Рекомендуємо прочитати

Користь і шкода сиру: чи варто його їсти?

article2849.jpg

Сьогодні майже для кожної людини сир є невід'ємною частиною раціону. Сир – прекрасною закускою на кожен день. Але варто задатися питанням, а чи корисний він для організму? Як з'ясувалося, думки з цього приводу розходяться. Деякі вважають, що сир просто необхідний людині, інші вважають, що даний продукт шкоди приносить більше, ніж користі для організму.
Дослідження показали, що сир - прекрасне джерело мікроелементів і корисних вітамінів. Інші ж нам відкрили правду про те, що продукт дуже калорійний і жирний, і його не варто вживати в їжу. Так що сьогодні ми будемо розбиратися в цьому питанні. І розвіємо всі домисли про сир.

Сирна мрія: корисні властивості
Ми почнемо з корисних властивостей сиру. І з'ясуємо, чи корисний він взагалі для організму? Основний компонент всіх сирів - білок. Як відомо, нашому організму потрібен білок для формування нових клітин. Білок в сирі має розчинні властивості. І завдяки цьому, він майже повністю засвоюється в організмі. Можна вважати, що без залишку. Білка в сирі навіть більше, ніж у самому м'ясі.

У сирі міститься фосфор і кальцій. На день потрібно з'їсти всього 70 г. сиру, щоб доросла людина отримала добову норму кальцію. Продукт може похвалитися великим вмістом вітаміну А і В, а також у ньому є амінокислоти (лізин, метіонін, триптофан), які необхідні людині. Сир необхідний в раціоні харчування. Обов'язково його повинні приймати в їжу діти, вагітні та жінки що годують груддю, підлітки.

Молочний продукт добре підтримує організм під час перелому кісток.
Крім цього, сир є незамінним джерелом молочних жирів. Запитаєте, навіщо вони потрібні? Молочні жири допомагають травній системі і впливають благотворно на обмін речовин в організмі. Найбільше цих речовин в жирних сортах сиру. Вони більш ніжні на смак.
Якщо з'їсти за пару годин до сну пару шматочків сиру, то це забезпечить вам міцний і здоровий сон. Тому можете зробити собі щоденний перекус до сну: пару шматочків сиру і стакан кефіру.

Сир роблять з молока. Тому зробіть висновок, що в ньому містяться всі ті корисні мікроелементи, що і в молоці, але тільки в концентрованому вигляді. В 1 л молока міститься стільки ж вітамінів, як в 100 г сиру.

Негативні сторони сиру
Ми вже зрозуміли, що сирний продукт корисний. Але світ ділиться на чорне і біле. Тому навіть сир має дві сторони. Він корисний, але з іншого боку у нього є і свої «шкідливі» сторони. Тому давайте розглянемо ці варіанти.

Зараз продають дуже багато гострих і солоних сортів сиру. Вони негативно впливають на ваш шлунок. Тому варто відмовитися від такого продукту. Особливо це відноситься до людей, які страждають на виразку шлунка та гастрит. Не рекомендовано їсти солоний і гострий сир при гіпертонії.
Крім цього, сир - продукт грубої переробки. А при постійному споживанні такого продукту харчування можуть з'явитися камені в нирках. Це не означає, що більше не можна їсти сири. Звичайно ж ні! Сири їсти потрібно. Просто необхідно обмежити себе в деяких сортах. Виключіть пряні жовті сорти і віддайте свою перевагу домашнім сирам.

Найкорисніший сир
Скільки ж на полицях у супермаркеті сирів, просто очі розбігаються. І який з них корисний і смачний? Важке питання! Але ми спробуємо все ж відповісти. Часто біля полиць з сиром відчуваємо себе «розгубленими», адже можна пригадати й купити занадто солоний або гострий сир. Кожен сорт може похвалитися різними корисними властивостями.
Приступимо.

- Сулугуні. Один з найпопулярніших сирів. Готують його зазвичай з пастеризованого молока корови, кози і навіть буйвола. Він покращує апетит людини і стимулює роботу кишечника, тим самим благотворно впливає на обмін речовин. Якщо його приготували правильно, то він дуже корисний для людини.

- Адигейський сир. Даний сорт сиру повинні виготовляти з овечого молока. Сир дозріває попередньо в розсолі при впливі на нього бактерії - болгарської палички. Цей сир дуже жирний, але містить в собі всі корисні вітаміни для організму. Якщо у людини є непереносимість лактози, то від цього сиру варто відмовитися. Зберігається він всього місяць після виготовлення. Так що будьте обережні, щоб не купити прострочений продукт.

- Домашній сир. Це найбезпечніший вид сиру для організму. Його можна вживати щодня. Він не створює дискомфорту організму і насичує його кальцієм. Його можна використовувати під час дієт і включити в дитяче харчування.

- Сири з пліснявою.
Такі сири як Брі і Дор Блю хваляться своїми бактерицидними властивостями. Вони дуже корисні для травлення. Сир Брі дозріває з пеніциліновими грибами в спеціальних підвалах. І після боргового дозрівання на поверхні сиру з'являється біла пухнаста цвіль. А от для виготовлення Дор Блю використовують грибну блакитну цвіль. Цвіль покращує роботу кишечника і допомагає в синтезі вітаміну В. Так що цей сир однозначно корисний для людини. Готують сир на основі не пастеризованого молока, тому його не рекомендують вагітним і дітям. Такі сири досить калорійні.

-Пармезан. Смачний італійський сир. Без цього сиру не обійдеться жодна паста в Італії. Він може зберігатися 10 років при правильному приготуванні в ньому майже немає холестерину. Пармезан корисний, і його можуть їсти всі без винятку.

-Плавлені сирки. Ось де варто поставити питання про корисність. Подивившись на упаковку з плавленим сирком, відразу думаєш, скільки ж там всього напхано. Якщо звичайно ж, сирок виготовили без хімічних і харчових добавок, то про його корисність варто задуматися. Хороший плавлений сир повинен бути приготований з натуральних інгредієнтів і містити в собі вітамін групи В, фосфор, кальцій і казеїн.

- Фета. Смачний сир родом прямо з Греції. Його виготовляють з овечого або козячого молока. У ньому міститься велика кількість антибіотиків, які захищають ваш організм від харчових отруєнь. Тому сир фета вважається корисним для організму.

Сьогодні ми дізналися, що сир більше корисний для організму, ніж шкідливий.
Є сорти сирів, які слід уникати зате більшість смачних сирів корисні для організму і їх варто включити в щоденний раціон харчування. Корисними властивостями володіють практично всі сорти. У багатьох з них є холестерин, зате пармезан - виключення з правил. Тепер ми знаємо відповідь на питання про корисність сиру. У всьому потрібно знати міру. У день з'їдати не більше 50-70 г. сиру, і цього буде достатньо. Ми бажаємо приємного апетиту і кулінарних шедеврів з сиром!

При частковому чи повному копіюванні матеріалів необхідно ставити активне гіперпосилання на сайт nakablychkah.com.ua

Подібні статті:

Біль у спині - проблема, з якою рано чи пізно стикаються всі люди. На жаль, при перших ознаках недуги багато хто...
Стародавні слов'яни вважали гречану кашу їжею богатирів. Гречка і зараз користується популярністю у нас більше, ніж за...
Діти освічених батьків добре знають: щоб стати розумним, треба їсти більше риби - адже в ній міститься фосфор, який так...
Чорна смородина корисна для здоров'я печінки, нирок, дихальних шляхів. Її сік має відновлювальну дію, тому незамінний...
Scroll To Top