаль зуба, що дуже шкідливо. Тому, за певних умов, журавлина може бути і шкідлива для організму.

Як би то не було в певних пропорціях будь-який продукт харчування може бути як корисним, так і шкідливим, і журавлина не виняток з цих правил. Тому вживати всі потрібно з розумом і виходячи зі своїх індивідуальних потреб і особливостей.

Як би то не було в певних пропорціях будь-який продукт харчування може бути як корисним, так і шкідливим, і журавлина не виняток з цих правил. Тому вживати всі потрібно з розумом і виходячи зі своїх індивідуальних потреб і особливостей.

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Вітамін С. Середній ківі містить 92,7 мг аскорбінової кислоти. Як відомо, вітамін С - сильний антиоксидант, перешкоджає...
Чорна смородина корисна для здоров'я печінки, нирок, дихальних шляхів. Її сік має відновлювальну дію, тому незамінний...
Після 20-ти років потрібно пити багато рідини, збагачувати раціон свіжими фруктами і овочами, віддавати перевагу...
З самого дитинства людина їсть різні каші із зерен і круп, тому що в них міститься багато вітамінів, мікроелементів і...
Scroll To Top